آنها که در دو دهه گذشته لااقل یک بار سفر خارجی را تجربه کردهاند، با فرودگاه امام خمینی آشنا اند. فرودگاهی که دوران طراحی و ساخت و بهرهبرداری از آن 40 سال طول کشید. اما چون دیر و زود داشت و سوخت و سوز نداشت، سال 1383 ازش رونمایی کردند و حالا نزدیک به دو دهه است که از مسافران پرواز خارجی پذیرایی میکند: فرودگاه امام خمینی ! در این مقاله اما نه از زوایه دید یک مسافر دستپاچه بلکه از نگاهِ یک گردشگر ریزبین این فرودگاه را ارزیابی کردهایم.
فرودگاه امام خمینی ، بزرگترین فرودگاه بینالمللی ایران
میگویند هر روز 200 پرواز در باند عریض فرودگاه امام نشست و برخاست میکند. آمار رسمی در سال 95 نشان میدهد که هفت میلیون مسافر، تنها از این فرودگاه جا به جا شدهاند! در حالی که ظرفیت رسمی فرودگاه امام تنها 4.5 میلیون نفر در سال است.
آمار پروازهای فرودگاه امام خمینی تنها به جا به جایی مسافران محدود نیست. این فرودگاه با جا به جایی نزدیک به ۹۹ هزار تن بار در سال یکی از فرودگاههای مهم منطقه در زمینه حمل بار هم است. بدون شک، همهی اینها تصادفی نیست. نمیشود رکوردها را بدون امکانات اولیه یکی یکی فتح کرد. بگذارید نگاهی بیندازیم به امکانات فرودگاه امام خمینی.
امکانات فنی: خوب است اما کافی نیست
فرودگاه امام خمینی، دارای یک باند پرواز ۲۹ با ۱ به طول ۴۲۰۰ متر و عرض ۴۵ متر و دو تاکسیوی موازی به عنوان باند اضطراری و ارتباط و دسترسی به سطوح پروازی جنوبی پایانه بار، آشیانه تعمیر هواپیما و محل آزمایش موتور هواپیما است.
تاکسیوی موازی اضطراری، به طول ۴۲۰۰ متر و عرض ۴۵ متر و تاکسیوهای موازی ارتباطی، در طول ۹۷۰۰ متر و عرض ۳۰ متر، احداث شدهاند.
فرودگاه امام خمینی مجهز به سیستمهای روشنایی، کمک ناوبری زمینی، پهلوگیری هواپیما، انتقال بار مسافر، پلهای انتقال مسافر به هواپیما و برعکس، سیستم اطلاعات مدیریت (MTS) فرودگاه، سیستم CUTE، سیستم مدیریت ساختمان (BMS)، کنترل تردد، سیستم تلویزیونهای مدار بسته (CCTV) و سیستم هوشمند اعلام حریق است.
بیشتر بخوانید: بهترین مسیر دسترسی به فرودگاه امام خمینی کدام است؟
دانلود نقشه فرودگاه امام خمینی
در فلایتیو ما نقشه کامل فرودگاه امام را برای شما آماده کردیم. نقشه فرودگاه امام خمینی که به صورت اختصاصی در فلایتیو منتشر میشود، تمامی جایگاههای داخل فرودگاه را مشخص کرده و جامعترین نقشه موجود است. از طریق این فایل، میتوانید با گیتها، مناطق ضروری فرودگاه، رستورانها و فستفودها و تمامی نقاط فرودگاه آشنا شوید.
برای دانلود نسخه کامل نقشه فرودگاه امام خمینی اینجا کلیک کنید. این فایل را ذخیره کنید و در سفرهای خارجی خود از آن بهره بگیرید.
شرکتهای هواپیمایی حاضر در فرودگاه
میتوانیم تا صبح تعداد شرکتهای هواپیمایی فرودگاه امام را بشماریم، بس که زیاد اند. بخشی از این شرکتهای هواپیمایی وطنی و یا داخلیاند و بخش دیگری از آن نمایندههای شرکتهای خارجی. بدیهی است که تعداد شرکتهای داخلی از نمونههای مشابه خارجیاش بیشتر باشد. بگذارید نگاهی به هر کدام از آنها بیندازیم:
شرکتهای هواپیمایی داخلی
شرکتهای هواپیمایی داخلی بسیار گستردهاند، از شرکت هواپیمایی ماهان تا قشم ایر. لیست این شرکتها را در ادامه مرور خواهیم کرد: کاسپین، کیشایر، زاگرس، قشمایر، ماهانایر، آسمان، ایرانایر، آتا، ایرانایر تور و غیره. در جدول پایین مبدا و مقصد هر یک از این شرکتها را مرور کردهایم:
- کاسپین: این هواپیمایی به دوبی و اسپارتا و نجف مسافر میبرد.
- کیشایر: این هواپیمایی به باکو و اسپارتا و استانبول و ازمیر و نجف و تفلیس و ایروان مسافر میبرد.
