بکپکینگ (Backpacking) با وجود بعضی از محدودیتهایی که ممکن است داشته باشد، روزبهروز بین عشق سفرها داغتر میشود؛ و مزیتهایی که این نوع سفر کردن دارد باعث شده تا به مرور افراد بیشتری به آن گرایش پیدا کنند. به هرحال یکی از چیزهایی که برای یک بکپکر اصلاً یک محدودیت حساب نمیشود مقصد اوست. در این مطلب هم مقصد ما کشور زیبای مالزی است که یکی از محبوبترین مقاصد برای مسافرهایی مثل بکپکرها است که دلشان برای جیبشان میسوزد و میخواهند سفری مقرونبهصرفه داشته باشند. البته همهی داستان پول نیست و این استایل سفر روحیهای ماجراجویانه هم میطلبد! برای خرید بلیط هواپیما به فلایتیو مراجعه کنید.
کشور مالزی با هزینهای نسبتاً خیلی کمتر، مقاصد فوقالعاده زیبا برای سفر، تنوع و گوناگونی در اکوسیستم، و البته فرهنگ غنی قهوه و صنعت پر رونق کافهاش مناسب هر نوع سلیقه و ذائقهای برای داشتن تجربهای عالی از سفر است. در ادامه با فلایتیو همراه باشید تا با ملزومات سفر بکپکینگ به مالزی آشنا شوید:
مالزی جایی برای بکپکرها
بکپکرها (Backpacker) یا به برگردانهای فارسی کولهبهدوشها، کوله گردها و… به دلایل زیادی به مالزی جذب میشوند؛ هزینه سفر مقرونبهصرفه، تنوع غذایی زیاد، حضور فرهنگهای متعدد و مختلف، تنوع اکوسیستم، سواحل و روستاهای سرشار از زندگی.
به طور خلاصه کشور مالزی همهی گزینههای جذاب را در خود جمع کردهاست و همین موضوع باعث شده تا در هریک از خیابانهای کوالالامپور و پنانگ که قدم بزنید، بکپکرهای زیادی از کشورهای مختلف جهان را ببینید.
به علاوه از آنجایی که اخذ ویزا برای مالزی آسان است (به صورت فرودگاهی به محض ورود) و زبان انگلیسی تقریباً همهجا به راحتی صحبت میشود و سرعت اینترنت بسیار زیاد است، مالزی به عبارتی بهشتی برای بکپکرهاست.
از نظر هزینه
اقامت، خوردوخوراک، و حملونقل در مالزی هزینهی خیلی کمی براش شما میتراشد. به راحتی میتوانید با روزی کمتر از ۳۰ دلار دوام بیاورید و روز خود را بگذرانید. البته فقط دوام میآورید و انتظار چیزی بیشتر نداشته باشید! آنهایی که میخواهند جاذبههای گردشگری دیدنی مالزی را ببینند باید منتظر قیمتهای ورودی بالایی باشند، چرا که اغلب، هزینه ورودیها برای یک توریست ۳ برابر شهروندان مالزی است.
حالا چطور بیشترین لذت و استفاده را از سفر ببریم؟
از مناطق توریستزده دوری کنید!
البته که هر بکپکری باید از مقاصد برتر گردشگری مالزی مثل کوالالامپور، پنانگ، مالاکا و جزایر لنکاوی دیدن کند. اما به غیر از این مناطق اکثراً شلوغ و پر از توریست، مالزی مناطق فوقالعاده دیدنی زیادی دارد که کمتر شناختهشده و به عبارتی خلوتتر هستند مثل: پراک، ایپوه و جزیرهی پانگکور، الور ستار (Alor Setar) معروف به شهر کاسه برنج مالزی و مرکز ایالت کداح (Kedah)، و ایالتهای صباح (Sabah) و ساراواک (Sarawack) در جزیرهی بورنئو!
از طبیعتگردی در مالزی لذت ببرید!
اکوتوریسم، طبیعتگردی یا بومگردی که مدتی است بیش از پیش به گوش میخورد طرفدارهای زیادی پیدا کرده و در مالزی هم با طبیعت بکر و شگفتانگیزی که دارد موضوعی داغ است. مالزی یکی از متنوعترین زیستبومها در جهان را دارد. از جنگلهای انبوه و موسمی دستنخوردهی بورنئو تا جنگلهایی که کوالامپور را محاصره کردهاند، خیلی راحت میتوان جایی برای غرقشدن در طبیعت پیدا کرد. بکپکرها در طبیعت مالزی هر حیوان عجیبغریبی از میمون تا پرندههایی مثل نوکشاخ (بله پرندهای به نام نوکشاخ داریم!) و موجودات عجیب دیگری میبیند.
