محوطه مذهبی قونیه دارای یک منطقه شهری پر از موزهها و بناهای دوران سلجوقی است. اکثر گردشگران برای دیدار از موزه مولانا و مقبره این درویش صوفی و شاعر مشهور ایرانی در قونیه توقف میکنند؛ اما این شهر در منطقه آسیایی ترکیه پر از جاذبههای معماری نظیر مساجد و مدرسههای قدیمی است که هنر سلطنت سلجوقی را به نمایش میگذارند. هرکسی که به تاریخ ترکیه علاقهمند است نباید دیدار از این شهر را از دست بدهد.
برای خرید بلیط هواپیما ترکیه و رزرو هتل ترکیه به فلایتیو مراجعه کنید.
موزه مولانا
سمبل قونیه این تکیه (خانه صوفی) است که مقبره این رهبر مذهبی، فیلسوف و شاعر ایرانی، مولانا جلالالدین رومی، موسس مکتب صوفی در آن نگهداری میشود. این موزه در میان باغهایی زیبا از گل رز قرار داشته و برای رسیدن به آن باید از باب دراویش عبور کرد. وقتیکه وارد تکیه میشوید، به مقبره میرسید که در مرکز توجهات موزه قرار دارد. قبر مولانا در انتهای این بخش قرار داشته و خاندان و پیروان او نیز در کنارش آرمیدهاند. شمانه (تالار مخصوص مراسم دراویش) درست در طرف چپ قرار داشته و شامل یک موزه مذهبی میشود. در امتداد حیاط و در سمت مقبره حجرههای دراویش قرار دارد که پیروان صوفی مولانا در آنجا زندگی میکردند. این محوطه حالا به محلی برای نمایش زندگی دراویش تبدیل شده است.
موزه کاشی
این مدرسه قدیمی در سال ۱۲۵۱ میلادی و توسط امیر سلجوقی، جلالالدین قرهتای، ساخته شده است. این ساختمان اخیرا بازسازی شده و حالا یک موزه شگفتانگیز برای نمایش کاشیکاریهای دوران سلجوقی است. اگرچه گشتوگذار در موزه کاشی میتواند یک جاذبه توریستی تقریبا تخصصی باشد، اما زیبایی بیاندازه این ساختمان اینجا را به یکی از برترین جاذبههای تماشایی در قونیه تبدیل کرده است. دیوارهای داخلی این بنا با کاشیکاریهای دوران سلجوقی پوشیده شده و آثار سرامیکی یافت شده از محوطههای باستانشناسی اطراف را به نمایش میگذارد. در اتاق مجاور در طرف چپ موزه مقبره جلالالدین قرهتای قرار دارد.
موزه مصنوعات چوبی و سنگی
مدرسه علوم دینی اینچه منار (مناره باریک) در سال ۱۹۰۵ و بر اثر برخورد صاعقه مناره خود را از دست داد. این مدرسه در سال ۱۲۶۰ میلادی برای وزیر سلجوقی، صاحب عطا، ساخته شد و طراحی آن با اشکال زیبا تزئین شده است. این ساختمان حالا یک موزه است و مجموعه بزرگی از مصنوعات چوبی و سنگی عصر سلجوقی نظیر نقش برجستههایی از حیوانات بر روی دیوارهای شهر قدیمی را میزبانی میکند.
تپه علاءالدین
این پارک که در محوطه یک صومعه قدیمی در قونیه ساخته شده، درست در مرکز شهر قرار دارد. تپه علاءالدین محلی است که مردم قونیه بهمنظور تفریح در هنگام عصر در اینجا حاضر شده و در باغهای آن چای مینوشند. در دامنه تپه علاءالدین محوطه حفاریهای کاخ علاءالدین کیقباد و بقایایی از دیوار شهر قدیمی به چشم میخورد. در بالای تپه ساختمان علاءالدین جامی قرار دارد که متعلق به قرن سیزدهم میلادی است. این ساختمان بهعنوان یک مسجد ساخته شده و دارای طراحی عربی است. سقف چوبی این مسجد توسط ۴۲ ستون قدیمی نگه داشته میشود.
