اگر میخواهید دلیل طراحی متفاوت در پنجرههای هواپیما را بدانید، خواندن این مطلب را از دست ندهید.
چرا پنجره هواپیما گرد است؟
حدود دهه ۱۹۵۰ میلادی، تمامی هواپیماها پنجرههایی مربع شکل، مانند دیگر وسایل نقلیه داشتند. اما پس از سقوط دو هواپیما در سال ۱۹۵۳، کارشناسان متوجه شدند که علت این اتفاق به شکل پنجرههای هواپیما برمیگردد و در صدد اصلاح آن برآمدند. از آنجا که با اوجگرفتن هواپیما در آسمان، فشار جو بیرونی کاهش و فشار درونی کابین افزایش پیدا میکند، اختلاف بالای فشار هوا باعث میشود هوای درون هواپیما تمایل زیادی به بیرون رفتن از هواپیما داشته باشد و به شیشهها فشار وارد کند.
به همین خاطر اگر شیشهها زاویهدار باشند، تمرکز فشار در گوشهها بالا میرود و منجر به شکستهشدن شیشه پنجره میشود، اما گرد و منحنی بودن قاب پنجرهها کمک میکند تا این فشار وارده به اطراف پخش شود. پس شیشههای هواپیما به صورت گرد و بدون زاویه ساخته میشوند تا احتمال آسیبپذیری و ترکخوردنشان کاهش پیدا کند و خطری جان افراد در سفر را تهدید نکند.
چرا پنجره هواپیما کوچک است؟
دلیل کوچکبودن پنجره هواپیما هم مانند گرد بودن آن به اختلاف بالای فشار هوا در بیرون و درون کابین هواپیما برمیگردد. از آنجا که نیروی این اختلاف فشار به پنجره هواپیما وارد میشود، هرچه شیشههای هواپیما بزرگتر باشند فشار بیشتری به آن وارد میشود.
در نتیجه برای کاهش این اختلاف باید سطح شیشه پنجره را کاهش داد.
چرا پنجره هواپیما یک سوراخ کوچک دارد؟
همانطور که حدس زدهاید سوراخ کوچکی که روی پنجره هواپیما قرار دارد هم مانند گرد و کوچک بودن پنجره هواپیما، به دلیل اختلاف فشار هوا و برای تنظیم آن تعبیه شده است.
هر پنجره هواپیما از سه لایه تشکیل شده است: صفحهی خارجی که در سطح بیرونی هواپیما قرار دارد، صفحهی میانی که سوراخ مذکور در آن تعبیه شده است، و صفحه داخلی که نزدیکترین صفحه به مسافر است. برای تنظیم فشار هوا «سوراخ تنفس» یا همان سوراخ کوچکِ قرار گرفته بر لایهی میانی پنجره، بین صفحه خارجی و داخلی تعبیه شده است تا به توازن فشار هوای بین کابین هواپیما و هوای بین صفحهی خارجی و میانی پنجرهها کمک کنند.
این روزنه باعث میشود نیروی ناشی از فشار هوا تنها روی لایهی بیرونی شیشه هواپیما که قویترین لایه است تأثیر بگذارد تا به هیچ وجه فشاری به لایهی درونی پنجره که نزدیکترین لایه به مسافر است، وارد نشود.
پس طراحی و مهندسی متفاوت پنجرههای هواپیما، برای کنترل اختلاف فشاری است که در سطوح بالای جوی بین درون و بیرون کابین هواپیما به وجود میآید. خطر این اختلاف فشار، با طراحی کارآمد پنجرههای هواپیما از سال ۱۹۵۳ میلادی بعد، به طرز قابلتوجهی کاهش پیدا کرد.