مسابقات جام ملتهای آسیا 2023 در 9 ورزشگاه مدرن قطر برگزار میشود که شش تای آنها قبلا میزبان جام جهانی بودهاند. در ابتدا قرار بود جام ملتهای آسیا 2023 در چین برگزار شود اما به دلیل احتمال شیوع کرونا در این کشور، قطر توانست یکبار دیگر میزبان یکی از مهمترین جامهای فوتبال دنیا شود و پس از میزبانی موفق در جام جهانی این بار عهدهدار برگزاری مسابقات جام ملتهای آسیا شد. تیم ملی ایران نیز در این بازیها حضور دارد و در دور گروهی به مصاف تیمهای امارات، فلسطین و هنگ کنگ خواهد رفت. در ادامه ورزشگاه های جام ملت های آسیا را معرفی میکنیم. قبل از برنامهریزی برای بازیهای جام ملتهای آسیا و خرید بلیط هواپیما قطر با ورزشگاهها آشنا شوید.
چرا قطر میزبان جام ملتهای آسیا شد؟
اواخر مهرماه بود که خبر میزبانی قطر برای جام ملتهای آسیا 2023 به طور رسمی اعلام شد. کمیته اجرایی کنفدراسیون فوتبال آسیا صبح روز دوشنبه 16 سپتامبر رای نهایی خود را برای میزبانی بازیهای 2023 اعلام کرد و کشور قطر با کسب بالاترین امتیاز میزبان این مسابقات مهم در قاره پهناور آسیا شد. انتخاب قطر در شرایطی صورت گرفت که پیش از این قرار بود کشور چین میزبان جام ملتهای ۲۰۲۳ آسیا باشد، اما این کشور به دلیل آنچه که نگرانی از شیوع ویروس کرونا عنوان شد، از این میزبانی انصراف داد. در ادامه، کشورهای اندونزی، قطر و کره جنوبی برای میزبانی این رقابتها مدارک و مستندات خود را برای کنفدراسیون آسیا ارسال کردند و در نهایت AFC قطر را به جای کشور چین انتخاب کرد. کشور قطر در دوره گذشته این مسابقات در سال ۲۰۱۹ به عنوان قهرمانی دست یافته بود.
معرفی ورزشگاه های میزبان جام ملت های آسیا
در مجموع 24 تیم در مسابقاتی که قرار است در سال 2024 از 12 ژانویه تا 10 فوریه برگزار شود، شرکت خواهند کرد. ۶ استادیوم جام ملتهای آسیا، بخشی از میراث جام جهانی 2022 قطر است که به دلیل ویژگیهای منحصربهفرد جلب توجه زیادی کردهاند. فناوری خنککنندگی این ورزشگاهها به طوری است که در تمام فصول سال دمای بسیار مطبوعی دارند که این ویژگی با توجه به آبوهوای عمدتا گرم و خشک قطر بسیار مهم است. به لطف امکانات فوقالعادهی موجود در ورزشگاههای قطر، این کشور موفق شد افتخار میزبانی جام ملتهای آسیا 2023 را به دست آورد. ورزشگاههای زیر محل برگزاری مسابقات جام ملتهای آسیا هستند:
1- استادیوم شهر آموزش
در طول جام جهانی، هواداران از سراسر جهان از حضور در مسابقات در استادیوم شهر آموزش (Education City stadium) لذت بردند. استادیوم شهر آموزش که نام دیگر آن بنیاد قطر است، میزبان بازیهای دانمارک – تونس، اروگوئه – کره، لهستان – عربستان سعودی، کره – غنا، تونس – فرانسه، و کره – پرتغال در مرحله گروهی جامجهانی بود. همچنین، این ورزشگاه میزبانی بازی یکشانزدهم نهایی و یک بازی دیگر در مرحله یکچهارم نهایی برعهده داشت. این استادیوم پس از پایان بازیها به ورزشگاه اختصاصی تیم ملی زنان قطر تبدیل خواهد شد. نکته قابل توجه درباره ورزشگاه شهر آموزش این است که دو بازی از تیم ملی ایران در این ورزشگاه برگزار خواهد شد. دیدار اول ایران و فلسطین و همچنین دیدار ایران با امارات در این ورزشگاه برگزار میشود. ویزای قطر به صورت فرودگاهی است و مسافر باید حتما واچر هتل تایید شده از سوی سایت دیسکاور قطر را داشته باشد که از سایت فلایتیو میتوانید هتل با واچر تایید شده رزرو کنید.
