طاقهای نصرت از سازههای بهیادماندنی دنیا هستند که معمولا به خاطر گرامیداشت یک رویداد بزرگ یا شخصی مهم ساخته شدهاند. اگرچه این طاقها توسط کشورهای مختلفی ساخته شدهاند، اما این رومیها بودند که چنین سنتی را برای اولین بار رواج دادند. اینکه رومیها چه زمانی شروع به ساخت طاقهای پیروزی کردند کاملا مشخص نیست، اما زمانی که این سنت باب شد، آنها دست به ساخت طاقهای رومی فراوان با جزئیات بیشمار زدند. به همین بهانه فلایتیو به سراغ تعدادی از این طاقهای مشهور در دنیا رفته است. با ما همراه باشید.
اگر قصد خرید بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل خارجی را دارید به فلایتیو سر بزنید.
طاق پیروزی اورانژ
طاق پیروزی اورانژ در فرانسه در زمان حکمرانی امپراتور آگوستوس، اولین امپراتور روم، به احترام سربازان جنگ گالیک ساخته شد. این بنا بعدها توسط امپراتور تیبریوس به مناسبت پیروزی بر قبایل ژرمن بازسازی شد. در این طاق کتیبهای از تیبریوس در سال ۲۷ پس از میلاد مشاهده میشود.
طاق کاراکالا در وُلوبیلیس
وُلوبیلیس در عهد عتیق یک شهر رومی مهم در نزدیکی غربیترین مرز قلمرو این امپراتوری بود و حالا نام کنونی آن مراکش است. این طاق مرمری زیبا درست در وسط وُلوبیلیس واقع شده و قدمت آن به سال ۲۱۱ پس از میلاد بازمیگردد. طاق کاراکالا بهمنظور گرامیداشت امپراتور کاراکالا و مادرش، جولیا دومنا، ساخته شده است. این طاق با داشتن یک ارابه جنگی برنزی و ستونهای قرنتی (یکی از شهرهای یونان باستان)، همچنان یک بنای شگفتانگیز به شمار میآید.
دروازه هندوستان
دروازه هندوستان به مناسبت بازدید شاه جرج پنجم و ملکه مری از مومبای ساخته شده است. ساخت این بنا در سال ۱۹۱۱ آغاز شد و ۱۳ سال بعد به اتمام رسید. طراحی این دروازه ترکیبی از سبک معماری هندو اسلامی است. درحالیکه طاق دروازه دارای معماری اسلامی است، سایر تزئینات بنا سبکی هندو دارند. آخرین سربازان ارتش بریتانیا در ۲۸ فوریه ۱۹۴۸ از طریق این دروازه خاک هندوستان را ترک کردند.
طاق کاراکالا در جمیلا
شهر جمیلا در الجزایر امروزی، در قرن اول پس میلاد و توسط رومیان ساخته شد. این شهر در ابتدا به مقر زندگی سربازان تبدیل شد و درنهایت به یک مرکز تجاری بزرگ تبدیل گشت. در زمان حکمرانی امپراتور کاراکالا یک میدان بزرگ دیگر نیز در شهر ساخته شد. به همین منظور یک طاق نصرت در سال ۲۱۶ میلادی به احترام او و مادرش بنا شد. طاق کاراکالا در سال ۱۸۳۹ و به دستور دوک اورلین بهمنظور انتقال به شهر پاریس کاملا از هم جدا شد؛ اما زمانی که دوک از دنیا رفت، پروژه برای همیشه متوقف شد. این طاق در سال ۱۹۲۲ مجددا مورد بازسازی قرار گرفت.
پاتوزِی
پاتوزی یک بنای یادبود جنگ در مرکز وینتیان در لائوس است که به یاد جنگاوران استقلال این کشور از فرانسه بنا شده است. این طاق بین سالهای ۱۹۵۷ تا ۱۹۶۸ ساخته شده و دارای ۵ برجک به معنای ۵ اصل همزیستی در میان ملتهای جهان است. آنها همچنین نمادی از ۵ اصل بودائی «دوستی، نرمش، صداقت، نجابت و خوشبختی» هستند.
طاق سپتیمیوس سِوِروس
لوسیوس سپتیمیوس سِوِروس یک امپراتور رومی متولد لپتیس مگنا، لیبی امروزی، بود که از سال ۱۹۳ تا ۲۱۱ حکمرانی کرد. نمیتوان تاریخ دقیق ساخت طاق سپتیمیوس سوِروس را حدس زد، اما بهاحتمالزیاد این طاق توسط شهروندان این منطقه و به مناسبت پادشاهی سوروس ساخته شده است. بر روی این طاق میتوان نگارههایی از دست دادن امپراتور با فرزندانش، کاراکالا و گِتا، را مشاهده کرد. کاراکالا در این طاق مردی بلندقد است و همین موضوع نشان میدهد که زمان تکمیل طاق اوایل قرن سوم میلادی بوده است.
