فرودگاه بینالمللی خلیج فارس، مجهزترین فرودگاه کشور پس از فرودگاه بینالمللی امام خمینی تهران است که کار ساخت آن در خرداد ماه سال 1382 آغاز و در سال 1385 به پایان رسید.
مقاصد پروازی از فرودگاه بینالمللی خلیجفارس
از این فرودگاه به شهرهای تهران، مشهد، اصفهان، شیراز، تبریز، اهواز، رشت، کیش، ساری، کرمانشاه و مسقط عمان پروازهایی صورت میگیرد.
علاوه بر این، هفتهای یک پرواز به مقصد دبی توسط شرکت هواپیمایی ماهان از این فرودگاه انجام میشود. شرکتهای هواپیمایی کاسپین، آسمان، نفت، کیش ایر و ماهان نیز از ایرلاینهای فعال در این فرودگاه هستند.
همگام با توسعه فعالیتهای اقتصادی در منطقه اقتصادی انرژی پارس و بکارگیری دهها هزار نیروی متخصص و مبتدی از گوشه و کنار کشور و استعداد این منطقه در استفاده از سرمایهها و نیروهای متخصص خارجی، نیاز به داشتن یک فرودگاه سازگار با استانداردهای بین المللی در منطقه احساس شد و کار ساخت آن به وزارت نفت سپرده شد.
سرانجام فرودگاه بینالمللی خلیج فارس در سال 1385، در راستای سیاستهای کلان جمهوری اسلامی ایران، برای توجه به منطقه پارس و بهرهبرداری از منابع نفت و گاز آن، جذب سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی، رشد اقتصادی کشور و توسعه فعالیتهای اقتصادی در استانهای جنوبی ایران تأسیس شد.
این فرودگاه که در ۱۶ کیلومتری جنوب شرقی فرودگاه عسلویه قرار گرفته، با داشتن باند پروازی به طول 4000 متر و پهنای 45 متر، امکان نشت و برخواست هواپیماهای پهن پیکر را نیز فراهم کرده است.
در حال حاضر فرودگاه بینالمللی خلیج فارس با انجام تقریبا 10 پرواز در روز به طور میانگین و جابجایی دست کم 1900 مسافر در روز، دهمین فرودگاه پرترافیک و فعال کشور محسوب میشود.
پیشنهاد مجله فلایتیو:
ویژگیها و امکانات فرودگاه بینالمللی خلیجفارس
فرودگاه بین المللی خلیج فارس در حال حاضر توان جابجایی بیش از 750000 مسافر در سال را دارد و وسعت تقریبی آن 700 هکتار است.
البته با توسعه زیرساختهای آن، پذیرش حجم بیشتری از مسافر در سال در این فرودگاه امکانپذیر است.
فرودگاه بینالمللی خلیج فارس دارای امکاناتی چون مرکز تلفن، پارکینگ، اینترنت، امانت بار، سیستم روشنایی باند، تاسیسات سوختگیری، بهداری، یگان انتظامی و دیگر امکانات رفاهی است که برای رفاه حال مسافران تعبیه شده.
علاوه بر این، این فرودگاه مجهز به امکانات کامل گمرک و گذرنامه و امکانات پزشکی و اورژانس نیز است.