یکی از متداولترین راههای سفر استفاده از هواپیما است. سرویسهای حملونقل هوایی علاوه بر سرعت، میتوانند تعداد زیادی مسافر را جابهجا کرده و باعث صرفهجویی در وقت و هزینه مسافران شوند. در خصوص سوار شدن به هواپیما نکاتی را باید رعایت کرد که دانستن آن مخصوصاً برای افرادی که تاکنون تجربه پرواز در سفرها را نداشتهاند، امری ضروری است. در این مقاله از مجله فلایتیو به سراغ مراحل سوار شدن به هواپیما در داخل فرودگاه رفتهایم و تلاش کردهایم تا همه نکات مربوط به این کار را بررسی کنیم.
قبل از رفتن به فرودگاه چه مدارکی را آماده کنیم؟
پروازها به دو دسته کلی پروازهای داخلی و خارجی تقسیمبندی میشوند. در پروازهای خارجی لازم است تا علاوه بر مدارک معمول، پاسپورت، ویزا و فیش پرداخت عوارض خروج از کشور خود را نیز به همراه داشته باشید، ولی در پروازهای داخلی نیازی به این مدارک نیست. بهطورکلی پیش از رفتن به فرودگاه مدارک لازم از جمله کارت ملی، شناسنامه و بلیط را آماده کرده و در محلی امن، همراه خود داشته باشید.
توجه داشته باشید که برای استفاده از پروازهای خارجی همراه داشتن پاسپورت و مدارک ذکر شده ضروری است. در دوران کرونا نیز همراه داشتن کارت واکسن دیجیتال و تست منفی PCR (باتوجهبه قوانین جاری کشور مقصد) توصیه میشود.
شماره پرواز چیست؟
یکی از اصلیترین اطلاعاتی که برای سوار شدن به هواپیما به دانستن آن احتیاج دارید، شماره پرواز است. شماره پرواز در کنار تاریخ و زمان حرکت را حتماً بهخاطر سپرده تا در فرودگاه سردرگم نشوید. شماره پرواز به معنی این است که شما باید کدام هواپیما را سوار شوید. حتماً میدانید که فرودگاههای دنیا همواره در حال فعالیت بوده و ممکن است در هر ساعت چندین پرواز به مقاصد گوناگون و مقاصد تکراری داشته باشند. در نتیجه شما با دانستن شماره پرواز از اینکه باید سوار کدام هواپیما شوید مطلع خواهید شد.
چطور به فرودگاه برویم؟
بدون شک راههای زیادی برای رفتن به فرودگاه میشناسید. اینکه شما در چه شهری ساکن هستید و به چه امکاناتی دسترسی دارید نیز در این مسئله دخیل است. بهطورکلی برای رسیدن به فرودگاه میتوانید از وسایل حملونقل عمومی مثل تاکسی، اتوبوس یا مترو استفاده کنید. البته توجه داشته باشید درصورتیکه میزان بار زیادی دارید، تاکسی یا آژانس را انتخاب کرده تا در مسیر رسیدن به فرودگاه دچار مشکل نشوید.
یکی دیگر از روشهای رسیدن به فرودگاه استفاده از خودروی شخصی است. تمام فرودگاههای دنیا پارکینگ خودرو ویژه مسافران وجود دارد. البته توجه داشته باشید که این پارکینگها رایگان نبوده و معمولاً هزینهای منطقی را بهازای حضور خودرو در پارکینگ دریافت میکنند. برای مثال فرض کنید که قصد دارید سفری یکهفتهای داشته باشید، اگر فرودگاه خارج از شهر باشد احتمالاً هزینه پارکینگ فرودگاه از هزینه آژانس برای رسیدن به آن ارزانتر خواهد بود. پس باتوجهبه مدت سفر، میزان بار و همچنین راحتی خودتان بهترین تصمیم را برای انتخاب وسیله نقلیه بگیرید.