مسیرهای هایکینگ معمولاً فاصلهی کمی با کوالالامپور، پنانگ و سایر شهرهای مالزی دارند.
با غذاهای خوشمزهی مالزی آشنا شوید!
اگر از مردم مالزی بپرسید که به چه چیزی افتخار میکنند، غذا حتماً یکی از جوابهای آنها خواهد بود. وجود فرهنگهای مختلف در کشور مالزی باعث شده تا تنوع غذایی در آن زیاد باشد. رستورانهای سنتی و هندی سلف سرویس، فودکورتهای چینی و رستورانهای مالزیایی تا غرفههای غذای خیابانی در مالزی دیده میشود و هوس و اشتهای شما برای یک غذای خوشمزه حتماً برطرف خواهد شد.
غذا در مالزی ارزان و ۲۴ ساعته در ۷ روز هفته در دسترس و به طرز غیرقابل باوری خوشمزه است!
امنیت در مالزی
مسئلهی امنیت در مالزی کمی پیچیده است. از یک طرف جرایم خشونتآمیز به ندرت دامن گردشگرها را میگیرد؛ از طرف دیگر اما در بعضی از شهرها برخلاف ظاهر خوب، اوضاع ایدهآل نیست! برای بکپکرهایی که از مناطق توریستی و جاذبههای گردشگری مالزی دور نمیشوند، تنها مشکلی که شب دیروقت ممکن است داشته باشند دزدیهای کوچک، جیببری و مقابله با تکدیگرهای سمج است.
به خاطر سبک زندگی شبانهروزی در مالزی، گشتوگذار و بیرون ماندن تا دیروقت عموماً امن است و مشکلی ندارد. رستورانها اغلب تا نزدیکی صبح باز هستند اما به هر حال شبزندهدارها باید این نکته را در نظر بگیرند که مالزی از امنیت کشورهایی مثل ویتنام و سنگاپور برخوردار نیست!
برای رفتوآمد در ساعات دیر شب استفاده از اپلیکیشنهای تاکسی مثل Uber یا Grab گزینههای امنی هستند.
امنیت ترافیکی در خیابانها
امنیت جادهای در مالزی شاید بزرگترین دغدغه باشد. ماشینهایی که با سرعت بالا رانندگی میکنند و اغلب برای پیادهها توقف نمیکنند به علاوهی نبودن پیادهرو خارج از شهر کوالالامپور خطرناک خواهد بود. به طور کلی در داخل شهر و پایتخت هم احتمال اینکه وسایل نقلیه جلوی خط عابر پیاده توقف کنند کم است. به غیر از این، موتور سوارها هم اغلب اعتقادی به چراغ قرمز ندارند و برایشان مهم نیست که احیاناً عابری از خیابان رد میشود یا نه!
نکتهی دیگر اینکه مسافرهایی که در جاهایی مثل لنکاوی یا پانگکور (Pulau Pangkor) موتور اجاره میکنند، باید مراقب موتورسوارهای آکروباتباز باشند. اکثراً گروهی از موتورسوارهای جوان را میبینید که در بزرگراهها و خیابانّهای اینجا در حال مسابقه و اجرای حرکات نمایشی خیابانی هستند که خطر زیادی برای دیگر موتورسوارها و رانندهها ایجاد میکند.
خانمهایی که تنها سفر میکنند بایستی بیشتر مراقب و هوشیار باشند!
بکپکرهای خانمی که تنها به سفر در مالزی میپردازند باید مراقب باشند چرا که مزاحمتّها و نگاهها و توجههای ناخواسته خارج از شهرهای بزرگ متاسفانه به کرات اتفاق میافتد. مواردی هم در داخل شهر کوالالامپور بوده که در آن مردها در وسایل حملونقل عمومی برای خانمها مزاحمت درست کرده و به آنها تعرض کردند؛ البته که در این موارد مزاحم دستگیر میشود اما توصیه میشود که تا حد ممکن از قسمت خانمها در مترو، اتوبوس و… استفاده کنید.
متاسفانه این نوع رفتارها در مالزی هم مسئلهای بزرگ است.
بالاخره آیا بکپکرها در مالزی باید نگران باشند؟!
