پوشش مردمان هر منطقه همچون پرچم هر کشور، نماد فرهنگی مردم آن منطقه است. ایران، مسکن اقوام مختلف است و یکی از وجوه تمایز این اقوام نوع پوشش و لباس آنها است. وضعیت جغرافیایی هر منطقه تاثیر زیادی در جنس و ظاهر لباس ها می گذارد چرا که یکی از کاربردهای پوشش، مصون داشتن فرد در برابر عوامل طبیعی و آب و هوایی است. در این مقاله قصد داریم به معرفی پوشش اقوام بلوچ بپردازیم.
پوشش بانوان بلوچ
پیراهن تاجیک: قد این پیراهن یک وجب بالای زانو است و در دو طرف آن یک برش راسته قرار دارد. جلو این لباس تا زیر سینه باز است و بر روی سرشانه های آن گلدوزی با نخ سیاه که به سیاه دوزی معروف است نقش بسته است.
تنبون: دامن پرچین که در منطقه به تنبون شگاد معروف است. زنان بلوچ به جای شلوار در زیر پیراهن تایک خود تنبون می پوشند.
پیراهن پاچین: این پیراهن نیز یکی دیگر از انواع پوشش بانوان بلوچ است که دارای بالاتنه کوتاه و دامنی با چین های ریز بوده و قد آن تا زیر زانو است.
شلوار: پیراهن پاچین زنان بلوچ با شلواری به نام کوتنه پوشیده می شود. که این شلوار از دو ساق مخروطی و میان ساق کم چین تشکیل می شود.
جلیقه: جلیقه های بلوچ از پارچه های ساده و تیره رنگ تهیه می شوند، یقه آنها هفت است که تا کمر می رسد و روی آن با نوار قیطان نقش بندی می شود.
–
- برای بلیط هواپیما فلایتیو را ببینید!
–
سرپوش یا چارقد: پارچه چارگوش رنگی یا سفید که آن را بر روی لچک می پوشند.
لچک: لچک یا دستمال سر پارچه هایی هستند که آن را تا زده و در جلو سر گره می زنند و موها را به شکل چتر از زیر دستمال نمایان می شود.
روبند: بعضی از بانوان برای پوشاندن صورت خود از روبند استفاده می کنند که از پارچه های کتانی سفید تهیه می شود و در محل قرار گرفتن چشم ها توردوزی صورت می گیرد.
–
–
پوشش مردان بلوچ
پیراهن چل تریز: پیراهن گشاد و پر چینی است که قد آن تا میان ساق پا می رسد، برای دوخت این لباس ۸ تا ۱۰ متر پارچه نیاز است و اغلب به رنگ یفید است.
پیراهن برچاک: پیراهنی بلند و گشاد تا پایین زانو است که در قسمت پایین دامن گشادتر می شود. این پیراهن یقه گرد دارد که چاک آن بر روی شانه چپ به وسیله دکمه بسته می شود.
شلوار: شلوار پر چینی که به وسیله بندهای بومی که توسط خود مردم منطقه بافته می شود بر روی بدن استوار می گردد و برای دوخت آن به ۶ تا ۸ متر پارچه نیاز است.
جوقه: نوعی کت است که به دلیل دوام و هزینه بسیار بالا آن را تا چند نسل به تن می کنند. این کت مشابه ژاکت هایی است که مردان مورد استفاده قرار می دهند و از پشم رنگ نخورده بافته می شود.
کلاه: در سیستان، از ابتدای دوران کودکی کلاه بر سر می گذاشتند و آن را در تابستان و زمستان مورد استفاده قرار می دانند. کلاهی که مردان در خانه بر سر می گذاشتند عرقچین نام دارد و از جنس پارچه نخی است. کلاهی که مردان در خارج از خانه بر سر می گذارند معمولا پشمی است که از جنس پشم گوسفند است.
اگر قصد سفر به شهرهای ایران عزیزمان را دارید، فلایتیو خرید بلیط هواپیما، بلیط قطار، بلیط اتوبوس و رزرو هتل را به آسانی برایتان فراهم میکند.
با سلام
ضمن تشکر از زحمات شما
اما این پوشش بلوچی نیست بلکه سیستانی هست و پوشش بلوچی کاملا متفاوت میباشد