در سفر به استانبول زیبا، علاوه بر گشتوگذار در دل تاریخ قسطنطنیه، کشتی سواری و امتحان کردن غذاهای خوشمزه ترکی باید یک تجربه ناب دیگر هم داشته باشید. این تجربه خاص و فوقالعاده تجربه بودن در بهترین حمام ترکی در استانبول است که صرفاً یک حمام ساده نیست!
قدمت حمام های ترکی به دوران امپراتوری عثمانی برمیگردد. این حمامها در اصل محلی برای گردهماییهای اجتماعی، نظافت تشریفاتی یا مذهبی، بحث و گفتگو و حتی خواستگاری از دختران خانوادههای سرشناس و نجیب شهر بوده که با زیباترین معماری باشکوه سلطانی ساخته شده است. متاسفانه امروزه کمتر از ۱۰ درصد حمامهای قدیمی استانبول فعال است و به بخش مهمی از فرهنگ ترکی، بهخصوص برای بازدید گردشگران تبدیل شده است. به همین خاطر پیشنهاد میکنم در سفر حتماً تجربه حمام ترکی داشته باشید، فلایتیو هم نگاهی به حمامهای باقیمانده و تاریخی استانبول انداخته که همچنان تجربهای سنتی از نظافت را به مخاطبان خود ارائه میدهند. در ضمن برای رزرو هتل و خرید بلیط هواپیما میتوانید از پلتفرم فلایتیو کمک بگیرید.
۱. حمام آقا، قدیمیترین حمام ترکی در استانبول
قدمت حمام آقا به زمانی بازمیگردد که محله بیاوغلو هنوز بهاندازه امروز شهرت نداشت. این بنا در سال ۱۴۵۴ بهعنوان یک شکارگاه و حمام اختصاصی برای سلطان محمت فاتیح (فاتح شهر قسطنطنیه) و پسران او ساخته شد. وقتیکه جمهوری ترکیه تأسیس شد، مالکیت این حمام چندین بار تغییر کرد و درنهایت به یک حمام توریستی محبوب در عصر حاضر بدل گشت.
حمام آقا قدیمیترین و یکی از بهترین حمام های ترکی استانبول است که از ده سال پیش تا امروز به یک جاذبه توریستی هم تبدیل شده و گردشگران میتوانند بعد از گشتوگذار در خیابان استقلال که در همین محله واقع شده، سری هم به حمام آقا زده و برای این تجربه یک تا دو ساعت وقت بگذرانند. فاصله این حمام از میدان تکسیم هفت دقیقه است و کاربران قبلی به لحاظ زیبایی و نظافت به این مجموعه امتیاز 4 از 5 دادند. از ساعت ده صبح تا ده شب برای تجربه حمام ترکی در استانبول میتوانید سری به حمام آقا بزنید.
۲. حمام چاقالوغلو (Çağaloğlu)، آخرین حمام ساخته شده به سبک عثمانی
حمام چاقالوغلو با امتیاز 5 از 5، در سال ۱۷۴۱ ساخته شده و آخرین حمام بناشده در دوران امپراتوری عثمانی محسوب میشود. چاقالوغلو که بهعنوان یک حمام عمومی بهمنظور جمعآوری پول برای ساخت کتابخانه سلطان محمود اول ساخته و توسط سلیمان آقا بنا و به دست عبدالله آقا تکمیل شد. این حمام یکی از آخرین حمامها در نوع خود است و همچنان نیز به محلیها و گردشگران خدمات ارائه میکند.
این حمام در محله Alemdar و نزدیک به منطقه تاریخی سلطان احمد واقع شده و از ساعت 9 صبح تا 10 شب خدمات ارائه میدهد. پیشنهاد میکنیم روزی که برای گشتوگذار در محله سلطان احمد و ایاصوفیا برنامهریزی کردید حتماً برای استراحت بعدی سری به این حمام بزنید. برای آشنایی بیشتر با استانبول میتوانید مقاله راهنمای سفر به استانبول از مجله فلایتیو بخوانید.