- زاگرس: پروازهای زاگرس در فرودگاههای بغداد و ازمیر و نجف و تفلیس و استانبول فرود میآیند.
- قشمایر: هواپیماهای قشمایر در فرودگاههای بغداد و بروکسل و دوبی و استانبول و ازمیر و نجف مینشیند.
- ماهانایر: آلماتی، آنکارا، بانکوک، بارسلونا، باکو، پکن، بیروت، دمشق، دهلی، دوبی، اربیل، استانبول، نجف، کابل، کوالالامپور، میلان، مسکو، مونیخ، پاریس، شانگهای و ایروان از جمله مقاصد هواپیماهای ماهانایر هستند.
- آسمان: پروازهای آسمان به دوبی و استانبول و نجف و ایروان میروند.
- آتا: باکو و دنیزلی و تفلیس و استانبول و نجف همگی مقاصد شرکت هواپیمایی آتا هستند.
ایرانایر: با ایرانایر هر جا دلتان خواست میتوانید بروید: آمستردام، بغداد، بیروت، کلن، کپنهاگ، دمشق، دبی، فرانکفورت، گوتنبرگ، هامبورگ، استانبول، کراچی، لندن، میلان، نجف، بمبئی، مسکو، پاریس، رم، استکهلم و وین.
شرکتهای هواپیمایی خارجی مستقر در فرودگاه امام
در کنار شرکتهای داخلی، شرکتهای هواپیمایی خارجی هم در فرودگاه امام خمینی مستقر اند. این شرکتها اغلب از قارهی آسیا نمایندگانی فرستادهاند. در میان آنها شرکتهای اروپایی مثل ایر فرانس پاریس و ایر ویز لندن هم به چشم میخورد.
- ایرعربیا شارجه
- ایرآسیا ایکس کوالالامپور
- ایرفرانس پاریس
- آلیتالیارم
- الناصر ایرلاینز بغداد
- آرمنیا ایروان
- اطلس گلوبال استانبول
- آسترین ایرلاینز وین
- آذربایجان ایرلاینز باکو
- بریتیش ایرویز لندن
- بلغاریا ایر وارنا
- هواپیمایی امارات دبی
- آئروفولت مسکو
پایانههای فرودگاه امام: دو بعلاوه یک
فرودگاه امام در حال حاضر دو پایانهی فعال دارد، پایانه 1 و پایانه 2. پایانه شمارهی 1 اولین پایانه فعال در فرودگاه امام خمینی است. گزارشهای رسمی میگویند سالانه 6 میلیوننفر از همین پایانه پرواز میکنند و یا در آن فرود میآیند. همینطور هر سال 120000 تن بار از اینجا به سراسر جهان ارسال و یا تخلیه میشود.
به پایانه 2، پایانه سلام هم میگویند. پایانه سلام در سال 2019 و در دولت آقای روحانی راه افتاد. احداث این پایانه تاثیر به سزایی در رشد ظرفیت سالانه مسافران فرودگاه داشته است.
وقتی از پایانههای حاضر در فرودگاه امام خمینی حرف میزنیم، در واقع راجع به این دو پایانه صحبت میکنیم چرا که پایانه 3 و یا همان پایانه ایرانشهر هنوز به مرحله بهرهبرداری نرسیده است. کارشناسان میگویند این پایانه به محض بهرهبرداری آمادگی دارد که بیش از 20 میلیون نفر مسافر را در خود جای دهد. آنوقت از پایانه 1 تنها برای پروازهای داخلی استفاده خواهد شد.
پارکینگ فرودگاه امام خمینی (ره) از جمله دیگر امکانات گستردهی این فرودگاه است که در یادداشتی دیگر به آن پرداختهایم.
جایگاه تشریفات اختصاصی
جایگاه تشریفات اختصاصی و یا همان CIP فرودگاه امام خمینی مخصوص کسانی است که از یک کار سخت برگشتهاند و پیش از پرواز نیاز دارند چند ساعتی را استراحت کنند، معمولا مدیرعاملها و بیزینسمنها. آنها به محض ورود به فرودگاه امام خمینی وارد مجهزترین سالن این فرودگاه میشوند و از امکانات منحصر به فردش بازدید میکنند، چیزی میخورند و نفسی تازه میکنند و در این مدت کارمندان CIP فرودگاه همهی مراحل پرواز را انجام میدهند. بگذارید تمام خدمات و امکانات CIP فرودگاه امام را با هم مرور کنیم:
- اتاق اختصاصی سیگار با تهویه استاندارد
- باجه بانک اختصاصی به منظور انجام امور بانکی اعم از ارزی (غیر از ارز مسافرتی) و ریالی
- دریافت کارت پرواز
- استفاده و تردد گیتهای اختصاصی سپاه، پلیس، گمرک و پذیرش بار
- فروشگاه خشکبار، چرم، صنایع دستی و خاویار
- سالن کنفرانس و ملاقاتهای خصوصی جهت مذاکرات تجاری
- جابجایی مسافر از مبدأ به فرودگاه و بالعکس بوسیله خودروهای تشریفات
- ترانسفر تا پای پلکان پرواز و بالعکس
- کافی شاپ، انواع نوشیدنی گرم و سرد و انواع شیرینی، سالاد و دسر
- امکان استفاده از میز اردور
- کلیه امور مربوط به بار و ویزا
- استفاده از فروشگاههای لوکس با برندهای خارجی و داخلی معتبر
- استفاده از اینترنت وایرلس رایگان و اتاق مخصوص کامپیوتر و اینترنت
- سوئیتهای ویژه برای اقامتهای موقت و استراحتهای کوتاه
هتلهای فرودگاه امام خمینی
دور و ور فرودگاه امام پر از اقامتگاه است، از هتل های پنج ستاره تا مهمانپذیرها. با وجود این فقط دو تا از آنها در مجموعه فرودگاه امام خمینی مستقر اند و از جمله هتلهای فرودگاهی به حساب میآیند:
- هتل 4 ستاره رمیس (هتل ایبیس سابق)
- هتل 5 ستاره رکسان (هتل نووتل)
هتل رمیس اولین هتلی بود که به فرودگاه امام خمینی اضافه شد و سالهای بعد هتل رکسان هم آن هم به آن پیوست. هتل رکسان در ضلع جنوبی ترمینال اصلی قرار دارد.
