استانبول بدون گربههای ولگرد بیشمارش که جزئی از روح شهر محسوب میشوند، استانبول واقعی نخواهد بود. حتی گاهی اوقات اینطور حس میشود که انگار این گربهها مالکان شهر هستند و مردم محلی فقط برای تماشا به این شهر آمدهاند. در این مطلب به دوستی خاص میان استانبول و ساکنان چهارپای آن میپردازیم که ریشه در فرهنگ و مذهب این کشور دارد.
برای خرید بلیط هواپیما استانبول و رزرو هتل استانبول به فلایتیو مراجعه کنید.
از هزاران گربهای که در خیابانهای پایتخت فرهنگی ترکیه سرگردان هستند، هر روز صدها گربه، روی هر سطح گرم و راحتی که در دسترس باشد چرتهای طولانی زده و تعلیقی جالب در زندگی سخت شهری ایجاد میکنند. اغلب، افرادی را در حال حمل کیسههای بزرگ غذای گربه خواهید دید که در پارکها یا گوشهی دنج خانههای محل به گربههای ولگرد غذا میدهند. این در حالیست که شهرداری جهت ساختن خانههای کوچک برای گربهها کمک مالی کرده تا بتوانند در فصول سرد سال به آنجا پناه ببرند. اما این سوال که این حیوانات از کجا آمدهاند، جای بحث دارد. داستان به سالهای دور در زمان حکومت عثمانی بر میگردد. در آن زمان تعدادی از کشتیهایی که به قسطنطنیه میرسیدند، از گربهها برای دور کردن آفات و موشها استفاده میکردند. طی سالها این موجودات از کشتیها خارج شده و در پایتخت رشد کردند و نژادهای مختلف آنها باهم ترکیب شده و در جامعه تکثیر شدند.
معمولاً در فرهنگ اروپایی، گربهها را به جادوگران و شیطان مرتبط میدانند اما در منطقه عثمانی استانبول بخصوص در اماکن خیریه محلی، به شدت از گربهها مراقبت میشود. یکی از دلایل احترام گذاشتن ترکها به گربهها ممکن است از این لحاظ باشد که گربهها در دین اسلام جزو موجودات پاک به حساب آمدهاند و پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص)، علاقهی خود را به این حیوان در حدیثی ذکر کرده است. به نقل از داستانی از حضرت محمد، ایشان آستین لباس خود را جدا کردند تا گربهای که روی دست ایشان به خواب رفته بود بیدار نشود. در داستان دیگری از ایشان گفتهشده که گربهای به نام ابوهریره، جان پیامبر را از خطر یک مار کشنده نجات داد و در مقابل پیامبر به این موجودات لطف کرده و زمین را خانهی امنی برای آنها قرار داده است.
دلیل دیگر احترام گذاشتن به این حیوانات، توانایی آنها در محافظت کردن شهر از شر موشها بوده که ناقل بیماریهای زیادی از جمله طاعون هستند.
در سال گذشته، کارگردانی به نام “Ceyda Torun” مستندی به نام “Kedi” از گربههای خیابانی استانبول ساخت که توجه دنیا را به پدیدهی منحصر به فرد گربهها در این شهر جلب کرد. کارگردان این مستند در طول هشتاد دقیقه داستان هفت گربهی ساکن در این شهر را به زیبایی نمایش میدهد که شامل رابطه و دوستی عمیق میان مردم استانبول و آنها است. این فیلم جذاب در فستیوال فیلم آزاد استانبول در سال 2016 به عنوان فیلم برتر شناختهشده و در سراسر آمریکا، سوئد، فنلاند، استرالیا و سنگاپور به نمایش در آمد.
رسانههای اجتماعی نیز با ایجاد صفحههایی در فضای مجازی با عنوان گربههای استانبول، بازدیدکنندگان زیادی به دست آوردهاند. شهرداری شهر “Kadikoy” در ماه اکتبر، تندیسی برنزی برای بزرگداشت “Tombili” گربهی چاق و مهربانی که تبدیل به نماد دوستی و همسایگی شده بود برپا کرد. جالب است بدانید گربهی لوچی به نام “Gli” که در ساختمان معروف “Hagia Sophia” ساکن است، در شبکههای اجتماعی صفحهی شخصی دارد و عکسهایش برای بازدیدکنندگان، به نمایش گذاشته میشود.