جشن خردادگان از جشن های باستانی ایرانیان است که زمان برگزاری آن هرساله روز ششم خرداد ماه است.
در یکی از کتاب های پهلوی که بر اساس ترجمه ها و تفسیرهای اوستا تدوین شده و دربرگیرنده اسطوره هایی مربوط به آفرینش، تاریخ اساطیری و واقعی است، اشاراتی نیز به مسائل نجوم و ستاره شناسی شده است.
در این کتاب درباره ماه خرداد آمده است: «خرداد سرور سال ها و ماه ها و روزهاست از این روی است که او سرور همه است. او آب را مایملک دنیوی است. هستی، زایش و پرورش همه موجودات جهان از آب است و زمین را نیز آبادانی از اوست. چون اندر سال اگر نیک زیستن، به سبب خرداد است… او که آب را رامش بخشد یا بیازارد آن گاه خرداد از او آسوده یا آزرده بود. او را همکار تیر و باد و فروردین است.»
جشن خردادگان که در روز ششم خرداد ماه و به مناسبت همنام شدن روز و ماه برگزار می شود، در پاسداشت آب و آبادانی است چرا که خرداد امشاسپند مادینه موکل بر آب نامیده می شود و ششم خرداد از ماه خرداد جشنی در ستایش از این امشاسپند است.
از کارهای عمده خرداد حمایت از آب است که شادابی گیاهان از اوست. همچنین خرداد مظهر تندرستی و سلامتی است.
خرداد همواره در متون همراه امرداد، امشاسپند مادینه دیگر ذکر می شود. این دو امشاسپند با آب و گیاه ارتباط دارند و از آنجا که پاره ای از مراحل آفرینش مثل آب و گیاه به گونه ای طبیعی جفتند، پس پاسداران آنان نیز خرداد و امرداد، معمولا با هم می آیند. هدایای آنان نیز ثروت و رمه چهارپایان است، به گونه ای که این دو نماینده آرمان هایی چون نیرومندی، سرچشمه زندگی و رویش هستند.
آیین جشن خردادگان
یکی از مهمترین آیین های روز خرداد که در جشن خرادگان پررنگ تر می شود، رفتن به سرچشمه ها یا کنار آب و رود است.
افراد با رفتن کنار آب به تن شویی در آب و خواندن نیایش های ویژه این روز همراه با شادی و سرور در کنار خانواده و دوستان می پردازند.
اما جز این، نمونه ای دیگر از سنت های رایج در این روز را می توان از سروده «دستور داراب پالن» موبد بزرگ پارسی در منظومه «فرضیات نامه» برداشت کرد که از آیین های ویژه خرداد روز به «تن شویی» و «کندن چاه» و «نو کردن کاریز» اشاره می کند.
به همین خاطر در روز جشن خردادگان به محل سرچشمه آب چشمه، رود، جوی و … توجه ویژه ای می شده تا نمادی باشد بر اهمیت آب در زندگانی انسان ها.
به کانال تلگرام فلایتیو بپیوندید!