آدرس استادیوم شهر آموزش روی نقشه گوگل:
2- ورزشگاه احمدبن علی
ورزشگاه احمد بن علی (Ahmed bin Ali Stadium)، یکی دیگر از ورزشگاههایی است که میزبان مسابقات جام جهانی بوده و قرار است میزبان بخشی از جام ملتهای آسیا باشد. این ورزشگاه که در طول جام جهانی میزبان هفت بازی مرحله گروهی بود، ظرفیت 45000 تماشاگر را دارد. ورزشگاه احمد بن علی در 18 دسامبر 2020، زمانی که فینال جام امیر کاپ بین السد و العربی برگزار شد، افتتاح شد. طراحی این استادیوم بسیار چشمنواز و الهام گرفته از فرهنگها و سنتهای محلی است. نمای بیرونی آن منعکسکننده موجهای تپههای شنی است که در عین حال با وجود الگوهای هندسی، پیچیدگیهای زیبایی را بیان و جانوران و گیاهان بومی را تداعی میکند. این ورزشگاه موفق به دریافت 4 ستاره GSAS شده است. ورزشگاه احمد بن علی برای ایرانیان خاطره خوبی ساخته است، چون محل برگزاری بازی ایران – ولز در جامجهانی پیشین بود که این بازی با برد ایران همراه شد.
- ظرفیت: 45000 نفر
- مکان: شهر الریان
آدرس استادیوم احمدبن علی روی نقشه گوگل:
3- ورزشگاه الجنوب
ورزشگاه الجنوب (Al Janoub stadium) نیز قرار است میزبان بخشی از مسابقات جام ملتهای آسیا 2023 باشد. این ورزشگاه به طور رسمی در می 2019 با فینال جام امیر بین الدحیل و السد افتتاح شد. ورزشگاه الجنوب از نظر شکل، طراحی و موقعیت مکانی خود در شهر باستانی الوکره (Al-Wakrah)، نمایانگر بخشی از میراث ممتاز کشور قطر است که ساکنان آن مرواریدکاری و غواصی در اعماق دریا انجام میدادند. معماری این ورزشگاه زاها حدید (Zaha Hadid) معمار برجسته بریتانیایی-عراقی است که طرح آن یادآور بادبانهای قایق است و اشاره به روح شهر الوکره دارد. این ورزشگاه پیش از این محل برگزاری بازی فینال لیگ قهرمانان آسیا در سال 2020 بوده است. بازی دیدنی ژاپن-کرواسی در جام جهانی نیز در این ورزشگاه برگزار شد.
- ظرفیت ورزشگاه: 40000 نفر
- مکان: شهر الوکره
آدرس استادیوم الجنوب قطر روی نقشه گوگل:
4- ورزشگاه بینالمللی خلیفه
استادیوم بین المللی خلیفه (Khalifa International Stadium) پس از میزبانی 9 بازی جام جهانی قرار است میزبان تعدادی از جام ملت های آسیا 2023 قطر باشد. این استادیوم یکی از قدیمیترین استادیومهای شورای همکاری خلیج فارس است. استادیوم بینالمللی خلیفه در سال 1976 ساخته شد و برای بازیهای جامجهانی 2022 مجددا بازسازی شد. ورزشگاه بینالمللی خلیفه نیز رتبه 4 ستاره از GSAS را دارد.