یکی دیگر از نکات مهم قبل از حضور در فرودگاه درنظرگرفتن زمان پرواز است. چند ساعت قبل از آن به فرودگاه بروید تا بتوانید با آرامش خیال تمام مراحل موردنیاز برای سوار شدن به هواپیما را انجام دهید. توصیه میشود در پروازهای داخلی یک ساعت و نیم و در پروازهای خارجی سه ساعت زودتر در فرودگاه حاضر باشید. بهتر است علاوه بر تاریخ و ساعت پرواز، اطلاعات دیگری مثل شماره پرواز و نام شرکت هواپیمایی و مقصد را نیز بهخاطر سپرده تا در فرودگاه دچار سردرگمی نشوید.
پیشنهاد مجله فلایتیو: چند ساعت قبل پرواز فرودگاه باشیم
راهنمای سوار شدن به هواپیما در پروازهای داخلی
در پروازهای داخلی نیازی به بررسی و اعتبارسنجی پاسپورت وجود نداشته و در نتیجه مراحل با سرعت بیشتری پیش میروند.
ورود به بازرسی اولیه
در بدو ورود به سالن فرودگاه تمام بار و خود مسافر مورد بازرسی قرار میگیرند. برای بازرسی بار از دستگاههای ایکس ری استفاده میشود، به این معنی که شما در بدو ورود باید تمام بارها و کیفهای دستی خود را از داخل دستگاه ایکس ری عبور داده تا محتویات درون آن بررسی شود. مسافران زن و مرد نیز بهصورت جداگانه از گیتهای مخصوص عبور کرده و بعد از بازرسی بدنی میتوانند بارهای خود را برداشته و وارد سالن فرودگاه شوند. اگر وسایل غیرمجاز را همراه خود داشته باشید بوقهای گیت به صدا درآمده و دچار مشکل خواهید شد.
توجه داشته باشید که ورود بعضی از اشیا به فرودگاه و داخل هواپیما به طور کامل ممنوع است. یعنی اگر وسایل اینچنینی مثل چاقو، اسلحه و … را در چمدان خود داشته باشید با برخورد قضایی روبرو خواهید شد. از طرفی ورود برخی از وسایل به فرودگاه آزاد است، اما امکان بردن آن به داخل هواپیما وجود ندارد. در نتیجه باید این وسایل را درون چمدان گذاشته و آن را در قسمت بار هواپیما حمل کنید. برای مثال میتوان گفت که فقط میتوانید مقدار کمی لوازم آرایشی را وارد هواپیما کنید و اگر کیف لوازم آرایشی بزرگی دارید باید آن را درون چمدان قرار دهید.
گیت امنیت فرودگاه به چه چیزهایی حساس است؟
این گیتها بهطورکلی روی فلزها حساس هستند. توجه داشته باشید که پیش از رد شدن از آن حتماً کلید، ساعت، سکه و دیگر وسایل فلزی خود را درآورده تا بتوانید بهسهولت از گیت امنیتی عبور کنید. خانمها نیز بهتر است جواهرات غیرضروری خود را همراه نداشته باشند تا در عبور از گیت دچار مشکل نشوند.
در نتیجه فراموش نکنید که بهتر است همه وسایل فلزی خود را تا انتهای سفر در چمدان قرار داده تا در عبور از گیتها به مشکل خاصی برخورد نکنید. یکی دیگر از نکات مهم در بازرسیهای فرودگاه انتخاب کفش مناسب است. در اغلب اوقات مسافری که پوتین پوشیده است، مجبور است کفش خود را درآورده و سپس از بخش بازرسی عبور کند. در نتیجه کفش مناسب و راحتی را برای سوار شدن به هواپیما انتخاب کنید.
پیشنهاد مجله فلایتیو: این هفت کار را در بخش بازرسی بدنی فرودگاه انجام ندهید!
