اصفهان شهری باستانی در مرکز ایران است که سومین شهر پهناور ایران پس از تهران و مشهد و سومین شهر پرجمعیت ایران پس از این دو شهر محسوب میشود.
این شهر که پس از انتخاب شدن به عنوان پایتخت ایران در دوره صفویان رونق زیادی گرفت، آثار و بناهای زیادی برای دیدن دارد و یکی از دیدنیترین و توریستیترین شهرهای ایران محسوب میشود.
با وجود اینکه اصفهان به داشتن معماری زیبای اسلامی، بلوارهای زیبا، پلهای سرپوشیده، تونلهای زیبا، کاخها، مسجدها و منارههای منحصر به فرد معروف است، موزههای ارزشمندی هم دارد که دیدن آنها خالی از لطف نیست.
موزه کلیسای وانک
موزه کلیسای وانک بین سالهای 1905 تا 1906 ساخته شده است. این موزه به کوشش فرزند نویسنده کتاب «تاریخ جلفای اصفهان»، برای نگهداری کتابها، نسخ خطی و اشیای تاریخی ایجاد شد و تا سال 1930 با هدف موزه و کتابخانه مورد استفاده قرار میگرفت.
در این موزه میتوانید انواع کتابها و نسخههای خطی مانند یک کتاب انجیلِ متعلق به قرن دهم میلادی که بر روی پوست و قرآنی ترجمه شده به زبان ارمنی نوشته شده به همراه تابلوهای گچ بری و نقاشی از جمله سیاه قلمی که آنرا منصوب به حضرت ابراهیم می دانند و یا تمثال حضرت مریم و نقاشی های به جا مانده از کاخ های صفوی، زیورآلات، منسوجات و البسه ارامنه، ظروف چینی و سفالی و … را ببینید.
اما دیدنیترین و بی نظیرترین اثر موزه را شاید بتوان آیه ای از انجیل دانست که بر روی تارمویی حکاکی شده و تنها با چشم مسلح قابل مشاهده است.
از این موزه زیبا میتوانید همه روزه به جز جمعهها، ايام سوگواری و تعطیلات ارامنه دیدن کنید.
موزه چهلستون
چهلستون نام یکی از بناهای دوره صفویه در اصفهان است که از نظر معماری یکی از باشکوهترین بناهای آن دوران به شمار میرود.
این بنا که برای نخستین بار در سال 1337 شمسی برای عموم مردم افتتاح شد، پس از یک دوره وقفه و بازسازی در بهمن ماه سال 1367 با نام موزه چهلستون مجددا کار خود را آغاز کرد.
اشیای نمایش داده شده در این موزه از نوع باستانشناسی و مردمشناسی است و نسخ خطی، نگارگری و ظروف كاربردی و تزیینی متعلق به دوران اسلامی در آن دیده می شود
پس از کاخ گلستان، این موزه در میان موزههای ایران مقام دوم را از نظر قدمت دارد.
موزه هنرهای معاصر اصفهان
موزه هنرهای معاصر اصفهان در بنایی مربوط به دوره صفویه قرار دارد که در مرکز شهر و نزدیک به چهلستون قرار دارد.
در این موزه مجموعهای از آثار هنری در زمینههای متفاوت نگهداری میشود و نمایشگاههای مختلفی نیز به مناسبتهای گوناگون در آن بر پا میگردد که اکثر آنها در زمینه هنرهای اسلامی چون خوشنویسی و نقاشی قهوهخانهای هستند.
در حال حاضر این آثار در فضایی به مساحت 2600 متر مربع و حدود 1200 متر فضای نمایشگاهی در 7 بخش به نمایش درآمدهاند.
بخشهای مختلف این موزه: بخش خط و کتابت، آثار لاکی و روغنی، دستبافته و رودوزیهای سنتی، نگارگری، آثار فلزی، آبگینه، سفال، چینی و آثار چوبی.
موزه هنرهای تزیینی ایران (رکیب خانه)
موزه هنرهای تزئينی ايران در یکی از عمارت های تاریخی به نام رکیب خانه قرار دارد و فضایی حدودا 2600 متری برای موزه دائمی و 1200 متری برای فضای نمايشگاهی دارد.
در این موزه مجموعهای از منسوجات دست بافته، رو دوزی، انواع بافت زری، مخمل، ترمه، مليله دوزی، آثار خطی، ياقوت مستعصمی واضح، خط ثلث و آثار ميرعماد و دختر ميرعماد و … به چشم میخورد.
همچنین این موزه دارای كتابخانه تخصصی با حدود 1500 جلد كتاب هنری است که علاقهمندان میتوانند از آنها استفاده کنند.