شهر تاریخی هگمتانه پایتخت مادها، پایتخت تابستانی هخامنشنیان و نخستین پایتخت ایران بوده است. این شهر به همراه آتن در یونان و رم در ایتالیا، از معدود شهرهای باستانی جهان است که همچنان زنده و مهم مانده است. در حال حاضر تپه 3 هزار ساله هگمتانه شهری زیرزمینی را در دل خود جای داده و مساحت آن حدود 30 هزار هکتار است.
هگمتانه به معنی محل تجمع بوده و در منابع باستانی به صورت هگمتانه، اکباتان، امدانه و همدان ضبط شده است. این شهر باستانی که در سال 1310 به شماره 28 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، طبق تحقیقات باستان شناسان آثار دوران تاریخی مختلف، به خصوص دوره ماد، هخامنشی و اشکانی را دربرمیگیرد.
در تپه های هگمتانه در دهه 1320 موزه هگمتانه نیز ساخته شد که محل عرضه و نمایش اشیا مختلف فرهنگی و تاریخی مربوط به ادوار پیش از تاریخ و اسلامی است. علاوه بر این مجموعه هگمتانه دارای دو کلیسای بسیار زیبا، مدرسه ارامنه، خانه کشیش، حمام ارامنه و گورستان متعلق به مسیحیان همدان نیز است، مسیحیانی که از سال 1605 میلادی به همدان مهاجرت کرده و به ساخت بناهای فرهنگی اقدام کرده اند.
از ویژگی های شهر باستانی هگمتانه، معماری و طرح و نقشه منظم این شهر است. از این نظر هگمتانه بین دیگر آثار باستانی به دست آمده کم سابقه است. چرا که آثار کشف شده در آن نشان از وجود یک شبکه منظم و پیشرفته آبرسانی در شهر حکومتی مادها و پارتها است. در فواصل مختلف بین کانال های آب رسانی، معابری بر عرض 5/3 متر وجود داشته که کف آن تماما با آجرهای مربع شکل و منظمی، مفروش بوده است.
تحقیقات نشان داده که در فواصل 35 متری بین معابر، دو سری واحدهای ساختمانی قرار دارند که هر کدام شامل یک حیاط مرکزی، با اتاق ها و انبارهایی به صورت قرینه در گرداگرد آن می شود. لوح زرین «آریارمنه»، لوح زرین «آرشام»، لوح زرین داریوش دوم، لوح زرین اردشیر دوم و اشیایی چون کوزه شکسته ای از دوره خشایارشا و جام نقره از دوره اردشیر اول، از جمله چیزهایی هستند که از تپه های هگمتانه پیدا شده اند.
اگر قصد سفر به همدان را دارید می توانید برای مشاهده زمان و قیمت پرواز چارتر و خرید بلیط چارتر هواپیما به سایت فلایتیو مراجعه کنید.