صنعت گردشگری در سالهای گذشته با چالشها و فرازونشیبهای زیادی همراه بوده است. کسبوکارهای فعال در آن هم همواره ناگزیر بودهاند استراتژیهای جدیدی برای گذر از آنها به کار بگیرند؛ مثلاً بهجای فروش حضوری بر فروش آنلاین متمرکز شوند یا سفرهای اختصاصی برای افراد طراحی کنند.
میدانید در این بین چه چیزی هیچوقت تغییر نکرده است؟ نیاز به محتوا؛ چون مردم همیشه برنامهریزی برای سفر یا تعطیلات را با تحقیق آنلاین شروع میکنند. با این تفاوت که هر بار در گوشهای جدید از دنیای گستردۀ وب به دنبال جواب میگردند. برای جذب آنها در نقاط مختلف، باید سبد محتوایی خود را پُر کنیم و آن را بهروز نگه داریم.
در ادامه ۱۴ استراتژی محتوایی را که امسال به بازدهی بالای شرکتهای گردشگری کمک کردهاندمعرفی میکنیم.
سئو
با یک سئوی خوب در نتایج جستوجو برای کلمات کلیدی مرتبط دیده میشویم و مخاطبان هدف خود را جذب میکنیم. تمرکز روی این استراتژی برای معرفی و دیدهشدن، وابستگی ما را به تبلیغات آنلاین کمتر میکند؛ به این ترتیب، دستمان در آگهیها بازتر خواهد بود و میتوانیم مردم را به انجام فراخوان به اقدامهای دقیقتری دعوت کنیم.
این استراتژی فقط مربوط به سایت نیست، بلکه باید به بهبود سئوی شبکههای اجتماعی و دیگر پلتفرمهای آنلاین هم توجه کنیم. وقتی به چشم موتورهای جستوجوی این پلتفرمها بیاییم، صفحات ما را در معرض دید کاربران جستوجوگر قرار میدهند.
کلید موفقیت در سئو، تولید محتوای باکیفیت، درخور توجه و مفید است. باید تلاش کنیم که مشتریان را بهروز نگه داریم و دانش و تجربیات خود را دربارۀ جاذبهها و دیگر موضوعات مرتبط با آنها به اشتراک بگذاریم.
بلاگ یا مجلۀ آنلاین
اگر در سایت شرکت، محتوای ثابت داشته باشیم، در سئو به جایی نمیرسیم. کسبوکارهای حوزۀ گردشگری در دل سایت خود بخشی را به بلاگ یا مجله اختصاص میدهند. این بلاگوبها پویا هستند و تمامی ترندها، اخبار، سؤالات مخاطب و کلمات کلیدی حوزۀ کسبوکار را پوشش میدهند.
تنوع محتوایی
یکی دیگر از استراتژیهای رایج در این صنعت، استفاده ازانواع فرمت محتوایی است: اینفوگرافیک، کتاب الکترونیکی، گزارش سالانه، عکس یا ویدئو. مردم سلیقههای متفاوتی در مصرف محتوا دارند و با یک سبک ثابت و تکراری ممکن است برای آنها کسلکننده شویم.
ویدئو
محتواها و تبلیغات ویدئویی پتانسیل زیادی برای وایرالشدن دارند. با استفاده از آنها میتوانیم خدمات خود را کاملتر معرفی کنیم، حسوحال فضا را بهتر نشان دهیم و درنتیجه، تأثیر بیشتری بر بیننده بگذاریم. این نوع از محتوا را میتوان در سایت، صفحات اجتماعی و تبلیغات به کار برد و در آن:
- نظرات و تجربیات مشتریان را به اشتراک گذاشت؛
- فضای اقامتگاه یا جاذبۀ توریستی را به تصویر کشید؛
- فرهنگ حاکم بر کسبوکار و کارمندان را نشان داد؛
- اتفاقات جالبی را که در حین اقامت، سفر یا کار رخ دادهاند نمایش داد.