رستورانهای فرودگاه امام خمینی
رستوران امام خمینی تقریبا همهی رستورانها و کافههای معروف تهران را یک جا دور هم جمع کرده است، غذاخوریهایی که نمونههای مشابه آنها را در سطح شهر هم میتوانید پیدا کنید. نگاهی بیندازیم به برخی از این رستورانها و کافهها:
- برگرلند:برگرلند را در ترمینال مسافری، ضلع غربی، سالن ترانزیت پیدا کنید و از غذاهای فستفودیاش لذت ببرید.
- تنورک: یکی دیگر از فست فودیهای فرودگاه امام خمینی، تنورک در ورودی سالن عمومی، جنب نمازخانه است.
- کافه تهران: کافه تهران مثل بقیه کافهها با نوشیدنی و دسر به استقبال میهمانانش در ضلع شرقی سالن ترانزیت میرود.
- امیر شکلات: این کافه در ورودی سالن عمومی است و دسر و نوشیدنیهای متنوعی عرضه میکند.
- کافهلند: کافهلند سرمین نوشیدنیها و دسرهای لذیذ است و در سالن ترانزیت قرار دارد.
- هواپیمایی قشم: اگر میخواهید با غذاهای سنتی و ایرانی از شما پذیرایی شود، به ورودی سالن عمومی، رستوران هواپیمایی قشم بروید.
- بیزینس لانچ: این رستوران از میهمانها به صورت اختصاصی پذیرایی میکند و در تراز 4 ، کنار باجه ارزی قرار دارد.
فرودگاه امام خمینی کجاست ؟
هر جایی از تهران که هستید، باید ماشین را بیندازید توی بزرگراه خلیج فارس و تا کیلومتر 30 بروید. آنجا زمینی به مساحت 14 هزار هکتار میبینید. از اینجا به بعد فرودگاه به سه پایانه تقسیم میشود. در زمانی که این مقاله در حال نگارش است، دو تا از این پایانهها فعالاند و یکی در دست احداث. اگر میخواهید به جای استفاده از اتومبیل، با مترو به فرودگاه بروید باید از ایستگاه مترو فرودگاه خمینی استفاده کنید. اما فرودگاه امام در کدام منطقه تهران است ؟ آدرس سر راست است: تهران – بزرگراه خلیج فارس – کیلومتر ۳۰ – شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) بزرگراه خلیج – بزرگراه خلیج فارس – کیلومتر ۳۰ – شهر فرودگاهی امام خمینی(ره)
تاسیس فرودگاه امام خمینی
در سال ۱۳۴۶، سازمان ایکائو پیشنهادی برای ساخت فرودگاهی مجهز برای استفاده از توان ترانزیتی ایران بین اروپا و آسیا مطرح کرد که در سال ۱۳۵۱ به تصویب دولت آن زمان رسید.
شروع ساخت فرودگاه در سال ۱۳۵۴ توسط شرکتهای آمریکایی و ایرانی آغاز شد و قرار شد که با بودجه ۱ میلیارد دلاری، این فرودگاه تا سال ۱۹۸۳ افتتاح شود.
اما این پروژه با شروع انقلاب اسلامی در ایران همزمان شد و به تبع آن متوقف شد. البته بعد از پایان دفاع مقدس و در سال ۱۳۷۴ یک شرکت فرانسوی و چند شرکت ایرانی پروژه را از سر گرفتند و سرانجام در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۳فاز نخست فرودگاه امام خمینی افتتاح شد. در نتیجه سال تاسیس فرودگاه امام خمینی به سال 1383 بر میگردد. توسعه و بهرهبرداری از فرودگاه تا به امروز نیز ادامه داشته است.