اغلب ما در برنامهریزی سفرهایمان بادید از آثار تاریخی و فرهنگی، طبیعت و بازارهای مقصد مورد نظرمان را میگنجانیم. اگر از هر کداممان دلیل این انتخاب را بپرسند احتمالا میگوییم اینها بخشی از هر شهر را میسازند و اگر هدف از سفر کردن شناختن آن شهر و فرهنگش باشد پس این برنامهها هرکدام بهنوعی ضرورت دارند.
اما در میان تمام این برنامهها گاهی فراموش میکنیم غذاها هم بخشی از این هویتاند. نمیشود مردمی را بشناسیم بدون اینکه بدانیم سه وعده در روز چه میخورند. در این مقاله قصد داریم بوشهر را به بهانه غذاهایش بگردیم. با فلایتیو همراه باشید.
برای خرید بلیط هواپیما داخلی و رزرو هتل به فلایتیو مراجعه کنید.
لخلخ
احتمالا در سفرتان به بوشهر اولین غذایی که نظرتان را جلب میکند لخلخ خواهد بود. اسم نامعمول و البته طعم فوقالعاده این غذا چیزی نیست که بهراحتی از ذهنها برود.
بعضیها به لخلخ دم پخت ماهی هم میگویند. این غذا از انواع سبزیجات معطر، ماهی و تمر هندی تهیه میشود که البته این مواد را با پلو ترکیب میکنند و به آن فرصت میدهند تا دم بکشد. فراموش نکنید که در سفر به بوشهر حساسیت به ادویه یا دوستنداشتن غذای تند را باید پشت دروازههای شهر بگذارید. چیزی که طعم لخلخ را شگفتانگیز میکند انواع فلفل و ادویههای محلی آن است.
آش بوشهری
یکی از نکاتی که در غذاهای بوشهری باید به آن توجه کنید اصل کش آمدن است. این کشآمدن نشان مرغوب و جا افتادهبودن خیلی از غذاهاست که یکی از آنها آش گوشت بوشهری است. این آش از لوبیا، گوشت، تره، شوید و ترخون تهیه میشود و بعد از پختن باید با گوشتکوب تمام مواد آن له شود. باز هم آنچه این آش را متمایز میکند انواع ادویههای آن است. زنجبیل و فلفل فراوان از ملزومات آش بوشهری است و معمولا آن را با نارنج سرو میکنند.
دم پخت میگو
دم پخت میگو ترکیبی از میگو، سبزیجات محلی و تمر هندی است؛ که با پلو دم میکشد. جالب است بدانید میگوهایی در بازار ماهیفروشان مخصوص دمپختها فروخته میشوند. این میگوها ریز هستند و بعد از نیمپخت شدن به شیوه سنتی خشک میشوند.
قلیه میگو و قلیه ماهی
قلیهها از مهمترین و معروفترین غذاهای جنوبی هستند. هر شهری با کم و زیاد کردن بخشی از دستور پخت و چاشنیها قلیه مخصوص خودشان را دارند. جدا از سبزیهای محلی، رب گوجه و شیره تمر هندی از مواد ضروری برای قلیه است. بنا بر ذائقه میتوانید ماهی یا میگو را به خورش اضافه و آن را با نان نوش جان کنید.
برای پیدا کردن قلیه در بوشهر نگران نباشید. تقریبا در هر خیابانی که پا بگذارید یک قلیه فروشی محلی پیدا میکنید.
مجبوس (دمپخت ماهی)
مجبوس نوعی دمپخت ماهی است و شباهت زیادی به قلیه دارد. داخل این برنج به جز سبزیجات معطر و ماهی، رب گوجه هم میریزند.
وُدام
ودام از غذاهاییست که در شهر باستانی سیراف بوشهر بیشتر از هرجایی به آن برمیخورید. طریقه پخت آن به این شکل است که ابتدا ماهی را میجوشانند و بدون تیغ میکنند و سپس مایهای از ترکیب پیاز داغ، سیر، گشنیز، لیمو، فلفل خشک و رب گوجهفرنگی تهیه میکنند. در نهایت ماهیها را با این مایه ترکیب و با برنج یا نان سرو میکنند.
کوفته ماهی
ماهی ساردین را با پیاز، سبزی و آرد چرخ میکنند، به شکل شامیهای کوچک درمیآورند و سرخ میکنند.
گِلِ نِشک (موتیبولو)
حشینه یا موتوی (ساردین) خشک شده را با نمک، فلفل و زیره طعمدار میکنند. سپس در آب فراوان میریزند و بعد از پختن همراه با پرپین، لیمو و نان سرو میکنند.
قیمه بوشهری
قیمه بوشهری تا حد زیادی شبیه به قیمه باقی شهرهای ایران است. با این تفاوت که طعم گوشت به آن قالب است و بعد از پخته شدن آن را با گوشتکوب میکس میکنند. این قیمه را با شیرینپلو یا به قول خود بوشهریها شکر پلو میل میکنند.
لیقمات یا لیگمات
بعد از خوردن یک وعدهغذای دریایی بوشهری یک دسر خوشمزه میتواند عیشتان را کامل کند. برای انتخاب لیقمات به عنوان دسر شک به دلتان راه ندهید. این خوشمزههای گرد همراه با چای ترکیبی بینظیر میسازند.