موزه باستانشناسی
اکثر موزههای باستانشناسی ترکیه در طول یک دهه اخیر تجهیز شده و دستخوش تغییرات فراوان قرار گرفتهاند، اما موزه قونیه از این قاعده مستثنا است. این موزه یک مکان پر گردوغبار قدیمی با نور ناکافی و تابلوهای راهنمایی است که خیلی از آنها فرسوده و غیر قابلاستفاده شدهاند؛ اما نباید اجازه دهید که این موارد شما را از رفتن به موزه باستانشناسی قونیه باز دارد، زیرا اینجا یک مجموعه بینظیر است. پس اگر به دیدن چنین موزهای علاقهمند هستید، قبل از نوسازی عازم قونیه شوید. در موزه باستانشناسی قونیه مجموعه گستردهای از آثار یافت شده در محوطه باستانشناسی چاتال هویوک و یک کلکسیون شگفتانگیز از تابوتهای رومی با تزئینات ظریف به چشم میخورد.
حالا که در قونیه هستید، به دیدار موزه قومنگاری شهر رفته و از کلکسیونی از صنایعدستی، لباسها، جواهر، فرشها و وسایل خانگی ترک دیدن کنید. متاسفانه این موزه نیز کمی قدیمی بوده و ظاهر جذابی ندارد.
مسجد سلیمیه
این مسجد با گنبدی بزرگ در میدانی در مقابل موزه مولانا قرار گرفته و بین سالهای ۱۵۶۶ تا ۱۵۷۴ به دستور سلطان سلیم دوم ساخته شده است. در معماری این مسجد میتوان شکوه و عظمت هنر عثمانی را مشاهده کرد. در اوایل عصر به این میدان آمده و از مسجد و موزه مولانا به هنگام درخشندگی آنها در زیر آسمان تاریک عکس بگیرید. در حوالی این میدان کافهها و رستورانهای فراوانی به چشم میخورد که محل مناسبی برای نشستن و تحسین منارهها و گنبد مسجد در حین نوشیدن چای یا قهوه هستند.
مسجد عزیزیه
در محوطه بازار قونیه، مسجد عزیزیه قرار دارد که در میان علاقهمندان به معماری محبوب است. این مسجد در سال ۱۶۷۶ توسط مصطفی پاشا ساخته شد و در سال ۱۸۶۷ و پس از یکبار آتشسوزی بار دیگر مورد بازسازی قرار گرفت. این مسجد به خاطر بازسازی انجامشده در قرن نوزدهم عمیقا تحت تاثیر معماری سبک باروک قرار دارد. برای مثال منارههای دوقلوی سبک روکوکو (Rococo) و نقاشیهای داخلی این سبک در جایجای این مسجد به چشم میخورد. این مسجد با سبک معماری کاملا اروپایی محل مناسبی برای مقایسه با مساجدی با طراحی سنتی است.
چاتال هویوک (دژ خاکی)
اگرچه آثار بزرگ و شگفتانگیزی در این منطقه به چشم نمیخورد، اما این دژ خاکی یکی از مهمترین محوطههای حفاری در دنیا محسوب میشود. باستان شناسان در چاتال هویوک موفق به کشف بزرگترین محوطه مربوط به دوران نوسنگی شدهاند که به گفته آنها قدمت آن به ۹ هزار سال قبل بازمیگردد. این حفاریها همچنان ادامه داشته و اگر تابستان به قونیه سفر کنید میتوانید باستانشناسانی را ببینید که در حال کار در این محوطه هستند. یک موزه کوچک و شگفتانگیز در ورودی این محوطه قرار دارد که توضیحاتی در مورد تاریخچه حفاریها و اهمیت این مکان به گردشگران میدهد. در ورودی این محوطه مسیری به چشم میخورد که شما را به مناطق دوقلوی حفاریشده میبرد. در این مناطق میتوان حفاری در سطوح عمیقتر با یک دورنمای کاملا مشخص را تماشا کرد.