هر موضوعی که برای محتوا انتخاب میکنیم باید نکتۀ بسیار مهمی را در آن لحاظ کنیم: ویدئوی متفاوتی بسازیم.شرکتها به تجربه دریافتهاند که بینندگان میخواهند مکانها و جاذبهها را به روشی جدید و از دیدگاهی متفاوت ببینند.
اگر به ذهن خود مراجعه کنیم، متوجه میشویم که چه کلیپهایی بیشتر مورد توجه مردم قرار میگیرند: بلاگری که در ویدئوی خود از جاذبهای به درون جاذبۀ دیگر میپرد، در کنار هر جاذبه با لباس محلی آن شهر ظاهر میشود یا بیننده فقط کفشهای او را در هر تصویر میبیند.
تور مجازی
ویدئوهای پانوراما یا 360 درجه در صنعت گردشگری به ترند تبدیل شدهاند. حتی گوگل هم اجازه میدهد که نمایشی 360 درجه از محل در Google Map بارگذاری کنیم. کسبوکارها با کمک این نوع از محتوا برای کاربران خود تورهای مجازی ترتیب میدهند.
ویدئوهای پانوراما با استفاده از دوربینهای مخصوص یا با کنارهمگذاشتن تصاویر مختلف ساخته میشوند و همۀ جهتها و زاویههای محل را بهطور همزمان نشان میدهند. کاربر میتواند در درون محتوا بچرخد و بهطور کامل جزئیات مختلف آن جاذبه، موزه یا هتل را کاوش کند. تورهای مجازی بهشدت در افزایش اینگیجمنت و تصمیمگیری مشتریان تأثیر مثبت میگذارند و شانس فروش را بالا میبرند.
تور مجازی با تجربۀ واقعی
آیندۀ گردشگری را در تورها و تبلیغات واقعیت مجازی (Virtual Reality) یا واقعیت افزوده (Augmented Reality) میبینند:
- ویدئوهای VR با ترکیب تصویر، آبوهوا، صدا و دیگر عناصر محیطی دنیای واقعی ساخته میشوند.کاربر با هدستهای مخصوص، خود را کاملاً در آنجا حس میکند و میتواند با حرکات دست و سر با فضا تعامل داشته باشد.
در بحث متاورس صحبت از این است که از آن فراتر برویم و گردشگر بتواند در این فضا هم مانند دنیای واقعی به گردش، خرید و ماجراجویی بپردازد.
- فناوری واقعیت افزوده یا ARمانند تکنولوژی VR به دنبال ساخت دنیای کاملاً متفاوت نیست. وقتی کاربر در حال جستوجوی موضوع خاصی است یا از محیطی بازدید میکند، برخی عناصر دیجیتالی مثل جلوههای سمعی و بصری، کاراکترهای انیمیشنی یا صداهای سفارشی به تصویر پیش روی او اضافه میشوند. این حرکت، تجربهای فراموشنشدنی برای فرد میسازد و به تعامل بیشتر او با خدمات ارائهشده یا کسبوکار منجر میشود.
شرکتهای گردشگری، رستورانها و هتلهای زیادی برای جذب مشتری و توریست به این استراتژی روی آوردهاند. گروه هتلهای زنجیرهای ماریوت (Marriott) بهعنوان تبریک ازدواج کمپین ماه عسل را برای عروس و دامادها ترتیب داد و از آنها دعوت کرد تا در یک تور مجازی از اقامتگاههای لندن و هاوایی شرکت کنند. این گردش مهیاشده با ویدئوهای VR، زوجها را وسوسه میکرد تا سفری واقعی به این مناطق داشته باشند.
حضور پویا در شبکههای اجتماعی
فعالیت و پویایی در شبکههای اجتماعی ما را در بطن جامعه و بین مخاطبان نگه میدارد. آگاهی از برند و تعامل با مشتریان را افزایش میدهد و این فرصت را فراهم میکند تا از ترندها و موجهای مرتبط به نفع خود بهره ببریم.