ورود به سالن فرودگاه
پس از ورود به سالن فرودگاه به دنبال مانیتورهای بزرگی که اطلاعات پروازها در آن نمایش داده میشود بگردید. روی این مانیتورها شماره پرواز، مقصد و ساعت حرکت هواپیماها درج شده است. اگر پرواز شما با تأخیر مواجه شده باشد و یا احیاناً لغو شده باشد میتوانید این اطلاعات را روی مانیتور ببینید. یکی از اصلیترین راههای کسب اطلاعات در فرودگاهها همین مانیتورها هستند. در کنار این مانیتورها میتوانید از باجه اطلاعات سالن و همچنین صدای گوینده اطلاعات که در سالن پخش میشود نیز استفاده کنید. پس از حصول اطمینان از پرواز خود میتوانید در سالن فرودگاه بنشینید و منتظر باشید تا اطلاعات شماره پرواز شما را خوانده و اعلام کند که برای دریافت کارت پرواز به گیت چک این ایرلاین بروید.
چک این ایرلاین (Airline Check-in)
گفتیم که پس از ورود به سالن فرودگاه باید منتظر بازشدن گیت ایرلاین مربوطه برای دریافت کارت پرواز باشید. پس از اعلام شماره پرواز توسط گوینده اطلاعات سالن، میتوانید به گیت ایرلاین خود مراجعه کرده و با نشاندادن بلیط و مدارک شناسایی کارت پرواز خود را دریافت کنید. کارت پرواز نشاندهنده شماره صندلی شما در داخل هواپیما است. توجه داشته باشید که با پیشرفت سیستمهای اطلاعاتی ایرلاینها لزومی بههمراهداشتن پرینت کاغذی بلیط نیست و همراه داشتن فایل بلیط کافی است.
توجه داشته باشید که میتوانید از مأمور صدور کارت پرواز بخواهید صندلی کنار پنجره را به شما داده یا اگر بلندقد هستید بخواهید که صندلی کنار ورودی را به شما بدهد تا فضای بیشتری برای نشستن داشته باشید.
در این مرحله همزمان بارهای خود را نیز به کانتر ایرلاین تحویل داده و آنها برای قرارگرفتن در قسمت بار هواپیما آماده میشوند. مسافران باید باتوجهبه میزان بار مجاز که توسط ایرلاین اعلام میشود، اقدام به حمل بار کرده و همچنین میتوانند قسمت کوچکی از وسایل خود را نیز (در صورت عدم مغایرت با قوانین) به داخل هواپیما ببرند. پس از تحویل بار، برچسبهایی با نام مسافر و شماره پرواز و مقصد به چمدانها زده میشود تا مشکلی در ارسال چمدانها به وجود نیاید. قسمت دیگری از برچسب نیز روی کارت پرواز چسبیده شده و این قسمت نزد مسافر باقی میماند تا پس از رسیدن به مقصد بتواند بهراحتی چمدانهای خود را تحویل بگیرد. اگر به هر دلیلی چمدان مسافر در راه گم شود تنها با استفاده از این برچسبها میتوان صحت ادعای مسافر را تأیید کرد، در نتیجه این برچسب و قسمت انتهایی کار پرواز را تا انتهای سفر همراه خود داشته باشید.
اطلاعات روی کارت پرواز
دانستیم که پس از تحویل بار و چک شدن بلیط مسافران برای آنها کارت پرواز صادر میشود. کارت پرواز در واقع مجوز ورود شما به هواپیما است. در کارت پرواز علاوه بر مقصد، شماره پرواز، ساعت و زمان حرکت اطلاعات مهم جدیدی نیز درج شده است. یکی از این اطلاعات شماره صندلی است. شماره صندلی نشان دهنده جایگاه شما در داخل هواپیما است. این شمارهها معمولاً ترکیبی از حروف و اعداد هستند. پس از ورود به هواپیما میتوانید از مهمانداران برای پیداکردن شماره صندلی خود کمک گرفته و با خیال راحت منتظر شروع پرواز خود باشید.
