یک لحظه چشمانتان را ببندید و پیش خودتان نمادهای استانبول را تصور کنید. احتمالاً اول از همه همان پل معروف در ذهنتان نقش میبندد که پل بغاز است و بعد یاد دریا و کشتیهای مختلفی میافتید که در اسکلهها کنار هم قرار گرفتند، شاید هم بر اساس عکس و فیلمهایی که دیدهاید، یاد برج مدور و مخروطی شکلی بیفتید که از بیشتر نقاط استانبول دیده میشود. این برج همان برج گالاتا معروف است.
برج مخروطی و مدور گالاتا یکی از نمادهای استانبول است که در زمان خودش از مدرنترین و بلندترین بناهای شهر بوده و طبقه آخر آن دید 360 درجه و کاملی به کل شهر، تنگه بسفر، دریای مرمره و خلیج شاخ طلایی دارد. این برج زیبا و دیدنی در قسمت اروپایی و در فاصله کمی از خیابان استقلال واقع شده، اطرافش رستورانها، کافهها و فروشگاههای مختلفی پیدا میشود و همیشه مملو از توریستها و گردشگران مختلف است. قبل از خرید بلیط هواپیما استانبول، با این مقدمه بیایید سفری مجازی به برج گالاتای استانبول زیبا و تاریخی داشته و با تاریخچه و البته دیدنیهای اطرافش نیز بیشتر آشنا شویم.
برج گالاتا کجاست؟
برج گالاتا استانبول درست در انتهای خیابان استقلال واقع شده و فاصله کمی از منطقه کاراکوی و خلیج شاخ طلایی دارد. احتمالاً بیشتر شما اسم میدان تکسیم را شنیده باشید، میدان تکسیم یک سر خیابان استقلال است و اگر همین خیابان را تا انتها بروید، یک برج دیده میشود که همان گالاتا است. ورود ماشین به خیابان استقلال ممنوع و در دو طرف خیابان فروشگاهها، رستورانها و کافههای مختلفی قرار گرفته که هم میتوانید خرید کرده و هم در خیابان قدم بزنید و در نهایت از برج بازدید کنید.
اگر در هتلهای منطقه ساکن نیستید یا قصد پیادهروی در خیابان استقلال را نداشتید، میتوانید سوار خط تراموا T1 شده و در ایستگاه کاراکوی پیاده شوید، حالا فقط باید از همان سمتی که از تراموا پیاده شدید، به موازات خیابان اصلی بالا بروید و بعد از رد شدن از موزه بانک مرکزی با استفاده از تابلوهای راهنما برج را بعد از 15 دقیقه پیادهروی پیدا کنید. فقط هشدار میدهیم که مسیرتان سربالایی تندی دارد. مسیر بعدی رسیدن به برج استفاده از مترو استانبول و خط M2 و پیاده شدن در ایستگاه شیشانه است که فقط با 5 دقیقه پیادهروی از مترو برج را پیدا خواهید کرد.
تاریخچه برج گالاتا
حالا که مسیر رسیدن به برج را میدانید، بیایید با تاریخچه بنا هم آشنا شویم که بهعنوان یکی از قدیمیترین برجهای آجری جهان هم شناخته میشود. ساخت برج گالاتا به دوران قرونوسطی اروپا باز میگردد. این بنا در عصر بیزانسیها و به دستور امپراتوری روم شرقی ساخته شد و تا زمان عثمانیها یکی از بناهای مهم شهر بود. برج گالاتای استانبول یکی از اصلیترین بناهای بهجامانده از قسطنطنیه قدیم است که با معماری بیزانسی بنا و با متریال آجر به شکل مخروطی ساخته شده و 72 متر (219 فیت) ارتفاع از سطح زمین دارد. همانطوری که گفتیم گالاتا در زمان خودش بلندترین بنا در کل قسطنطنیه بوده که درباره کاربردش روایتهای مختلفی وجود دارد.
روایت اول میگوید که گالاتا به دستور امپراتور بیزانس و در سال 527 پس از میلاد بنا شد؛ تا اینکه در قرم 14 مجدد بازسازی و بهعنوان برج نگهبانی برای جلوگیری از حمله ناگهانی مهاجمان استفاده میشد؛ چون این برج دید کاملی به شمال قسطنطنیه (دیوار دفاعی شهر معروف به روملی حصار)، تنگه بسفر، دریای مرمره و خلیج شاخ طلایی دارد و همین موقعیت استراتژیک باعث میشود تا با حضور چند نگهبان، هر حملهای از هر سمتی را در دیدرس کامل باشد.
روایت دیگر این برج را صرفاً فانوس دریایی بازمانده از دوران بیزانسیها میداند که تا امروز تغییری نکرده و بنای بسیار مستحکمی دارد بهطوریکه در زمان عثمانیها بهعنوان برج آتش استفاده میشده و در زمان سلطان سلیمان به زندان تغییر کاربری داده است. البته این برج داستان دیگری هم دارد که به زمان سلطان احمد بازمیگردد. درباره صحتوسقم این روایت اطلاعی نداریم؛ اما در تاریخ عثمانی و در زمان سلطان احمد شخصی به نام هزار فن احمد چلبی با ساخت بالهای چوبی توانست از بالای برج گالاتا تا میدان اسکودار پرواز کند؛ یعنی از روی تنگه بسفر گذشته و از قسمت اروپایی به بخش آسیایی استانبول برود که در این مورد شاید فیزیکدانان و مهندسان بتوانند بهتر از ما روایت را تأیید کنند.