طاق تیتوس
طاق تیتوس در سال ۸۲ پس از میلاد در روم و توسط دمیشین، اندکی پس از مرگ برادر بزرگترش تیتوس و به احترام پیروزی او در نبرد اورشلیم، ساخته شد. این طاق را میتوان یک الگوی کلی برای بسیاری از طاقهای پیروزی پس از قرن شانزدهم، ازجمله طاق پیروزی پاریس، دانست.
طاق تیمیگاد
تیمیگاد یک شهر مستعمره رومی در الجزایر کنونی بود که توسط امپراتور تریجان در حوالی سال ۱۰۰ میلادی ساخته شد. طاق پیروزی تریجان یا تیمیگاد در منتهیالیه غربی شهر با ارتفاع ۱۲ متر سر برآورده است. ماده اصلی بهکاررفته در ساخت این طاق ماسه است. ستونهای شیاردار از سنگآهکهای سفید مرغوب ساخته شده و ستونهای کوچکتر از جنس سنگ مرمر رنگی هستند.
طاق هادریان در جراش
شهر جراش در شمال اردن واقع شده و یکی از مهمترین شهرها در سرزمین اعراب تحت حکومت رومیان بوده است. رومیها امنیت و صلح را در این منطقه حاکم کردند و موجب خوشبختی و آسایش مردمان شهر شدند. امپراتور هادریان در سال ۱۲۹ میلادی از شهر جراش دیدن کرد و به همین منظور طاق هادریان برای گرامیداشت حضور او در اینجا ساخته شد. این طاق قرار بود که به دروازه اصلی جنوبی شهر تبدیل شود، اما طرحهای توسعه آن هرگز بهطور کامل اجرایی نشدند.
طاق کنستانتین
طاق کنستانتین که در مجاورت بنای تاریخی کلوسئوم در رم کنونی قرار دارد، در سال ۳۱۵ میلادی و به مناسبت گرامیداشت اولین پیروزی امپراتور کنستانتین بر امپراتور ماکسِنتیوس ساخته شد. این نبرد سرآغاز تغییر مذهب کنستانتین به مسیحیت بود. به ادعای مورخان، کنستانتین تصور میکرد که اگر ارتش او علامت صلیب مقدس را بر روی سپرهای خود بمالند، خداوند به آنها در پیروزی کمک خواهد کرد. اگرچه این طاق پیروزی مشخصا به پیروزی و موفقیت کنستانتین با کمک خداوند اشاره دارد، اما نماد مسیحیت بهطور آشکار در هیچ نقطهای از آن دیده نمیشود.
طاق سپتیموس سِوِروس در رم
طاق مرمری سپتیموس سوروس در منتهیالیه شمال شرقی میدان اصلی رومیان باستان در شهر امروزی رم، در سال ۲۰۳ پس از میلاد بهمنظور گرامیداشت پیروزیهای ارتش روم بر پارتیها ساخته شد. پس از مرگ سوروس، پسران او، کاراکالا و گتا بهطور مشترک امپراتوری را عهدهدار شدند تا اینکه کاراکالا در سال ۲۱۲ دست به قتل گتا زد. پس از مرگ گتا بنای یادبود او بهطورکلی نابود شد و دستنوشتههای منتسب به گتا نیز از روی طاق پیروزی حذف گشت.
طاق نصرت پاریس
طاق نصرت پاریس در انتهای خیابان شانزهلیزه قرار داشته و بین موزه لوور و بنای طاق بزرگ در منطقه لا دفانس در غرب پاریس واقع شده است. ساخت این بنای یادبود در سال ۱۸۰۶ توسط ناپلئون و پس از پیروزیهای او بر ارتشهای روسیه و اتریش در شهر استرلیتز آغاز شد. درنهایت ساخت این بنا در سال ۱۸۳۶ و سالها پس از مرگ ناپلئون به پایان رسید. تاکنون رژههای پیروزی مهمی در زیر این طاق برگزار شده است. رژه پیروزی آلمانها در سال ۱۸۷۱، فرانسویها در سال ۱۹۱۸، آلمانها در سال ۱۹۴۰ در خلال جنگ جهانی دوم و آمریکاییها در سال ۱۹۴۴ ازجمله رژههای مشهور برگزار شده در زیر این بنای تاریخی هستند.