توضیح دادن در مورد زیباییهای اصفهان یا توصیه کردن برای سفر به این شهر زیبا که به حق نصف جهان میخوانندش، کار بیهودهای به نظر میرسد. امروز کمتر کسی را میشناسیم که نداند اصفهان چقدر دیدنیست. اما شاید بد نباشد مجموعهای از کارها که میتواند سفرمان را خاطرهانگیزتر کند را با هم مرور کنیم!
اگر تصمیم گرفتید تا به اصفهان سفر کنید، بلیط هواپیما اصفهان خود را با ضمانت بهترین قیمت از فلایتیو تهیه کنید.
۱- قبل از راه افتادن سفرنامهی پترو دلاواله را بخوانید
پترو دلاواله یک جهانگر ایتالیایی بود که سفر دور و درازی به ایران آمده و در سفرنامهاش توصیفات جالبی از شهرهای مختلف مخصوصا اصفهان کرد. نکتهای که سفرنامه دلاواله را از باقی سفرنامههای اصفهان متمایز میکند این است که او در عصر شاهعباس بزرگ در اصفهان حضور داشته. درست زمانی که شهر در حال ساخته شدن است و دارد با شکوهترین عصر خود را تجربه میکند.
این جهانگرد بزرگ بارها در کتابش به عظمت اصفهان که به قول خودش از لندن و رم و پاریس به مراتب زیباتر است، صحبت میکند. قبل از سفر به اصفهان کتاب سفرنامهی او را بخوانید تا تصور دقیقتری از اصفهان قبل از اینکه کاملا اصفهان بشود پیدا کنید.
مطمئن باشید بعد از خواندن این اثر زیبا قدم زدن در اصفهان برایتان رنگ و بوی دیگری پیدا میکند.
۲- شبها روی پل خواجو آواز بخوانید
پل خواجو از آن شاهکارهای دوران صفویه است که همچنان باشکوه و عظمت روی زایندهرود خودنمایی میکند. گذشته از معماری و طراحی بی نقصش که باعث شده بدون کوچکترین تخریبی تا امروز پابرجا بماند و فرصت پلک زدن به چشمانتان ندهد، نواهای دلنشینی آنجا به گوشتان خواهد خورد که تا مدتها بعد ار سفرتان با شنیدن دوبارهشان به یاد اصفهان میافتید.
از قدیمالایام اصفهانیها و بعضی توریستها عادت داشتند غروبها روی پل بیایند و آوازهای محلی اصفهانی بخوانند. این آوازهای سنتیِ زیبا طی قرنها تبدیل به جزئی جدا نشدنی از پل خواجو شدهاند طوری که انگار پل با نورپردازیهای شبانهاش بدون آن نواها چیزی کم دارد.
۳- گوشفیل با دوغ بخورید
این میانوعدهی اصیل اصفهانی در نگاه اول عجیبترین خوراکی ممکن به نظر میآید. ترکیب شیرینی گوشفیل با ترشی دوغ محلی برای خیلی از ما غیر قابل تصور است! اما پیشفرضهایتان را کنار بگذارید و برای یک بار هم که شده بعد از گشت و گذار عصرگاهی در شهر، به یکی از مغازههای اطراف نقش جهان بروید و امتحانش کنید. مطمئن باشید این آخرین باری نخواهد بود که به سراغش میروید!
۴- دیدن میدان نقش جهان را از کوچه پس کوچههای پشت بازار شروع کنید
نقل است که شاهعباس مهمانهایش را حتما برای بازدید از نقش جهان از قصر بیرون میبرده و همیشه برای شروع این بازدید یک ترفند جالب داشته. او از کوچه پس کوچههای بازار شروع میکرده. از میان پیجوخمهای تنگ و تاریک عبور میکردند و به ناگاه از خروجی بازار، به میدان میرسیدند.
دیدن شکوه و عظمت بناهای نقشجهان در کنار آسمان آبی و زیبایی که در میانش خودنمایی میکند برای کسی که چند دقیقه در کوچههای اطراف بوده طعم دیگری دارد. همانند یک گشایش و رهایی از دل تاریکی و ظلمت. البته این هوشمندی در طراحی بسیاری از بناهای تاریخی اعمال شده. مثل دالانهای تاریک ورودی تاجمحل که ناگهان به عروس سفید پوشی در انتهایش ختم میشود و یا کعبه که در اولین برخورد معمولا باعث منقلب شدن بازدیدکنندگان است.
شما هم برای ورود به نقش جهان عجله نکنید. میانبرها را فراموش کنید. از تاریکی کوچههای پشت بازار بزرگ شروع و بعد زیبایی میدان را به چشمانتان هدیه کنید.
۵- با بستنی رهنان دهنتان را شیرین کنید
بستنی رهنان از آن بستنیهاییست که اگر در اصفهان نخوریدش در هیچ کجای دیگر جهان نصیبتان نخواهد شد. این بستنی در جشنواره بستنی سوییس مقام اول را کسب کرده و طعم بینظیرش را مدیون شیر تازهاش است. برای ساخت این بستنی کرهی شیر به هیچوجه گرفته نمیشود.