ورود به سالن انتظار
پس از دریافت کارت پرواز باید وارد سالن انتظار شوید. سالن انتظار فرودگاه معمولاً با تابلوهای راهنمای بزرگی مشخص شدهاند. در این مرحله نیز یک بازرسی بدنی و بررسی وسایلی که وارد هواپیما میکنید وجود دارد. در این مرحله نیز شما مجاز به واردکردن برخی از اقلام به درون هواپیما نیستید، برای مثال نمیتوانید مایعات بیش از ۱۰۰ میلیلیتر را وارد هواپیما کنید. پس از بررسی موارد فوق میتوانید در سالن انتظار حضور داشته و منتظر اعلام گیت خروجی پرواز خود باشید. توجه داشته باشید که شماره پرواز و ایرلاین را بهخاطر سپرده تا در صورت اعلام شماره گیت خروجی برای سوار شدن به هواپیما آماده شوید. صدای گوینده اطلاعات فرودگاه شمارهپروازها را به همراه شماره گیت خروجی اعلام میکند. در نتیجه گوشبهزنگ باشید که پرواز شما باید به کدام گیت خروجی مراجعه کند.
پیشنهاد مجله فلایتیو: با سیر تا پیاز فرودگاه امام خمینی ایران آشنا شوید
پس از مراجعه به گیت خروجی کارت پرواز خود را به مأمور گیت تحویل بدهید. او کارت پرواز شما را جدا کرده و قسمت انتهایی آن را به شما بازمیگرداند. این قسمت از کارت پرواز را تا انتهای سفر و تحویل گرفتن بار نزد خود نگه دارید. پس از این کار میتوانید وارد هواپیما شوید.
سوار شدن به هواپیما
پس از خروج از آخرین گیت، به سمت هواپیما خواهید رفت. در فرودگاهها معمولاً کریدورهای متحرکی برای اتصال گیتهای خروجی به هواپیما وجود دارد و شما میتوانید با استفاده از آنها بدون ورود به محوطه باند فرودگاه وارد هواپیما شوید. البته در فرودگاههای کوچک ممکن است این امکان وجود نداشته باشد و برای سوار شدن به هواپیما مجبور به ورود به محوطه باند باشید. پس از رسیدن به هواپیما از پلههای آن بالا بروید، در ورودی هواپیما مهمانداران به مسافران خوش آمد میگویند و آنها را برای پیداکردن شماره صندلی خود راهنمایی میکنند.
پس از پیداکردن صندلی میتوانید وسایل خود را در صندوقهای بالای هر صندلی گذاشته و روی صندلی بنشینید. پس از استقرار تمام مسافران، درهای هواپیما بسته میشود و مهمانداران شروع به توضیح اقدامات ایمنی پرواز میکنند. در هولدر جلوی صندلیها نیز کاتالوگی برای آموزش نکات ایمنی و همچنین کیسه تهوع قرار داده شده تا در صورت نیاز از آن استفاده شود.
پس از روشن شدن چراغ بستن کمربند، کمربندهای ایمنی خود را بسته و به صندلی تکیه دهید و آرامش خود را حفظ کنید تا هواپیما از زمین بلند شود. در بلند شدن هواپیما ممکن است تکانهایی را احساس کرده و گوشهایتان بگیرد که این اتفاقات کاملاً طبیعی است. پس از ارتفاع گرفتن هواپیما چراغ کمربند خاموش شده و شما میتوانید کمربندهای ایمنی خود را باز کنید.