سیله (Sille)
سیله نام یک روستای باستانی و کوچک یونانی در حاشیه شهر است و مقصد جذابی برای محلیهای قونیه محسوب میشود. در سیله دو کلیسای متعلق به دوران روم شرقی به چشم میخورد: کلیسای سنت هلنا و کلیسای کوچک. هردوی این کلیساها بهتازگی بازسازی شدهاند. فضای داخلی کلیسای سنت هلنا با نقاشیهای دیواری رنگارنگ تزئین شده، درحالیکه کلیسای کوچک که بر روی تپهای در پشت روستا قرار دارد، امروزه به یک موزه برای نمایش ساعتها و دیگر ابزارهای اندازهگیری زمان تبدیل شده است. خیابانهای روستا به خانههای زیبای چوبی مزین شده و در صخرههای اطراف چندین غار باستانی به چشم میخورد.
مجموعه صاحب عطا
این مجموعه مذهبی شامل یک مسجد، سرای دراویش، مقبره و چندین حمام است که بین سالهای ۱۲۵۸ تا ۱۲۸۳ ساخته شدهاند. درگاه بزرگ این مجموعه به زیبایی آراسته شده و مسجد نیز دارای یک محراب با کاشیهای آبیرنگ است. سرای دراویش با کاشیهای آبیرنگ زیبا و طراحی داخلی آجری امروزه به یک موزه تبدیل شده و میزبان مجموعهای از آثار مذهبی است.
در مسیر خود به سمت مسجد با یک مدرسه روبرو میشوید. این مدرسه که در سال ۱۲۴۲ ساخته شده دارای تزئینات کاشیکاری زیبا در دیوارهای داخلی و یک درگاه آراسته است. این مدرسه امروزه محلی برای نمایش سنگ قبرهای اسلامی و همچنین چندین کوزه حاوی خاکستر مردگان است.
مساجد قونیه
شهر قونیه دارای شمار زیادی از بناهای مذهبی دیگر است که بهخوبی حفظ شدهاند. برای مثال به هنگام بازدید از این شهر نباید از «مسجد ریسندگان» در خیابان علاءالدین غافل شد. این بنا که تنها مسجد باقیمانده از این مجموعه مذهبی است در سال ۱۲۰۱ میلادی ساخته شده و در شرق کلیسای قدیمی قونیه قرار دارد. این محوطه اصالتا از سوی یک خانواده از کارخانهداران ریسندگی وقف شده و به همین خاطر چنین نامی دارد. این مسجد دایرهای شکل دارای دو گنبد بیضوی و یک گنبد دایرهای شکل بوده و بر روی ۱۲ ستون بزرگ پابرجا است. محراب این مسجد نیز به طرز زیبایی از سنگ مرمر ساخته شده است. مولانا و پدرش زمانی در این مکان تدریس میکردهاند.
مسجد «برج» در محوطه بازار قونیه نیز ارزش تماشا کردن را دارد. این مسجد در سال ۱۶۵۸ ساخته است، اما پس از تخریب در سال ۱۸۱۱ مورد بازسازی قرار گرفت. سقف مسجد دارای ۸ گنبد بوده و توسط ۱۰ ستون نگه داشته میشود. در داخل این مسجد اتاقی برای نگهداری لباسهایی متعلق به قرن چهاردهم و پانزدهم میلادی وجود دارد.
موزه کویون اغلو
احمد عزت کویون اغلو، کلکسیونر علاقهمند ترک و یکی از قدیمیترین خانوادهها در قونیه، در هنگام مرگ کلکسیون عجیب و شگفتانگیز خود از آثار هنری، اشیاء قومنگاری، وسایل زمینشناسی و ابزارهای ابتدایی ساخت دست بشر را وقف این شهر کرده است. این موزه که با اشیاء کلکسیون کویون اغلو شکل گرفته است عجیبترین جاذبه شهر به شمار میآید. این ساختمان یک گنجینه از آثاری عجیب، شگفتانگیز و گیجکننده، از نقاشیهای کمیاب، دستنوشتهها و فرشها گرفته تا حیوانات تاکسیدرمی شده و ساعتها، است. وجود چنین موزهای در شهری با جاذبههای سنتیتر، قونیه را به مقصدی ایده آل برای علاقهمندان به آثار عجیبوغریب تبدیل میکند.