۶- زیر گنبد مسجد شیخ لطفالله دراز بکشید
مسجد شیخ لطفالله واقع در ضلع شرقی نقش جهان و در مقابل کاخ عالیقاپو قرار دارد. بعضی معتقدند این مسجد یک مسجد زنانه برای استفادهی حرم شاهعباس بوده. چه این کاربرد زنانه مسجد را بپذیریم چه نه، باز هم لطافت نقش و نگارها و رنگهای نخودی و سبز آبی به کار رفته در تزئینات شیخ لطفالله به شدت زنانه است.
یکی از شاهکارهایی که در مسجد شیخ لطفالله حتما شگفتزدهتان خواهد کرد فضای داخلی گنبد است. به خصوص اگر در زمان طلوع یا غروب خورشید در مسجد باشید. جهت تابش نور به مسجد در این ساعات روز، گنبد را از داخل شبیه به پرهای طاووس میکند. فراموش نکنید برای چند ثانیه هم شده زیر گنبد دراز بکشید تا نقش کاشیها را به صورت کامل و از زاویه دید پایین ببینید.
۷- جادوی نقش جهان، از سر زدن به میدان کهنه و مسجد جامع غافلتان نکند
مسجد جامع اصفهان، مسجد جمعه یا مسجد عتیق نامهاییست که به این بنای زیبا میدهند. این مسجد در میدان کهنه یا میدان امام علی اصفهان واقع شده و در میان بعضی از گردشگرانی که به جادوی میدان نقش جهان مبتلا شدهاند ناشناخته مانده.
صحبت کردن در مورد اینکه مسجد جامع اصفهان دقیقا به کدام دوره تاریخی باز میگردد کار سادهای نیست. این بنا بارها در دوران مختلف بازسازی و یا در برخی ادوار الحاقاتی به آن اضافه شده.
بنای اولیهی مسجد به دوران ساسانیان و پیش از اسلام باز میگردد. در واقع در ابتدا آتشکده بوده و پس از گرایش مردم اصفهان به اسلام در قرون اولیه هجری تبدیل به مسجد شده. بعد از آن در دوران سلجوقی و صفویه بیشترین ساخت و ساز در مسجد انجام شده اما نمیتوان نقش سلسلههای دیگر را در برخی تزیینات آن هم نادیده گرفت.
اگر سری به مسجد جامع زدید حتما به محراب زیبای اولجایتو توجه کنید. این محراب زیبا توسط اولجایتو با نام اسلامی خدابنده ساخته شده. او در ابتدا به رسم اجداد مغولش به آیینهای شمنیسم معتقد بود اما به مرور این اعتقاد جای خودش را به اسلام داد و اولجایتو را به یکی از آفرینندگان شاهکارهای معماری اسلامی ایران بدل کرد.
در پایان نقل قولی از آرتورپوپ شاید بتواند کمی از اهمیت این بنا را برایمان روشن کند:
«من آن روز وقتی به تماشای مسجد جامع اصفهان رفتم و در زیر این گنبد قرار گرفتم، متوجه شدم که تمام وجودم در تسخیر گنبد و مسجد است، چون در زیر این گنبد به خوبی میتوان به شاهکار فناناپذیر و خلاقه ایرانیها پی برد و به عظمت مسجد و گنبد آن اعتقاد پیدا کرد. من از آن به بعد، بارها به مسجد جامع اصفهان رفتم و با تماشای گنبد این مسجد، زبان به تحسین گشودم و عشق و علاقه خود را به اصفهان و ایران، روزافزون دیدم. به همین جهت میخواهم، بعد از اینکه دیده برهم نهادم، جسدم را در این خاک مقدّس دفن کنند.»
۸- عصرها در چهار باغ قدم بزنید
چهار باغ عباسی از زیباترین معابر ایران است. هرچند در دوره قاجار مورد کم لطفی واقع شد و ظلالسلطان دستور قطع درختانش را داد اما به همت مردم و اعتصابهایشان این تصمیم راه به جایی نبرد و در همان روزهای ابتدایی متوقف شد. این معبر زیبا پای ثابت خاطرات تلخ و شیرین بسیاری از اصفهانیها و حتی جهانگردان بودهاست. بسیاری از آنها در سفرنامههایشان به آن اشاره کردهاند.
شوالیه شاردن جهانگرد فرانسوی در مورد چهارباغ میگوید: «این خیابان زیباترین معبری است که من تاکنون دیدهام.»
شما هم اگر قصد سفر به اصفهان دارید عصر را برای قدم زدن در چهار باغ انتخاب کنید. میتوانید از سیو سه پل شروع کنید و بعد از بازدید از آن در امتداد معابر چهارباغ پیادهروی را ادامه دهید.
بسیار خب، کدام خوردنیها، آیینّها، مراسم یا دیدنیها سفر شما به اصفهان را خاطرهانگیز کردند؟ تجربیاتتان را با ما در میان بگذارید.