در اینجا میخواهیم به دلیل شرایط خاص از ۲ پلتفرم اینستاگرام و تیکتاک جداگانه صحبت کنیم:
- اینستاگرام یکی از مهمترین پلتفرمهای اجتماعی در صنعت گردشگری به حساب میآید و حجم زیادی از مخاطبان این حوزه را در خود جای داده است.
بخشی از این استقبال به بصریبودن اینستاگرام برمیگردد و بخشی دیگر به دلیل ویژگیهایی است که این شرکت در اختیار کاربران قرار میدهد. برای مثال، امکان پیداکردن مسافران حاضر در یک شهر خاص، برگزاری اینستامیت یا قابلیت دنبالکردن هشتگهای مربوط به مقصد یا رویدادی توریستی. در خارج از ایران قابلیت رزرو لحظهای با گزینۀBOOK Now هم برای کاربران فراهم است.
با این حساب شکی نیست که در هر بخشی از حوزۀ گردشگری میتوانیم مشتریان خود را در این فضا پیدا کنیم.
- در ایران کسبوکارها به دلیل فیلتربودن تیکتاک از آن دوری میکنند. اما باید از کمپین موفق «نمیتوانید دست بزنید» چیتوز اسم ببریم که در سال 2021 در تیکتاک اجرا شد و توانست جایزۀ شیر استراتژی خلاقانۀ کن را هم نصیب خود کند.
این پلتفرم از ماهیت شادی برخوردار است و اغلب، جوانان و نوجوانان را با خود همراه دارد؛ به همین دلیل میتواند آگاهی از برند و آوردۀ خوبی برای کسبوکارهای حوزۀ توریسم ایجاد کند.
در بین آژانسها و شرکتهای گردشگری کشورهای دیگر، رقابت شدیدی برای جلب توجه مخاطب در این شبکه جاری است. شرکت Trip Hacks DC در دسامبر 2020 تصمیم گرفت برای مدتی بهطور منظم روزانه یک ویدئو در آن منتشر کند. این کمپین درنهایت 3000 فالوئر جدید به آنها اضافه کرد و هریک از محتواها بهطور متوسط 738551 بازدید (View)، 92300 لایک و 6572 بازدید از پروفایل به دست آوردند.
اینفلوئنسرمارکتینگ
اینفلوئنسرها تأثیر فوقالعادهای در تصمیمگیری و اعتماد مخاطبان دارند. میتوانیم از آنها بخواهیم در صفحات خود ما را معرفی کنند، از تجربۀ خود بگویند یا با مشارکت هم محتوایی تولید و در صفحات خود منتشر کنیم.
یکی از شیوههای رایج این استراتژی در ایران برگزاری فمتریپ (Familiarization Trip) یا سفرِ آشنایی است. هتلها یا آژانسها از اینفلوئنسرهای گردشگری برای استفاده از خدمات خود دعوت میکنند. آنها در طول سفر یا اقامت خود در قالب پست، لایو، استوری یا سفرنامه محتوا تولید میکنند و باعث افزایش آگاهی از برند یا فروش این مجموعهها میشوند.
مسابقه و چالش آنلاین
مسابقات و چالشهای آنلاین به تعامل و مشارکت مخاطبان منجر میشوند و وفاداری آنها را افزایش میدهند. آنها دیگران را هم برای شرکت در چالش تشویق میکنند و باعث میشوند نرخ ورود و جذب مشتریان اولیه نیز بالا برود. البته شرایط و نحوۀ برگزاری آنها هم باید هوشمندانه باشد تا به تحقق اهداف ما کمک کند.
برای مثال، مسابقۀ سفرنامهنویسی علیبابا را در نظر بگیرید. این شرکت فقط به تبلیغ و دعوت کاربران برای مشارکت در آن و ارسال سفرنامه اکتفا نکرد. شرکتکنندگان از دوستان و آشنایان خود دعوت کردند تا به مطلب آنها در سایت سر بزنند و به آن امتیاز بدهند. امتیازدهندگان هم باید شمارهتلفن خود را ثبت میکردند. این مسابقه را میتوان پکیج کاملی برای افزایش آگاهی از برند، وفاداری مشتریان و تکمیل پایگاه دادۀ مجموعه دانست.
