چرا نباید از فکر سفر به غرب ایران غافل شد؟
امروزه ایران با گسترش زیرساختهای صنعت توریسم نسبت به گذشته پیشرفتهای محسوسی داشته است. بهبود روابط سیاسی با کشورهای غربی و تسهیل در روند صدور ویزا نیز منجر به افزایش شمار گردشگران خارجی و رونق این صنعت شده است. اکثر گردشگران اروپایی و استرالیایی پس از ورود به ایران ترجیح میدهند تا از شهرهای شمالی و مرکزی این کشور دیدار کنند. دلیل آن هم واضح است.
با این حال، غرب ایران همچنان گردشگران کمتری دارد؛ اما جاذبهها و چشماندازهای آن تفاوتی با بخشهای شمالی و مرکزی این خطه پهناور ندارد. فلایتیو به همین بهانه به سراغ دلایلی رفته تا نشان دهد غرب ایران نیز از نظر زیبایی دستکمی از سایر نقاط کشور ندارد. با ما همراه باشید.
۱- این منطقه خانه یکی از شگفتیهای طبیعی فراواقعی دنیا است
دریاچه ارومیه که در نزدیکی مرزهای شرقی ترکیه قرار دارد، یک اندوخته آبی خاکی است که در فهرست پدیدههای طبیعی یونسکو جای دارد. این دریاچه نمکی بزرگ استانهای آذربایجان غربی و شرقی را از هم جدا میکند. متاسفانه دریاچه در وضعیت خوبی قرار ندارد؛ دریاچه ارومیه که زمانی بزرگترین دریاچه خاورمیانه محسوب میشد، از سال ۱۳۴۸ تاکنون ۹۰ درصد از اندازه خود را از دست داده است.
با این حال سطح دریاچه همچنان با کرانههای نمکی تزئین شده و جزایر و کوچک و بزرگی را در خود شکل داده است. دریاچه در برخی از فصول سال با رنگ قرمز خود وهمانگیز میشود. دلیل این اتفاق وجود یک باکتری آبشور است که رنگ آبی دریاچه را به رنگ مسی تغییر میدهد.
۲- یک منطقه کاملا ناشناس در مجاورت شهر تبریز قرار دارد
مرکز آذربایجان غربی علاوه بر بازار قدیمی ثبتشده در فهرست آثار فرهنگی یونسکو و خانههای مخروطی کندوان، زیباییهای دیگری نیز دارد.
دانشکده معماری دانشگاه هنرهای اسلامی، برخی از عمارتهای بزرگ سنتی همراه با آبنماها و حیاطهای داخلی با معماری اسلیمی با قدمت ۲۳۰ سال را در خود نهفته است. کوه عین علی درست در پشت شهر قرار گرفته و یک مکان زیبا با دسترسی آسان برای سفر به کوههای ایران است. افراد میتوانند با بالا رفتن از این کوه دیدی کامل به تمام شهر ارومیه داشته باشند.
۳- یک کویر مخفی در این منطقه قرار دارد
شنهای روان در نزدیکی شهر زیبا و صحرایی ورزنه که کمتر از ۲ ساعت با شهر اصفهان فاصله دارد، پاسخ محکمی از سوی ایران به صحرای بزرگ آفریقا هستند.
عده کمی در مورد این تپههای شنی میدانند؛ بر طبق افسانهها، در زمانهای دور یک شهر باستانی با مردمانی گنهکار در اینجا وجود داشته است. خداوند نیز بهمنظور تنبیه یک طوفان شن سهمناک را بهسوی آنها روانه کرده و شهر را در زیر خاک مدفون میکند. با این حال میتوان از دل این افسانه حقایقی را نیز بیرون آورد: باستان شناسان موفق به یافتن کوزههایی متعلق به ۵ هزار سال پیش از لابهلای تپههای شنی شدهاند.
بهعلاوه تالاب گاوخونی که ۳۰ کیلومتر تا اینجا فاصله دارد، منتهی به یک دریاچه نمک شده و در کنار این صحرا یک شگفتی دیگر محسوب میشود.
۴- کرمانشاه نهتنها یک شهر بلکه دو شهر در فهرست آثار تاریخی یونسکو دارد
کرمانشاه خانه مجموعهای از سنگنگارهها و سنگنبشتههای دوران ساسانی با نام طاقبستان و همچنین بنای بیستون، یک سنگنبشته با خط میخی در سه زبان باستانی است. این بنا به دستور داریوش کبیر در سال ۵۲۰ قبل میلاد ساخته شد و بهراستی میتوان آن را سنگ روزتای خاورمیانه نامید.
