احتمالا تا امروز استانبول را بهعنوان یکی از بهترین شهرها برای سفر و گشتوگذار میشناختید که در کنار جاذبههای تاریخی بینظیر و زیبایش، طبیعت بکر و آرام، دریایی چشمنواز و البته مراکز خرید بزرگ و مجلل هم دارد. امروز در این قسمت از مجله فلایتیو میخواهیم چهره جذاب دیگری از این شهر زیبا و دیدنی، یعنی کتابخانههای بزرگ و مهم شهر را هم معرفی کنیم تا عاشقان کتاب در استانبول هم بتوانند از علایقشان لذت ببرند و از کتابخانههایی بازدید کنند که با طیف گستردهای از کتابها و امکانات وسیع، میزبان پژوهشگران، گردشگران و علاقهمندان کتاب است، پس با ما همراه شوید. میتوانید برای رزرو هتل با بهترین قیمت و خرید بلیط هواپیما استانبول به وب سایت فلایتیو مراجعه کنید.
(بهروز رسانی مرداد 1402)
سالت گالاتا، عمارتی تاریخی و دیدنی
سالت گالاتا بدون شک یکی از زیباترین عمارتهای تاریخی و کتابخانههای شهر برای عاشقان کتاب در استانبول است. عمارت سالت گالاتا در اصل ساختمان بانکی از دوران امپراتوری سابق عثمانی است که در دوطبقه احداث شده است و یکی از پرسرعتترین سیستمهای ارتباطات اینترنتی شهر را دارد.
در سالت گالاتا مجموعه بزرگی از کتابها به زبانهای انگلیسی، ترکی و فرانسوی یافت میشود. یک گالری هنری، یک کافه دوستداشتنی با بالکن، یک کتابفروشی و یک رستوران مدرن ترکی هم در طبقه زیرزمین این مرکز فرهنگی دایر شده است تا بتوانید چند ساعتی یا حتی یک روز کامل را در این مجموعه بگذرانید و با خیال راحت هم کتاب بخوانید و هم با دیگر عاشقان کتاب معاشرت داشته باشید.
سالت گالاتا در کاراکوی واقع شده، است اگر در خیابان استقلال هستید؛ میتوانید تا انتهای خیابان یعنی برج گالاتا رفته و با چند دقیقه پیادهروی به کاراکوی برسید. با استفاده از تراموا هم میتوانید در ایستگاه کاراکوی پیاده شده و به سالت گالاتا بروید. اگر هم در قسمت آسیایی اقامت دارید، با سوار شدن به کشتیهایی که ایستگاه بعدیشان اسکله کاراکوی در قسمتا اروپایی است، میتوانید با چند دقیقه پیادهروی سالت گالاتا را پیدا کنید.
کتابخانه صنایع خلاق ویتالی هاکو
کتابخانه صنایع خلاق ویتالی هاکو (Vitali Hakko) سال 2011 در ساختمانی مدرن توسط هیئتمدیره مجموعه هاکو تأسیس شد. این فضای کاملا مدرن با مجموعهای از کتابهای عالی با موضوعاتی چون فشن، هنر، معماری، طراحی، عکاسی، فیلم و دیگر رشتهها منتظر عاشقان کتاب در استانبول است. نسخههای محدود برخی از کتابها با امضای نویسندگان مشهور هم در این کتابخانه یافت میشود. کتابخانه صنایع خلاق ویتالی هاکو در منطقه بی اغلو واقع شده و اگر در نزدیکی میدان تکسیم و خیابان استقلال باشید، با چند دقیقه پیادهروی این کتابخانه جذاب و دیدنی را پیدا خواهید کرد.
موسسه تحقیقاتی آمریکا در ترکیه
موسسه تحقیقاتی آمریکا در ترکیه دارای یک کتابخانه با حدود ۱۴ هزار جلد کتاب و مجله، متعلق به دوران روم شرقی، عثمانی و ترکیه مدرن و جدید است. این کتابخانه که منبع مهمی برای محققان انگلیسیزبان محسوب میشود، دارای سیستم جستوجوی آنلاین بهمنظور صرفهجویی در زمان است. اگر از عاشقان کتاب هستید یا تسلط خوبی به زبان ترکی و انگلیسی دارید و میخواهید به بهترین منابع برای پژوهش دسترسی داشته باشید، پیشنهاد میکنیم حتماً سری به این کتابخانه مدرن بزنید شاید بتوانید برای مقالات و پایاننامههایتان منابع درجه یک و بهروزی را پیدا کنید.
کتابخانه آتاتورک
وقتیکه صحبت از کتابخانههای استانبول میشود، ذهن همه بهسوی کتابخانه آتاتورک میرود که از سال ۱۹۳۹ مشغول فعالیت است. این کتابخانه که از سال ۱۹۸۱ به مکان فعلی، یعنی منطقه بی اغلو منتقل شده و یک شاهکار معماری محسوب میشود که با با پنجرههای فراوان، نمایی بسیار زیبا و چشمنوازی به تنگه بوسفور دارد.