رسیدن به فرودگاه مقصد
پس از فرود هواپیما در فرودگاه مقصد هنوز کار شما تمام نشده است. برای خروج از هواپیما عجله نکنید. از هواپیما که پیاده میشوید وارد سالن فرودگاه خواهید شد. در این سالن ریلهای گردانی را میبینید که چمدان مسافران را حمل میکند. به دنبال ریلی که شماره پرواز شما روی آن درج شده بگردید تا بتوانید چمدانهای خود را بردارید. البته توجه داشته باشید که برای پیداکردن چمدان خود عجله نکرده و اجازه دهید تا تمام مسافران به وسایل خود دسترسی داشته باشند. پس از پیداکردن چمدان خود حتماً علاوه بر ظاهر، اطلاعات درج شده روی انتهای کارت پرواز خود را با برچسب روی چمدان تطبیق دهید تا مطمئن شوید که چمدان متعلق به خود شماست. پس از دریافت چمدان دیگر کاری در فرودگاه نخواهید داشت، دنبال تابلوی خروج بگردید و از فرودگاه خارج شوید.
پیشنهاد مجله فلایتیو: برای پرواز داخلی به چه مدارکی نیاز داریم؟
راهنمای سوار شدن به هواپیما در پروازهای خارجی
سوار شدن به هواپیما در پروازهای خارجی شباهت بسیار زیادی به پروازهای داخلی دارد. با این تفاوت که برای سفرهای خارجی باید مدارک متفاوتی نیاز خواهید داشت.
مدارک لازم برای پروازهای خارجی
- پاسپورت یا گذرنامه
- ویزا
- فیش پرداختی عوارض خروج از کشور
- حواله ارز مسافرتی (در صورت لزوم)
- بلیط هواپیما
در پروازهای خارجی پس از ورود به فرودگاه و چک این اولیه، باید به سراغ گیتهای کنترل گذرنامه بروید. در این مرحله پاسپورت شما و عوارض خروج پرداختی بررسی شده و در صورت نبود مشکل، مهر خروج از کشور در پاسپورت شما درج میشود. بقیه مراحل سوار شدن به هواپیما از جمله ورود به سالن انتظار و گیت خروجی کاملاً مشابه پروازهای داخلی بوده و بدون شک میتوانید از پس آن بربیایید.
پس از رسیدن به فرودگاه مقصد نیز باید به گیت کنترل ویزا بروید. اگر کشور مقصد نیازی به ویزای ورود نداشته باشد، پاسپورت شما بررسی شده و اجازه ورود به خاک کشور برای شما صادر میشود. اگر ورود به کشور مقصد نیاز به ویزا داشته باشد، علاوه بر گذرنامه، اعتبار ویزای شما نیز در این مرحله بررسی شده و پس از آن میتوانید وارد سالن فرودگاه شده و به سراغ چمدانهای خود بروید.
آخرین نکات در سوار شدن هواپیما
باتوجهبه حجم زیاد مسافران در فرودگاهها بهتر است تا قبل از رفتن به فرودگاه از تکمیل بودن مدارک خود اطمینان حاصل کرده و آنها را در جایی امن نگهداری کنید. در ضمن بهتر است ساعاتی قبل از پرواز در فرودگاه حاضر شده تا بتوانید صفهای جلوی گیتها را بدون نگرانی پشت سر بگذارید. در نظر داشته باشید که بهخاطر سپردن اطلاعات ضروری پرواز مثل نام ایرلاین و شماره پرواز و بررسی تابلوهای راهنمای الکترونیکی نصب شده در فرودگاهها میتواند از سردرگمی شما جلوگیری کند.
رزرو بلیط هواپیما یکی از کارهایی است که قبل از شروع سفر باید انجام دهید. حتماً بلیط هواپیما را از فروشندگان معتبر خریداری کرده تا در فرودگاه دچار مشکلات پیشبینینشده نشوید. یکی از معتبرترین مراکز فروش بلیط هواپیما، سایت فلایتیو است. با مراجعه به فلایتیو میتوانید با اطمینان خاطر برای خرید بلیط هواپیما و رزرو هتل داخلی اقدام کنید. همچنین میتوانید با استفاده از شمارهتلفن 41501-021 با کارشناسان فلایتیو ارتباط گرفته و از پشتیبانی بهره ببرید.