میدان امیرچخماق یزد یکی از مهمترین آثار تاریخی و توریستی شهر یزد است که از بخش های متعددی همچون بازار، مسجد، تکیه و دو آب انبار تشکیل شده. این مجموعه که تقریبا در مرکز بافت قدیمی شهر واقع شده، برای اهالی یزد بسیار مهم و دوست داشتنی است و از شاخص ترین نمادهای شهرشان به حساب می آید. تکیه امیرچخماق در سال 1330 هجری شمسی و مسجد آن در سال 1341 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدند.
اما پیشینه ساخت این بنا به چه زمانی می رسد؟
امیر جلال الدین چخماق از سرداران و امرا شاهرخ تیموری و حاکم یزد با همکاری همسر خود فاطمه خاتون در جهت آبادانی یزد مجموعه ای شامل تکیه، میدان، حمام، کاروانسراها، خانقاه، قنادخانه، چاه آب سرد و از همه مهمتر مسجد امیر چخماق را بنیان نهاده است.
این میدان که در عصر صفوی هم به همین نام شهرت داشت، در قرن سیزدهم به حسینیه تبدیل شد و بر سردر بازار تکیه آن را ساختند.
بخش های مختلف مجموعه امیرچخماق
در شرق میدان امیر چخماق، بازاری به نام حاجی قنبر وجود دارد که از بناهای نظام الدین حاجی قنبر جهانشاهی است
یکی دیگر از بخشهای دیدنی این میدان، نخل بزرگ آن است که به «نخل حیدری ها» معروف شده. بنا به روایتی پیشینه این نخل به ۴۵۰ سال پیش و «دوره صفویه» می رسد. برخی این نخل را کهن ترین نخل و برخی دیگر، نخل «میدان شاه ولی» در «تفت» را با ۶۰۰ سال پیشینه، کهن ترین نخل جهان می دانند.
مسجد امیرچخماق نیز مسجدی زیبا و باشکوه با گنبد و کاشی کاری های سبزرنگ است که با دو شبستان و دو ورودی در ضلع جنوبی میدان قرار دارد.
علاوه بر این، دو آب انبار در این مجموعه قرار دارد که یکی متعلق به دوره صفویه و در ضلع جنوبی میدان قرار دارد و دیگری در حدفاصل تکیه و بازارچه حاجی قنبر.
در سال های اخیر هم حوضی بزرگ به همراه مجسمه های مسی ساخته دست هنرمندان مجسمه ساز در میدان قرار داده شده که منظره ای زیبا به میدان بخشیده است.
این مجموعه که در امتداد خیابان سلمان فارسی واقع شده، در تمام ساعات روز باز است و هنگام شب نورپردازی های زیبایی دارد.
اگر قصد سفر به یزد را دارید می توانید برای خرید بلیط قطار به سایت فلایتیو مراجعه کنید.