اگرچه این کتابخانه کتابهای انگلیسی زیادی ندارد؛ اما برخی از اولین روزنامههای دوران امپراتوری عثمانی و مجموعهای از کارتپستالها و نقشههای بسیار ارزشمند در موزه این مجموعه نگهداری میشود که برای عاشقان کتاب در استانبول ارزش بازدید را دارد.
کتابخانه موزه ادبیات احمد حمدی تان پینار
احمد حمدی تان پینار یکی از مهمترین مقالهنویسان ونویسندههای ترکیهای محسوب میشود و کتابخانه موزه ادبیات هم به یاد ایشان نامگذاری شده است. این کتابخانه در عمارتی با قدمت ۲ قرن در منطقه تاریخی فاتیح، قسمت جنوبی استانبول در بخش اروپایی یا همان قسطنطنیه سابق واقع شده است و در نزدیکی گلخانه کاخ توپکاپی قرار دارد. علاوه بر وجود غرفههایی برای آشنایی با زندگی و حرفه برخی از مشهورترین نویسندگان ترکیهای و فضاهایی برای برگزاری کارگاههای آموزشی و مراسم رسمی، ۸ هزار نسخه کتاب نیز در این کتابخانه یافت میشود. این مجموعه با داشتن بیش از هزار عنوان کتاب درباره استانبول، مجلههای ادبی و دیگر حوزههای هنری را هم پوشش میدهد و یکی از بهترین جاذبههای شهر برای عاشقان کتاب در استانبول است. برای رسیدن به این کتابخانه میتوانید در ایستگاه کاباتاش سوار تراموا شده و در ایستگاه گلخانه (Gülhane) پیاده شوید.
کتابخانه دولتی بایزید (Beyazıt Devlet Kutuphanesi)
کتابخانه تاریخی بایزید که در سال ۱۸۸۴ تاسیس شده است، یکی از محبوبترین کتابخانههای شهر برای عاشقان کتاب در استانبول است. این مجموعه معماری فوقالعاده زیبا و چشمنوازی دارد و بارها بازسازی شده تا همچنان بتواند میزبان پژوهشگران و علاقهمندان به کتاب باشد.
در این کتابخانه آثار چاپی مدرن به همراه مجموعهای از کتابهای نایاب شامل نسخ خطی دوران عثمانی و دیگر دستنوشتهها به زبان عثمانی، عربی و فارسی به چشم میخورد که در اتاقکهای شیشهای و شرایط مطلوب نگهداری میشوند. این مجموعه در منطقه تاریخی فاتیح و نزدیک به کاخ توپکاپی، مسجد سلطان احمد و بازار بزرگ استانبول واقع شده است.
کتابخانه مرکزی دانشگاه استانبول
دانشگاه استانبول که به خاطر پردیس دانشجویی سرسبز و ساختمانهای تاریخی خود بسیار مشهور است. یک کتابخانه شگفتانگیز، بسیار بزرگ و مدرن هم دارد. مجموعه و مخزن عظیم این کتابخانه، یکی از قدیمیترین و بزرگترین کتابخانههای دانشگاهی در ترکیه است که نسخ خطی از قرن پانزدهم به زبانهای ترکی و خارجی و همچنین آثار چاپی متعلق به این کشور را در خود جای داده است و از بهترین جاذبهها برای عاشقان کتاب در استانبول محسوب میشود. کتابخانه مرکزی دانشگاه در منطقه تاریخی فاتح و در Balabanağa, Ordu واقع شده که در حال حاضر هم یکی از مهمترین کتابخانههای کل کشور است.
کتابخانه رامی (Rami Kütüphanesi)، عمارتی تاریخی و نظامی
کتابخانه رامی آخرین پیشنهاد ما برای عاشقان کتاب در استانبول است. این کتابخانه زیبا در یک مجموعه فرهنگی 250ساله که در اصل پادگان نظامی بوده، واقع شده و بهصورت شبانهروزی فعال است. این مجموعه در سال 2013 افتتاح شده و در حال حاضر میلیونها جلد کتاب ارزشمند را در خود جای داده و بزرگترین کتابخانه استانبول محسوب میشود. برای رسیدن به کتابخانه رامی که در محله Eyüpsultan و در بخش اروپایی واقع شده باید حتماً سوار تاکسی یا اوبر شده و به بلوار Eyüpsultan بروید تا کتابخانه را به راحتی پیدا کنید.
عاشقان کتاب در استانبول کدام کتابخانهها میروند؟
در این مقاله تعدادی از بهترین کتابخانههای بزرگ، مدرن و البته تاریخی شهر با مخزنی از بهترین گنجینههای ادبی را برای عاشقان کتاب در استانبول معرفی کردیم تا اگر برنامه سفر به این شهر زیبا را دارید؛ بتوانید علاوه بر جاذبههای دیدنی و عمارتهای تاریخی استانبول، از این مراکز فرهنگی هم بازدید کنید. برای تجربه یک سفر خوب، رزرو هتل استانبول با پرداخت ریالی و خرید بلیت تهران استانبول پیشنهاد میکنیم از پلتفرم فلایتیو استفاده کنید. همچنین، اگر تجربهای از سفر به شهر استانبول و بازدید از این کتابخانههای باشکوه دارید با ما و دوستانمان در مجله فلایتیو در میان بگذارید.