یونسکو سالانه تعدادی از آثار باستانی، طبیعی، هنری و فرهنگی کشورها را به عنوان میراث جهانی نامگذاری میکند. این میراث پس از قرارگیری در فهرست میراث جهانی متعلق به تمام ملل جهان هستند و دولتها موظفاند از آنها حفظ و نگهداری کنند.
در ایران هم تعداد زیادی از آثار در این لیست ثبت شدهاند. در این مقاله قصد داریم یکی از این ده میراث را نام ببریم تا پیش از برنامهریزی برای سفر این مکانها را در لیست گردشهایتان بگنجانید. با فلایتو همراه باشید.
برای خرید بلیط هواپیمای خارجی به فلایتیو مراجعه کنید.
میدان امام اصفهان
میدان امام یا نقش جهان در شهری که نصف جهان مینامندش یکی از بزرگترین جاذبههای گردشگری است. این میدان از هر سو با یکی از جاذبههّای گردشگری احاطه شده است. مسجد امام، مسجد شیخ لطفالله، کاخ عالیقاپو و بازار بزرگ اصفهان.
گشتن در میان این جاذبهها آنقدر طول میکشد و آنقدر شیرین است که وقتی به خودتان میآیید آفتاب غروب کرده. شاید برای همین باشد که این شهر را نصف جهان میگویند. شهری که فقط یک میدانش اینقدر جذاب است که یک روز کامل دیدنش زمان میخواهد، دیدن همهی آن اندازه چقدر طول خواهد کشید؟
کاخ گلستان تهران
با یک پیادهروی کوتاه از بازار بزرگ به کاخ گلستان خواهید رسید. کاخی که مانند اغلب کاخهای ایرانی دارای یک کوشک مرکزی در میان یک چهارباغ ایرانی است. این کاخ از دوران زند شاهد وقایع مهمی در تاریخ ایران بوده است. هرچند کاربری اصلی و عمدهاش به دوران قاجار بازمیگردد. اگر به کاخ گلستان رفتید حتما به تالار آینه سر بزنید. فراموش نکنید آرشیوی عالی از نقاشیهای کمالالملک و سایر نقاشان معاصر به همراه هدایایی که دولتهای خارجی پیشکش دریار ایران کرده بودند هم در این کاخ وجود دارد.
اگر دوست دارید با لباسهای قاجاری عکسی بیاندازید و خاطره این گردش را ثبت کنید حتما به عکس خانه کاخ هم بروید.
شهر بم و آثار فرهنگی آن
بم شهری خشتی در جنوب کرمان است که بیشترین شهرتش را مدیون ارگ خود است. ارگی که در زلزله تقریبا با خاک یکسان شد اما عملیات بازسازیاش بلافاصه آغاز و هنوز هم ادامه دارد. این ارگ تا دوران قاجار مسکونی بود و همین نزدیکی زمان رونقش است که آن را برای بازدیدکنندگان جذاب میکند.
پاسارگاد
شاعر بزرگ برزیلی، مانوئل باندریا در شعری با نام من دارم به پاسارگاد میرم داستان مردی را روایت میکند که از تلخی زندگی به تنگ آمده و برای نجات خود از این وضعیت میخواهد به پاسارگاد برود.
این شعر و صدها نمونه سفرنامه که همگی در مدح و ستایش این اثر باستانی ارزشمند نوشتهشدهاند گواهی بر شکوه پاسارگاد است.
پاسارگاد یا مقبره کورش کبیر از آن جاهایی است که نمیشود مسافر شیراز بود و از دیدنش غافل شد.
خانقاه و مقبره شیخصفیالدین اردبیلی
این مقبره متعلق به شیخصفیالدین از بزرگان تصوف در ایران است. در این بنای زیبا هشت راه ورودی و هشت دروازه وجود دارد که هر یک به یکی از مرام و مسلکهای هشتگانه صوفیها دلالت دارد. این بنا کاربردهای زیادی داشته. هنوز هم بهرهبرداریهای متفاوتی مثل کتابخانه، مسجد و مدرسه علمیه دارد. در سفرتان به اردبیل حتما این مقبره زیبا را هم ببینید.
بازار بزرگ تبریز
بازار بزرگ تبریز از قدیمالایام از مناطق مهم تجاری منطقه بود. دلیل عمده این امر قرارگیری این بازار در مسیر جاده ابریشم است. قدرت اقتصادی این بازار باعث رقم زدن بسیاری از جریانهای سیاسی مهم هم بوده است. به صورتی که اگر بازار تبریز از جریانی حمایت کند آن جریان قطعا به پیریزی خواهد رسید. این بازار را بسیاری محققان بزرگترین بازار سرپوشیده جهان میدانند.
گنبد سلطانیه
این بنا در قرن ۱۵ میلادی در سلطانیه زنجان توسط الجایتو پادشاه ایلخان ساخته شد. او در ابتدا به شیوه اجدادش بودایی بود و بعد به اسلام روی آورد و در نهایت در پایان عمرش دوباره به آیین بودایی بازگشت. تغییرات احوال و ادیان اولجایتو در بنای سلطانیه هم کاملا مشهود است. در بخشهایی از بنا نقوش اسلامی و در بخشهایی دیگر نقوشی بودایی وجود دارد.
این گنبد زیبای فیروزهای از دور میدرخشد و چشم هر بینندهای را به سمت خود جلب میکند.
سازههای آبی شوشتر
این سازهها مجموعهای از آبشارها، کانالها و تونلهایی هستند که آبهای شوشتر را مدیرت میکنند. برخی این سازهها را مهمترین تجهیزات صنعتی پیش از انقلاب صنعتی در جهان میدانند.
مجموعه آثار رهبانی ارامنه در ایران
این مجموعه شامل کلیساهایی در آذربایجان ایران مانند کلیسای زور زور، قره کلیسا و سنت استپانوس است که تعدادی از آنها از اولین کلیساهای جهان هستند.
پرسپولیس
تخت جمشید بیشک از جمله آثاریست که هر ایرانی به آن میبالد و کمتر کسی به شیراز سفر میکند و این سایت تاریخی زیبا را در برنامه گشتهایش نمیگنجاند. این مجموعه کاخها در زمان هخامنشیان شروع به ساخت شدهاند و تا زمان حمله اسکندر و به آتشکشده شدنشان همچنان تکمیل نشده بودند. با وجود نیمه کاره بودن تخت جشید و آتشسوزی مهیبی که آن را تا حد زیادی نابود کرده، همچنان شکوه جلال خاصی در این مجموعه دیده میشود.