خلاصه بگوییم، هر کسی که قصد سفر به صورت بکپکینگ به مالزی را دارد، اگر هوشیار باشد به مشکلی برخورد نخواهد کرد. مخصوصاً شبها دیروقت! برای خرید بلیط هواپیما خارجی به فلایتیو مراجعه کنید.
غذا و اقامت
پیدا کردن غذا در مالزی مثل آب خوردن است!
غذای مالزی در جهان معروف است و تنوع فرهنگی که حرفش را زدیم باعث شده تا رستورانهای هندی، چینی و مالایی مقرونبهصرفهی زیادی در اکثر مناطق وجود داشته باشد. غذای خیابانی، رستورانهای سبک غربی، مدرن و لوکس هم به شکل گستردهای در دسترس است. برای رژیمهای غذایی خاص هم رستورانهای زیادی پیدا میشود و گیاهخوارها و وگانها میتوانند به رستورانهای هندو و بودایی در مالزی بروند که گوشت در الفبای منویشان هیچ جایی ندارد!
بکپکرها عاشق اقامتگاههای ارزان مالزی هستند!
در مالزی انواع هتلها، هاستلها، مهمانخانهها و البته خانههای AirBnb به وفور وجود دارند. با شبی حدود ۱۰ تا ۱۵ دلار برای یک تخت میتوانید در جزیرهی پنانگ یا در مهمانخانهای با فاصلهی یکی دو دقیقهای تا ساحل در جزیرهی پانگکور برای خود خیلی راحت و سریع جایی پیدا کنید.
با شبی از حدود ۲۰ دلار هم میتوانید انتظار پیدا کردن یک اتاق راحت با حمام خصوصی و تهویه هوای مطبوع را داشته باشید!
پیدا کردن دوست در مالزی!
اکثر مالزیاییها انگلیسی را میفهمند و میتوانند صحبت کنند. بنابراین شروع یک گفتگو در مالزی با فردی در یک رستوران، کافیشاپ، یا جاهای دیگر توریستی و غیر توریستی اصلاً کار سختی نیست. اگر هم چند تا عبارت مالایی یاد بگیرید که محلیها خیلی خوشحال میشوند و بیشتر از آن همیشه از تعجب چشمهایشان گرد میشود!
رانندهّهای تاکسیهای Grab و Uber هم منبع اطلاعات خوب و مفیدی در مورد اکثر نیازهای شما در مالزی هستند. گروههای زیادی هم در شبکههای اجتماعی مختلفی وجود دارند که تفریحات و فعالیتهای گروهی مثل هایکینگ، جنگلنوردی و… را اطلاع رسانی میکنند تا بکپکرها با افراد با سلیقه مشابه خود به گشتوگذار بپردازند.
پاتوق بکپکرها در کوالالامپور هم در فودکورتهای کنار خیابان در Bukit Bintang است.
کمی بیشتر در مورد مسائل پولی!
واحد پول مالزی
پول رایج در مالزی رینگیت نام دارد و مبالغ ۱، ۵، ۱۰، ۲۰، ۵۰ و ۱۰۰ رینگیت برای اسکناس خواهید دید و پول خردهای ۱، ۵، ۱۰، ۲۰ و ۵۰ سِنت!
تقریباً همه جا از شما پول نقد را قبول میکنند در حالی که در پاساژها و مراکز خرید بزرگ معمولاً بیشتر از کارتهای اعتباری استفاده میشود.
بعضی هزینهها به دلار
یک وعده غذایی بین ۲ تا ۱۰ دلار آمریکا
۱ شب اقامت در یک هاستل مخصوص بکپکرها – ۸ تا ۱۵ دلار
سفر درونشهری شامل مترو، اتوبوس، تاکسی و Grab – ۰.۳۰ تا ۱۰ دلار
ملزومات بهداشتی – ۲ تا ۱۰ دلار
بازدید از یک جاذبه گردشگری مقرونبهصرفه مثلا ورودی به یک معبد – ۴ تا ۲۰ دلار ( خارجیها اغلب میبایست ۳ برابر محلیها بپردازند )
کجا برویم؟
لنکاوی: جزایر لنکاوی به ” جواهر کداح ” معروف است. سواحل دستنخورده و زیبای لنکاوی در کنار معافیت مالیاتی، این مجمع الجزایر را به مقصد اول بکپکرهایی که عازم مالزی هستند تبدیل کرده!