محتوای UGC
در محتوای UGC، کاربران زبان گویا و سفیر مجموعه خواهند بود. با این نوع از محتوا، بدون اینکه از خود تعریف کنیم، به یک ستاره تبدیل میشویم؛ اعتماد بیشتری حاصل میشود، سطح مشارکت و اینگیجمنت مخاطبان بالا میرود، هزینههای تبلیغاتی کاهش مییابد و سئو هم بهبود پیدا میکند.
محتوای UGC به یک فرمت محتوایی یا رسانۀ خاص محدود نیست و میتوانیم به شیوههای مختلف کاربران را به تولید آن تشویق کنیم؛ سفرنامه، تهیۀ عکس برای پست اینستاگرام یا نشر ویدئو در آپارات.
کامنتها و نظرات مشتریان (Comments and Review Marketing)
چه چیزی بهتر از نظر و کامنتی که از یک تجربۀ واقعی میآید میتواند در تصمیمگیری و انتخاب مخاطب تأثیر بگذارد؟ کامنتها و نظرات کاربران نوعی محتوای UGC محسوب میشوند و باید برای تشویق کاربران به ثبت دیدگاه، استراتژی مناسبی به کار برد. این نظرات به ما هم کمک میکنند که نقاط قوت مجموعه، آنچه را که مشتریان دوست ندارند و زمینههای قابل بهبود خود را شناسایی کنیم.
در سایت، پلتفرمهای آنلاین و اپلیکیشنهای خود به کاربران اجازه بدهیم که به خدمات ارائهشده امتیاز بدهند و دیدگاههای خود را ارسال کنند.
پادکست
گوشکردن به پادکستها و کتابهای صوتی در بین مردم بسیار رایج شده است. این بهترین فرصت برای ما به شمار میرود که مشتریان بالقوۀ خود را از بین آنها پیدا کنیم و در کنار آن اینگیجمنت مخاطبان را افزایش دهیم. خلق حالوهوای سفر، آهنگ، خاطره، مصاحبه با گردشگران دیگر، خاطرهگویی و موضوعاتی از این دست موضوعات جالبی برای پادکست خواهند بود.
کتاب و مجلۀ الکترونیکی
کتابها و مجلات الکترونیکی سرنخهای هدفمندی را بهسمت کسبوکار هدایت میکنند، ترافیک سایت را افزایش میدهند و میتوانند بهانهای برای دریافت اطلاعات تماس و ایمیل کاربر باشند. موضوعات زیر دستمایههای خوبی برای موضوع این نوع از محتوا خواهند بود:
- معرفی تمامی جاذبههای طبیعی یا فرهنگی یک منطقه؛
- معرفی اقامتگاههای محلی شهرها؛
- ارائۀ فهرستی از مقاصد مناسب برای سفر خانوادگی یا ماجراجویی.
خبرنامه
یکی دیگر از استراتژیهای محتوایی در صنعت گردشگری ارسال خبرنامههای ایمیلی است. با کمک آنها میتوانیم شخصیت برند را بهتر نشان دهیم، ارتباط خود را با مشتریان حفظ کنیم و رویدادها و پروموشنهای خود را به آنها اطلاع دهیم.
از طرفی این فرصت فراهم است که ایمیلهای شخصیسازیشده و حاوی نام کاربر برای افراد ارسال کنیم. این رویکرد از تأثیرگذاری بالایی برخوردار است و نرخ تعامل کاربران را تا حد زیادی افزایش میدهد.
این محتوا در همکاری با صباویژن طراحی شده و بخشی از فعالیت جامعه فلایتیو است.
شما هم میتوانید با ایمیل community@flightio.com در ارتباط باشید و عضوی از جامعه فلایتیو شوید.