نکته مهم: این ورزشگاه میزبان بازی ایران-هنگ کنگ خواهد بود که دومین بازی ایران در جام ملتهای آسیا است.
- ظرفیت ورزشگاه: 40000 نفر
- مکان: شهر الریان
آدرس استادیوم بینالمللی خلیفه روی نقشه گوگل:
5- ورزشگاه البیت
طراحی استادیوم البیت (Al Bayt Stadium) از «بیت الشعر» الهام گرفته شده است که به شکل چادر سنتی مردم عشایری است که هزاران سال پیش در بیابانهای قطر زندگی میکردند. استادیوم البیت موقعیتی متمایز در مجاورت جاده ساحلی الخور (Al-Khor) در شمال قطر، در 35 کیلومتری شمال قلب دوحه دارد. این ورزشگاه که گواهینامه سیستم ارزیابی پایداری جهانی (GSAS) را دریافت کرده است، ظرفیت 60000 تماشاگر را دارد و میزبان 9 بازی جام جهانی از جمله بازی افتتاحیه بین قطر و اکوادور بوده است. از ویژگیهای منحصربهفرد ورزشگاه البیت، سقف جمع شونده آن است. ورزشگاه البیت در 30 نوامبر 2021 و با برگزاری بازی افتتاحیه جام 2021 فوتبال عرب بین قطر و بحرین، رسماً با یک جشنواره بزرگ هنری و فوتبال افتتاح شد. این مسابقات که به عنوان تمرین جام جهانی تلقی میشد، در همه زمینهها به موفقیتهای بزرگی دست یافت و تیم ملی الجزایر عنوان قهرمانی خود را به دست آورد.
- ظرفیت: 60000 نفر
- مکان: شهر الخور
آدرس استادیوم البیت قطر روی نقشه گوگل:
6 – ورزشگاه جاسم بن حمد
این ورزشگاه خانگی تیم بن السد قطر است و عهدهدار میزبانی تمام بازیهای این تیم تاکنون بوده است. جاسم بن حمد (Jassim bin Hamad Stadium) به عنوان یکی از میزبانان برگزاری مسابقات جام ملتهای آسیا 2023، در سال 2010 بازسازی شد.
- ظرفیت: 13000 نفر
- مکان: شهر السد
آدرس استادیوم جاسم بن حمد روی نقشه گوگل:
7- ورزشگاه الثمامه
معماری ورزشگاه الثمامه (Al Thumama) برگرفته از یک نوع کلاه بافتنی و سنتی عربی است و علت نامگذاری این ورزشگاه هم از همینجا نشئت میگیرد. این ورزشگاه سرپوشیده با هدف استفاده در جامجهانی 2022 طراحی شد و شکل دایرهای آن منعکسکننده فرهنگ و سنن عربی است. کلاهی که در معماری این ورزشگاه از آن الهام گرفته شده، برای سدهها در میان مردان عرب مقدس بوده است و هنوز هم از آن استفاده میشود. این ورزشگاه به طور رسمی در سال 2017 افتتاح شد اما بهرهبرداری آن به خاطر شیوع کرونا به تعویق افتاد. از جمله امکانات این ورزشگاه مانند دیگر ورزشگاههای قطر سیستم خنککننده و تهویه مطبوع آن است که باعث میشود فارغ از دمای بیرون استادیوم، دمای داخل آن 18 درجه باشد. برای تامین انرژی لازم برای این خنککنندههای عظیم در الثمامه، از سیستم باطریهای خورشیدی استفاده شده است.