با هزینهای کم به یکی از خانههای ساحلی Pantai بروید و تجربهای لذتبخش از حضور در این جزیره داشته باشید. حداقل دو شبانهروز در لنکاوی بمانید، حتماً ارزشش را دارد!
پنانگ: George Town مرکز جزیرهی پنانگ است و بهشت دیگری برای بکپکرهاست. معماری باشکوه و چشمنواز، ارزانی و غذای خیابانی خوشمزه و خلوتی نسبت به کوالالامپور فقط چند دلیلی هستند که پنانگ را برای بکپکرها محبوب میکند.
هنر خیابانی در پنانگ، بازدید از معابد هندو و بودا، و هایکینگ در درهی پنانگ حتماً برای شما لذتبخش خواهد بود.
صباح: ایالت صباح مالزی به خاطر اکوتوریسم روزبهروز محبوبیت بیشتری بین بکپکرها پیدا میکند. در این ایالت مناطق وسیعی از جنگلهای انبوه دستنخورده، موقعیتهای عالی برای غواصی و بلندترین کوه مالزی یعنی Gunung Kinabalu قرار گرفتهاند. با سوار شدن به قایقهایی که از دل رودخانههای اینجا میگذرند میتوانید میمونهای پوزهدراز مالزی را ببینید و با ورود به جنگل با اورانگوتانها آشنا خواهید شد.
جزیره پانگکور: این جزیره که در ساحل ایالت پراک و با فاصلهای حدود ۴۰ دقیقهای قرار دارد، جمعیتی حدود ۳۰۰۰۰ نفر دارد. سواحلی آرام و خلوت، جوی دلنشین و بیدغدغه، و تعداد کم توریستهایی که به اینجا میآیند، پانگکور را `فعلاً` به جایی ایدهآل برای ریلکسکردن تبدیل کردهاست. اما فعلاً! پس هرچه زودتر قبل از اینکه پانگکور هم به پاتوقی برای بکپکرها و توریستهای دیگر تبدیل شود، کولهپشتی خود را روی شانههایتان بیندازید و به آن سفر کنید.
ایپوه: مرکز ایالت پراک (Perak) یعنی ایپوه شهری است که در فاصلهی ۲۰۳ کیلومتری در شمال کوالالامپور قرار دارد. شهر ایپوه دارای فروشگاههای سنتی و قدیمی، معماریای که از دوران استعمار به جا مانده و چندین معبد بودایی در تپهّهای اطراف شهر است. جاذبههای گردشگری زیادی در ایپوه منتظر شما هستند؛ از جمله عمارت Kellie هم در همین حوالی قرار دارد که توسط فردی اسکاتلندی به همین نام ساخته شده و البته ناتمام مانده چرا که به عقیدهی برخی ارواح آن را تسخیر میکنند!
تجربه جنگلنوردی
مناطق وسیعی از جزیرهی بورنئو ( بخش مالزی آن ) را جنگلهای انبوه موسمی پوشاندهاند. داشتن تجربهی هایکینگ در تپههای اطراف کوالالامپور و اقامت یک هفتهای در درهی حفاظتشدهی Danum صباح در دل این جنگلهای همیشه سبز حتماً باید در لیست سفر شما به مالزی باشد.
صعود به قلهی کینبالو
قلهی کینبالو (Kinabalu) واقع در ایالت صباح کشور مالزی، بلندترین کوه در این کشور و دومین در آسیای جنوبشرقی با ارتفاع ۴۰۹۵ متر است. بالارفتن از این کوه که مکانی مقدس برای مردم بومی این منطقه است به طور میانگین دو روز طول میکشد که در نوع خود چالشی برای علاقهمندان به هایکینگ و کوهنوردی است.
برای داشتن این تجربه که حتماً توصیه میشود، باید از ماهها قبل برنامهریزی کرد چرا که تورهای صعود به این قله ظرفیت محدودی دارند!
بشقابهای غذایی معروف مالزی را امتحان کنید
شاید دمدستترین و سادهترین تجربهای که در مالزی میتوان داشت امتحان کردن آشپزی مالایی باشد. این تجربهی دم دست در عین حال بینظیر حتماً بخشی از سفر شما به مالزی خواهد بود. غذاهای معروف مالایی از nasi، lemak، laksa، و teh Tarik تا سوپ نودل چینی، rojak و satay همه و همه بینهایت خوشمزه هستند و باید از همهی آنها بچشید. به طور کلی تجربهی غذایی یکی از برجستهترین قسمتهای سفر به کشور مالزی است.