پایگاه اینترنتی فیلم اینترنتی بیش از ۱۵۰۰ فیلم را که در آنها پاریس لوکیشن اصلی فیلم است، نام برده است. البته از آن جایی که پاریس که یکی از زادگاههای سینما است (محل تولد دیگر جایی در نیوجرسی است) جای تعجب نیست که به عنوان پس زمینه برخی از آثار هنری مهم و یا حداقل سرگرم کننده باشد. در این مقاله چند فیلم که در پاریس ساخته شدهاند، معرفی میشوند. فیلمهایی که در اینجا آورده شدهاند، احتمالاً شناخته شدهترین فیلمهای پاریسی هستند و البته بعضی فیلمها نیز هستند که باید بهتر شناخته شوند. باید با دیدن هر یک از این فیلمها پاریس در ذهن شما پدیدار شود و یا اشتیاق دیدن این شهر برای شما ایجاد شود.
طی چند سال گذشته دو مخزن تاریخ سینمای فرانسه، موزه سینما و سینما تک فرانسه دچار تغییرات پی در پی بودهاند؛ هر دوی آنها در آتش بازی سال ۱۹۹۷ دچار آسیب دیدگی شدهاند. پس از آن زمان، سینما تک در شایلو (Chaillot) دوباره فعالیت خود را با قسمت دوم «بلوار بون نول» (Boulevard Bonne Nouvelle) شروع کرد که توسط کارگردانان و فیلمبرداران معروف و ویژهای ساخته شده است. سینما تک همچنین مکان اولیه شروع قیام دانشجویان سال در ۱۹۶۸ در پاریس بود، که در فیلم «خیالبافها» (The Dreamers) توسط برناردو برتولوچی بازسازی شده است.
موزه سینما که قبلاً نیز در کاخ شایلو قرار داشت و توسط رب النوع سینمایی فرانسه هنری لانگلوا ساخته شده است، در حال حاضر به مرکز شهر و به یک مکان مناسب یعنی ساختمان مرکز فرهنگی آمریکا (که توسط فرانک گِهری طراحی شده و در همسایگی مجموعه بِرسی قرار دارد)، منتقل شده است. موزه در واقع مجموعه این فراتر از سینمای فرانسه بوده و شامل آثار هنری سراسر جهان است. در ابتدا قرار بود موزه در سال ۲۰۰۲ افتتاح شود، اما زمانبندی آن تغییر کرده است و در پاییز سال ۲۰۰۶ برای بازدید عموم گشوده شده است.
اگر در پاریس هستید، میتوانید همه فیلمهای لیست ویدیو تک پاریس (Vidéothèque de Paris) ، دو گرند گالری (Grande Gallerie) و انجمن هالز (Forum des Halles) را ببینید، شما میتوانید هزاران عنوان فیلم که در پاریس فیلم برداری شده را در مکانهای نمایش خصوصی مشاهده کنید و علاوه بر آن در سینماهای اصلی شهر نیز میتوانید به تماشای این فیلمها بنشینید.
فیلمهایی که شهر پاریس را مانند یک کارت پستال به تصویر میکشند.
پاریس را فراموش کن (Forget Paris)
به نظر میرسد که عنوان این فیلم میبایست «بوسه مخوف فرانسوی» باشد. این فیلم با بازیهای بیلی کریستال و دبرا وینگر بسیار رمانتیکتر و جذابتر از باقی فیلمی با همین نام است (که ستارگان آن مگ رایان و کوین کلاین هستند). این یک فیلم برای بزرگسالان است و ماجرا به صورت یک فلاش بک توسط گروهی از دوستان روایت میشود: این که چگونه کریستال و وینگر یکدیگر را در پاریس ملاقات کردند، عاشق یکدیگر شدند و سرانجام بین آنها جدایی روی داد. یک ساعت اول فیلم را مکانهای شگفت انگیز پاریس پر کرده است که تماشاگر به همراه دیدن یک داستان عاشقانه، این مناظر زیبا را نیز تماشا میکند.