- ظرفیت: 40000 نفر
- مکان: شهر دوحه
آدرس استادیوم الثمامه روی نقشه گوگل:
8- ورزشگاه لوسیل
این ورزشگاه مهمترین ورزشگاه قطر محسوب میشود که بازی فینال جامجهانی 2022 بین آرژانتین و فرانسه در آن برگزار شد و آرژانتین عنوان قهرمانی این مسابقات را از آن خود کرد. طراحی ورزشگاه لوسیل (Lusail Stadium) را دو شرکت بریتانیایی «فاستر اند پارتنرز» و «پاپولوس» برعهده داشتند. معماری این استادیوم یادآور یکی از ظروف سنتی در عربستان است که در آن خرما سرو میشود. همانطور که درباره ورزشگاههای دیگر دوحه نیز خواندیم توجه به سنتها، باورها و آداب و رسوم اعراب در تمام مراحل ساخت و معماری ورزشگاههای این کشور در نظر بوده و بسیار مهم شمرده شده است.
این همان ورزشگاهی است که پس از پایان جامجهانی هم سر و صدای زیادی برپا کرد، زیرا اعلام شد بیشتر صندلیهای این ورزشگاه از محل خود جدا شده تا محیط آن تبدیل به جایی برای فعالیت مدارس، باشگاههای ورزشی و مراکز سلامت شود. این ورزشگاه همزمان بزرگترین ورزشگاه قطر نیز هست که در جام ملتهای آسیا نیز میزبان بازیهای مهمی خواهد بود، از جمله بازی افتتاحیه جام ملتهای آسیا در روز 22 دیماه در این ورزشگاه برگزار میشود که طی آن تیم ملی قطر به مصاف تیم لبنان خواهد رفت.
- ظرفیت: 80000 نفر
- مکان: شهر دوحه
آدرس ورزشگاه لوسیل قطر روی نقشه گوگل:
9- ورزشگاه عبدالله بن خلیفه
طراحی استادیوم عبدالله بن خلیفه (Abdullah bin Khalifa Stadium) مانند دیگر استادیومهای قطر تلفیقی چشمگیر از سنتهای دیرینه مردمان قطر و فناوری روز است. نام دیگر استادیوم عبدالله بن خلیفه، الدحیل است. نمای بیرونی این ورزشگاه از الگوهای هندسی پیچیدهای تشکیل شده که باعث تقابل زیبای نور و سایه میشود و منظره زیبایی را میسازد. جام ملتهای آسیا 2023 زمان خوبی برای محک دوباره این ورزشگاه زیباست تا بار دیگر تماشاگران و علاقهمندان به فوتبال بتوانند از امکانات بینظیر آن استفاده کنند. امکاناتی که مطابق با سختگیرانهترین استانداردهای AFC طراحی شده است.
- ظرفیت: 40000 نفر
- مکان: شهر دوحه
آدرس ورزشگاه عبدالله بن خلیفه قطر روی نقشه گوگل:
لذت تماشای فوتبال در مدرنترین ورزشگاههای آسیا
بیشک تماشای بازیهای جام ملتهای آسیا از جمله تجربههای جذابی است که هر عشق به فوتبالی باید تجربهاش کند! با توجه به فاصله کم ایران و قطر بهترین فرصت برای عاشقان فوتبال فراهم شده تا این بازیها را از نزدیک تماشا کنند، برای رزرو هتل قطر و خرید بلیت بازیها از کارشناسان فلایتیو راهنمایی بخواهید.
ایران در جام ملتهای آسیا با کدام تیمها بازی دارد؟
ایران در گروه C این بازیهاست و با تیمهای امارات، هنگکنگ و فلسطین بازی خواهد کرد.
قهرمان قبلی جام ملتهای آسیا کدام کشور بود؟
در پایان دوره هفدهم جام ملتهای آسیا ۲۰۱۹ تیم ملی فوتبال قطر قهرمان و ژاپن نایب قهرمان شد.
بازیهای جام ملتهای آسیا چه زمانی آغاز میشود؟
جام ملتهای آسیا در روز 14ژانویه 2024 با بازی قطر، لبنان در ورزشگاه البیت آغاز میشود.
سوالات متداول