۳. حمام چمبرلیتاش (Çemberlitaş)، هنر دست معمار مشهور سینان پاشا
حمام چمبرلیتاش یکی دیگر از بهترین حمام های ترکی استانبول است که توسط معمار مشهور ترک، سینان پاشا در سال ۱۵۸۴ ساخته شد. این بنا در اصل یک حمام دوقلو با دو سازه مشابه و روبهروی یکدیگر بود که یکی از این حمامها برای مردان و دیگری برای زنان بود.
اگرچه این سازه از بیرون شبیه به مربع است، اما از داخل یک چندضلعی ۱۲ گوشه و متشکل از ۱۲ ستون است. این حمام که یکی از آخرین کارهای سینان است، بهعنوان اثری فاخر از این معمار مشهور میدرخشد و از گردشگران قبلی امتیاز 5/3 از 5 گرفته است. این مجموعه در محله mollafenari واقع شده ساعت فعالیت مجموعه تا 12 نیمهشب است و میتوانید علاوه بر حمام از خدمات فیشال صورت، ماساژ و اسکراب کل بدن مجموعه نیز استفاده کنید که هزینه مجزایی از قسمت حمام سنتی ترکی دارد.
۴. حمام خرم سلطان، مشهورترین حمام سنتی استانبول
حمام خرم سلطان را میتوانیم یکی از مشهورترین و البته بهترین حمام های ترکی استانبول بدانیم که به دستور همسر سلطان سلیمان عثمانی، خرم سلطان بنا شده و شاهکار دست سینان پاشا معمار مشهور ترک در قرن ششم میلادی است. این حمام در سال ۲۰۰۷ و پس از مدتهای طولانی بسته بودن، بازسازی شد و حالا در بنایی تاریخی تجربهای لوکس و مدرن از حمامهای ترک را به مخاطبان ارائه میکند.
این مجموعه از ساعت 8 صبح تا 10 فعال است و نزدیک به مسجد بزرگ ایاصوفیا واقع شده است. حمام خرم سلطان فقط یک حمام ترکی ساده نیست؛ بلکه یک اثر مشهور و فاخر در معماری با بنای زیبا از سنگهای مرمر و تزیینات چشمنواز است. پیشنهاد میکنیم در سفر به استانبول حتماً سری به این مجموعه زده و از خدماتش استفاده کنید.
۵. حمام سلیمانیه، یادگاری از سلطان سلیمان قانونی
سلیمان یکم، دهمین حاکم امپراتوری عثمانی در سال ۱۵۵۷ دستور ساخت حمام سلیمانیه را به سینان پاشا، معمار مشهور آن دوران، صادر کرد. این حمام با گنبدهای شگفتانگیز و دودکشهای هندسی خود در سال ۱۹۲۴ تعطیل شد؛ اما بعدها مورد بازسازیهای گسترده قرار گرفت و در سال ۲۰۰۴ بازگشایی شد. در حال حاضر این مجموعه با امتیاز 5/4 از 5 یکی از بهترین حمام های ترکی استانبول است که در محله Emin pasa واقع شده است.
بر خلاف حمام خرم سلطان که با سنگهای مرمر بنا شده، این حمام تاریخی معماری سادهتری دارد و گنبد آجری آن یکی از شاهکارهای معماری سینان پاشا است. در این مجموعه علاوه بر حمام سنتی میتوانید از خدمات فیشال و اسکراب، انواع ماساژ، ماساژ با سنگداغ هم لذت برده و بعد از یک روز گشتوگذار طولانی در شهر، استراحت خوبی داشته باشید.
۶. حمام کیلیچ علی پاشا
یکی دیگر از شاهکارهای دست سینان پاشا معمار مشهور ترک، حمام کیلیچ علی پاشا است که به دستور دریاسالار عثمانی، کیلیچ علی پاشا، بهعنوان بخشی از مسجدی که امروزه نیز همچنان فعال است، ساخته شد. این حمام بین سالهای ۱۵۷۸ تا ۱۵۸۳ ساخته شد و بعدها مورد بازسازی گسترده قرار گرفت. این بازسازی ۷ سال به طول انجامید و سپس به شکل مجلل و مدرن امروزی درآمد.
