معبد آناهیتا در شهر کنگاور در میانه راه همدان و کرمانشاه قرار دارد. این معبد متعلق به آناهیتا، الهه پاکی و محلی برای نیایش آب بوده است. چرا که آب یکی از چهار عنصر مقدس و مورد احترام ایرانیان باستان است. آناهیتا ایزد بانوی آب های روان، زیبایی، فراوانی و برکت در دوران پیش از اسلام بوده است. با این معبد بیشتر آشنا شوید.
10 نکته راجع به معبد آناهیتا
- این معبد بر سر راه تاریخی هگمتانه تیسفون قرار گرفته است.
- بقایای این پرستشگاه باشکوه از بزرگترین بناهای سنگی در ایران است.
- این بنای چهار ضلعی مستطیل شکل، در اندازه 209 در 244 بر فراز تخته سنگ سیلیس آتشفشانی قرار دارد.
- قدمت معبد آناهیتا به دوره اشکانی و ساسانی می رسد؛ چرا که نشانه ها و واژه های دوره ساسانی بر روی سنگ های آن دوره حکاکی شده است. اما برخی از محققین نیز این بنا را کاخی ناتمام برای خسرو پرویز معرفی کرده اند.
- ستون ها در این معبد بر خلاف آپاداناهای داریوش و پاسارگاد ساده و بدون تزیین، کوتاه و قطورند و غیر از یک ردیف گیلویی (بالشتک) چوبی سقف دیگری را (برخلاف آپادانا) تحمل نمی کرده است.
- در دو طرف بالای معبد آناهیتا سر چهار گاو در هر طرف به صورت رو به روی یکدیگر قرار دارد که در زمان آبگیری این معبد عکس سر گاوها روی آب نقش می بسته است.
- در وسط معبد فضایی وجود دارد که آب از این جوی ها در آن جمع شده و استخر کوچکی با عمق 20 سانتی متر را پر آب می کرده است.
- نوع تقسیم آب و جریان آب درون معبد یکی از شگفتی
های مهندسی در آن دوران میباشد، در چهار طرف معبد دالان هایی تعبیه شده که در کف این آنها جوی های آب به صورت رفت و برگشت آب را به وسط معبد هدایت می کرده. - این معبد در تابستان سال 1347، زمانی کشف شد که برای نخستین بار هیئتی در تپه ناهید کنگاور به کاوش های باستان شناسی پرداخت.
- معبد آناهیتا در سال 1310 توسط وزرات فرهنگ و هنر در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
با خرید آنلاین بلیط هواپیما میتوانید برای سفر خود به کرمانشاه برنامه ریزی کنید.