با این حال این شهر جاذبههای دیگری برای کشف دارد. کرمانشاه دارای یک بازار پرپیچوخم است که نسبت به بازار تبریز قدمت بیشتری دارد. بهتر است به یافتن مساجد پنهان کرمانشاه رفته و در این سفر از خود با نانروغنی، خوراکی محبوب این شهر، پذیرایی کنید.
۵- کوههای زاگرس آرزوی کوهنوردان هستند
هر گردشگری که به ایران سفر میکند، حتما و به دلایل مشخصی به اصفهان هم میرود؛ اما تعداد اندکی از آنها حاضر میشوند تا با صرف کمی وقت بیشتر (در حدود تنها ۳۰ دقیقه) به شهر نجفآباد در غرب این استان سفر کنند. احتمالا این شهر خلوت اما میهماننواز یکی از بهترین راهها برای رسیدن به صخرههای قرمزرنگ زاگرس باشد.
برای صعود به این کوه باید صبح زود از خواب بیدار شد و همراه با یک پتوی مسافرتی به طرف قله رفت. قطعا در مسیر صعود به قله با محلیهایی روبرو خواهید شد که شما را به صرف صبحانه با چای و نان سنگک دعوت میکنند.
۶- میتوان به کشف خرمآباد و قلعههای باستانی آن رفت
مرکز زیبای لرستان بهاندازهای کوچک است که بتوان آن را با پای پیاده پیمود. این شهر را میتوان بهطور کامل از هیاهوی دیگر شهرهای ایران جدا دانست. با قدم زدن در خیابان اصلی شهر متوجه قلعه بزرگ فلکالافلاک خواهید شد که دژی قرمز رنگ متعلق به دوران ساسانیان به منظور حفاظت از شهر است. به دلیل اینکه افراد خارجی کمتر به این منطقه سفر میکنند، مردمان محلی با دیدن آنها کار و زندگی خود را رها کرده و مشغول صحبت با گردشگران میشوند.
۷- این منطقه خانه طولانیترین غارهای دنیا است
غار کتلهخور با قدمت بیش از ۳۰ میلیون سال، در بین استانهای کردستان و زنجان قرار گرفته و به گفته برخی طولانیترین غار دنیا است. گردشگران میتوانند ۳ کیلومتر از استالاگمیتها و استالاکتیتهای زیبای این غار را تماشا کنند، اما همچنان ۶ سطح دیگر در زیر تونل اصلی وجود دارد.
زمین شناسان محلی باور دارند که این غار به غار علیصدر در استان همدان، با ۱۰۰ کیلومتر فاصله، راه دارد. غارنوردان شجاع همراه با راهنمایان محلی میتوانند به ماجراجویی در این غار بپردازند.
۸- شگفتیهای زیادی برای کشف در زنجان وجود دارد
زنجان، شهری مهم میان تهران و تبریز است که در کنار دیگر اثر ثبتشده در فهرست آثار تاریخی یونسکو قرار دارد. گنبد مشهور سلطانیه بزرگترین گنبد خشتی دنیا محسوب شده و برجستهترین اثر برجایمانده از پایتخت ایلخانان مغول در قرن چهاردهم است. در آن زمان این منطقه رونق فراوانی داشته است.
با این حال عده اندکی در مورد مردان نمکی زنجان چیزی میدانند؛ این اجساد اسرارآمیز از مبهمترین جاذبههای ایران محسوب میشوند که بهصورت نمکی در یکی از معادن نزدیک این شهر یافت شدهاند. این چهار جسد نمکی هماکنون در یک موزه در معرض بازدید عموم قرار دارند.
۹- میتوان وقت خود را در کردستان ایران گذراند
آنسوی سنندج، مرکز میهماننواز استان کردستان، شهر کوچک مریوان در میان درهای عمیق قرار دارد که با کوه آبیدر به ارتفاع ۲۲۵۰ متر احاطه شده است. این شهر یک دریاچه فوقالعاده زیبا دارد که درست در مرز این شهر با عراق واقع شده است.
در این میان، مسیرهای پرپیچوخم دره اورامان این بخش از غرب ایران را به دنیایی متفاوت از دیگر تجربههای کلیشهای نظیر صحرا و مساجد در کشور تبدیل میکند. فراموش نکنید که کردها بدون اغراق یکی از میهماننوازترین میزبانان ایرانی به شمار میآیند.