این مجموعه که در حال حاضر از 8 صبح تا 10 شب فعال است و امتیاز بالای 5/4 از 5 دارد، یکی از بهترین حمام های ترکی استانبول است و در محله kemankes واقع شده است. این مجموعه هم مانند دیگر حمامهای سنتی شهر، معماری خارقالعاده با گنبدهای بزرگی دارد که نهتنها برای ماساژ یا اسپا بلکه برای تماشا هم تجربهای خاص برایتان خواهد بود پس پیشنهاد میکنم در سفرتان به استانبول این تجربه لذتبخش را از دست ندهید. با استفاده از استانبول کارت میتوانید خیلی راحت در این شهر گشت و گذار داشته باشید.
حمام ترکی در طول تاریخ
حمام ترکی در استانبول امروزه به بخشی از فرهنگ مادی و ملموس ترکیه تبدیل شده و توانسته؛ مانند جاذبههای تاریخی شهر توجه بسیاری از گردشگران؛ بهخصوص گردشگران اروپایی که تابهحال چنین تجربهای نداشتند را به خود جلب کند.
حمام در گذشته فقط محلی برای شستشو و نظافت نبود؛ بلکه بسیاری از جلسات مهم و سری در همین مکانها برگزار میشد. دورهمی، گفتگوهای اجتماعی و سیاسی، آشنا شدن خانوادههای بزرگ و نجیب شهر و حتی نقشه کشیدن برای بسیاری از توطئهها در سایه یک حمام ساده اجرا میشد. البته در کنار آن بزرگان شهر، پادشاهان و همسرانشان هم برای اوقاف و خیرات یا همان کمک به نیازمندان این حمامهای عمومی را دایر میکردند تا دعای خیر بدرقه راهشان باشد
شاهان و همسران شاه در گذشته بهاتفاق خدمتکاران خود در حمامهای سنتی حاضر میشدند. آنها در ابتدا و برای عادت کردن بدن به آب داغ، در حوضچه آب مینشستند و با یک ظرف مسی بر روی خود آب میریختند. سپس خدمتکاران شروع به کیسه کشیدن بدن آنها میکردند. وقتیکه این کار تمام میشد، فرد مذکور بر روی یک سکوی مرمری در وسط حمام دراز میکشید و بدن او با کف و صابون لیف کشیده میشد. افرادی که دوست نداشتند تا با بدن برهنه در حمام حاضر شوند و احساس خجالت داشتند، از لنگهای حمام برای پوشیدن بدن خود استفاده میکردند. البته در زمان حضور اشرافزادگان، نجیبان و بزرگان شهر حمام قرق میشد و حمام مخصوص مردم عادی با حمام افراد مهم شهر فرق داشت.
در سفر به استانبول، بازدید از حمامهای ترکی بازدید کنید
در این مقاله کوتاه به معرفی بهترین از حمام های ترکی در استانبول پرداختیم که همگی قدیمی و از جاذبههای فرهنگی و دیدنی شهر هستند. برای استفاده از خدمات این حمامها باید از طریق سایتشان اقدام به رزرو وقت یا خرید بلیت بکنید که کار بسیار سادهای است. اول نام حمام را در گوگل نوشته و روی سایت اصلی کلیک کنید. در صورتی هم که در سفرتان به استانبول سیمکارت خریدید، شماره مجموعه را از گوگل برداشته و رزروتان را تلفنی انجام دهید. برای خرید بلیت هواپیما استانبول با بهترین قیمت و رزرو هتلهای خوب و مجلل استانبول هم میتوانید از طریق پلتفرم فلایتیو اقدام کرده و در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتر دارید با پشتیبانی در تماس باشید.
اگر تا امروز حمام ترکی را امتحان کردید یا در سفر استانبول به دیگر حمامهای مشهوری رفتید که ما در این مقاله به نامشان اشاره نکردیم، خوشحال میشویم تجربه و نظراتتان را با ما و خوانندگان مجله فلایتیو در میان بگذارید.