روستای اورامانت تخت در جنوب شرقی شهر مریوان در استان کردستان قرار دارد که به وسیله جاده ای به طول 75 کیلومتر به شهر مریوان متصل می شود.
(برای سفر به این روستای زیبا می توانید با خرید بلیط هواپیما یا بلیط چارتر به سنندج سفر کنید و از آنجا به راحتی خودتان را به اورامان تخت برسانید.)
این روستا را که هزار ماسوله نیز می نامند، چون مانند روستای ماسوله معماری منحصر به فرد پله ای دارد، به گونه ای که حیاط هر خانه، بام خانه دیگری است اما با وسعت بیشتر.
معماری اورامانت و سرسبزی این منطقه کوهستانی، تصویری همچون پله هایی رو به بهشت را در ذهن بازدیدکنندگان تجسم می کند.
خانه های این روستا با سنگ و اغلب به صورت خشکه و به صورت پلکانی ساخته شده است.
جالب است بدانید که مردم منطقه معتقدند اورامانت تخت زمانی شهر بزرگی بوده و مرکزیتی خاص داشته، به همین خاطر از آن به عنوان تخت یا مرکز (حکومت) نارحیه ای اورامان یاد می کرده اند.
جاده اورامان تخت در دامنه کوه هایی قرار گرفته که از زیبایی فوق العاده ای برخوردارند. این روستا در دره ای شرقی-غربی و در شیب تند کوه (تخت) واقع شده است.
روستای اورامان تخت در کردستان در دل کوه های سر به فلک کشیده رشته کوه های زاگرس، در مسیر رودخانه سیروان، هر ساله در آخرین چهارشنبه و پنجشنبه قبل از 15 بهمن برگزار کننده آئین پیر شالیار است که بعضی از مورخان قدمت آن را هزار ساله می دانند.
آئین باستانی پیر شالیار نماد عینی مشارکت فعال مردم در مناسبت های مختلف اجتماعی و فرهنگی است. روستای تاریخی اورامان تخت به عنوان یکی از مناطق گردشگری کشور مطرح است و در بعضی از روزهای سال علاوه بر گردشگران داخلی، افرادی را از دیگر کشورها نیز به خود جذب می کند.
مسافرت در میان روستاها در گذشته به دلیل عدم وجود وسایل حمل و نقل اغلب به شکل پیاده و سوار شدن بر الاغ و قاطر صورت می گرفت و در حال حاضر نیز رفت و آمد روستاهای نزدیک به صورت پیاده بوده ولی استفاده از ماشین برای مراجعه به شهر و یا روستاهای دور متداول است.
به دلیل کوهستانی بودن منطقه و صعب العبور بودن بسیاری از راه ها، حمل بار به وسیله حیوانات خصوصاً قاطر و اسب و الاغ بسیار رایج است.