کارت پستال فرانسوی (French Postcards)
این فیلم داستان دانشجویان آمریکایی اواخر دهه ۱۹۷۰ است. آنها و هم کلاسیهای فرانسویشان، پاریس را به عنوان شهر نور میشناسند. این فیلم روی نوار وی اچ اس قابل مشاهده است و نه در دی وی دی. البته ممکن است هر از چند گاهی فیلم را از تلویزیونهای کابلی نیز پخش کنند. اگر بخواهید پاریس را به نوجوانان معرفی کنید، این فیلم گزینه بسیار مناسبی است.
آخرین بار که پاریس را دیدم (The Last Time I Saw Paris)
الیزابت تیلور و ون جانسون دو ستاره این ملودرام هستند. فیلم که اقتباسی نعل به نعل از یکی از داستانهای اسکار فیتس جرالد است، داستان آمریکاییهای تبعیدی ساکن در پاریس پس از جنگ جهانی دوم را روایت میکند. داستان به یک ماجرای عاشقانه بسیار رقیق تبدیل میشود و شبیه به سریالهای اپرای صابون معمولی هالیوودی است، تنها خیابانها و طراحی صحنههای استودیویی ارزش نگاه کردن دارند. متأسفانه، کیفیت نسخه دی وی دی فیلم نیز چنگی به دل نمیزند اما فیلم برای شناختن شهر پاریس بسیار گزینه مناسبی است.
شکل جدیدی از عشق (A New Kind of Love)
پل نیومن و جوهان وودوارد به پاریس بازگشتهاند و در کار اغوای دختران ثروتمند با هویتهای دروغین خود هستند. آپارتمان پل نیومن در محله مون مارتر (Montmartre) با منظره شگفت انگیزش از ساکر کور(Sacre Coeur)، دارای جذابیت زیادی است و سبب میشود فیلم بسیار سرگرم کننده باشد. متأسفانه، دی وی دی فیلم موجود نیست.
آماده پوشیدن ((Ready to Wear (Prêt-à-Porter)
هشدار مهم در مورد این فیلم این است که شما آن را بسیار دوست خواهید داشت یا از آن بسیار بدتان خواهد آمد. حتی طرفداران رابرت آلتمن هم به دو دسته تقسیم شدهاند و اکثراً از فیلم حمایت نمیکنند. اگر علاقه خاصی به طراحی لباس، مخصوصاً خانههای مد پاریس داشته باشید، این فیلم برای شما جذاب خواهد بود اما این تنها دلیل تماشای فیلم نیست. دلایل متعددی برای لذت بردن از این فیلم وجود دارد. نخستین دلیل بدیهی این است که لوکیشن فیلم در پاریس است و بسیاری از تصاویر از موقعیتها و مکانهای سراسر شهر هر سلیقهای را به خود جذب میکند. دوم اینکه سوفیا لورن در این فیلم کاملاً زیبا و جذاب است. سوم اینکه فیلم کمدی است، هر چند که شما با تماشای آن قهقهه نمیخندید اما فیلم به طور کلی و در یک نگاه، سرگرم کننده و جذاب است.
کاملاً شگفتآور (سری ۴)، قسمت پاریس (Absolutely Fabulous (Series ۴), the “Paris” episode)
در این قسمت پاتزی قصد کار کردن در یک مجله عکسبرداری در پاریس را دارد. این اپیزود بهترین قسمت از سری چهارم، این سریال است که شهر را با مکانهای عالیاش، از جمله کافه دو فلور (Café de Flore)، پونت الکساندر۳ (Pont Alexandre III) ، بودا بار (Buddha Bar)، خیابان مونتینگ (Montaigne) و برج ایفل (Eiffel Tower) معرفی میکند.
قسمت دوم را اینجا بخوانید.