بهعنوان نکته آخر از تاریخچه و ساخت بنای گالاتا هم باید بگوییم که به دلیل برخی آتشسوزیها و زلزلههایی که استانبول پشت سر گذاشته، برج گالاتا بازسازی شده و آخرین مرمت آن با سال 1960 بازمیگردد؛ اما در طی تاریخ شکل ظاهری آن تغییر چندانی نداشته است. در حال حاضر شما میتوانید با خرید بلیت (650 لیر قیمت مهر 1402) از برج بازدید کرده، با آسانسور به طبقه آخر بروید و از آنجا تمام شهر، دریا و تنگه را تماشا کنید. اگر خواستید این هزینه را بپردازید یادتان باشد که بهترین زمان بازدید از برج گالاتا استانبول، هنگام غروب خورشید است که چشماندازی فوقالعاده برای عکاسی و البته آرامشی مضاعف دارد. یادتان باشد که زمان بازدید از برج ساعت 9 صبح تا 7 شب است.
نگاهی به محله زیبای گالاتا
از انتهای خیابان استقلال که به برج برسیم، محله گالاتا استانبول شروع میشود که یک تیم فوتبال بسیار معروف به نام گالاتاسرای هم دارد. این محله از مناطق نسبتاً قدیمی استانبول است که در حال حاضر جمعیت زیادی در آن زندگی نمیکند؛ چون بسیار شلوغ و مملو از توریستهای خارجی است. بسیاری از ساختمانهای قدیمی به بوتیک هتل استانبول و هاستل تغییر کاربری دادند، تعدادی از خانهها به مسافران اجاره داده میشوند و بسیاری دیگر ترجیح دادند با تغییر کاربری خانههایشان به رستوران، کافه و فروشگاه تبدیل شود؛ به همین خاطر اطراف خیابان استقلال جمعیت کمی ساکن هستند.
خیابانهای محله گالاتا استانبول باریک با خیابانهای سنگفرش است و کمتر آپارتمان در آن به چشم میخورد؛ چون بیشتر خانهها دوطبقه و سهطبقه با شیروانی هستند که برخی از آنها چشماندازی به خلیج شاخ طلایی دارند. اگر همین مسیر برج را به سمت منطقه کاراکوی ادامه دهید، به پلی به همین نام یعنی پل گالاتا یا پل آرزوها میرسید که مردم در دو طرف آن مشغول ماهیگیری هستند و به اعتقاد خودشان وقتی برای اولین دفعه از زیر پل رد میشوید باید آرزو کنید و جیغ بزنید تا آرزویتان برآورده شود.
دیدنیهای نزدیک برج گالاتا
حالا که با تاریخچه و کاربردهای برج گالاتای استانبول آشنا شدیم، بیایید نگاهی به جاذبههای این اطراف داشته باشیم. اولین پیشنهاد که در ابتدای مقاله هم به آن اشاره کردیم، خیابان استقلال و فروشگاههای رنگارنگ اطراف برج است. اگرچه به دلیل توریستی بودن منطقه تقریباً فروشگاههای این اطراف گرانفروش هستند؛ اما کالاهای مختلفی را بهعنوان سوغاتی و یادگاری سفر میتوانید بخرید. در این خیابان از برندهای خارجی مانند پولو و آدیداس تا برندهای ترک مانند دفاکتو و ال سی را میتوانید پیدا کنید. باقلوافروشی، شیرینیفروشی و انواع فروشگاههای لباس، لوازم آرایشی، فروشگاه کیف و کفش و عطرفروشی از دیگر مغازههای خیابان استقلال هستند که حداقل چند ساعت از وقت شما را به خودشان اختصاص میدهند.
محله کاراکوی و پل کاراکوی دیگر دیدنی نزدیک گالاتا است که برای پیادهروی، ماهیگیری و حتی تماشای چشمانداز دریا همپیشنهاد میشود. در ضمن در اسکله کاراکوی میتوانید سوار کشتی شده و به اورتاکوی، قسمت آسیایی یعنی اسکودار، کادیکوی و حتی جزایر پرنس نیز بروید که البته هر کدام کشتی جداگانه و مخصوص دارد. در رستورانهای کاراکوی هم میتوانید با چشمانداز دریا ماهی نوش جان کنید و بعد از گذر از روی پل گالاتا به محله امینونو برسید. بازار این محله با قیمت بسیار مناسب و بازار ادویه در نزدیکی اسکله امینونو دیگر جاذبههای نزدیک برج گالاتا است که میتواند چند ساعتی از وقت شما را به خودش اختصاص دهد.
بهترین رستورانهای اطراف برج گالاتای استانبول
احتمالاً با این گشتوگذار حسابی خسته و گرسنه شده باشیم و حالا وقتش رسیده که بر اساس نظر و امتیاز بازدیدکنندگان قبلی برج گالاتا، بهترین رستورانهای استانبول را در اطراف محله گالاتا پیدا کنیم.
اگر اهل قهوه هستید، پیشنهاد میکنم سری به کافه مانداباتماز Mandabatmaz در خیابان استقلال بزنید. این قهوهفروشی از معروفترین کافههای استانبول و خیابان استقلال برای نوشیدن و خرید قهوه ترک است که قدمت آن به بیش از 50 سال قبل بازمیگردد. از دیگر رستورانها و کافههای مطرح و باکیفیت نزدیک به گالاتا، کاراکوی و خیابان استقلال میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- رستوران واقع در برج گالاتا، مناسب برای صبحانه
- رستوران Galata Olympos Restaurant
- کافهرستوران Galata Lily cafe Restaurant
- رستوران Pepo’s Galata
- کافهرستوران Dukkan Galata
- کافه Galata Konak Café
- رستوران Salon Galata
- رستوران Scoop Galata
- رستوران L’etoile
- رستوران غذای دریایی Vezenan
- رستوران و باربیکیوی Rakofoli
گالاتا، بهترین چشمانداز به شهر و دریا
در این مقاله با برج زیبای گالاتا، محله گالاتا استانبول، تاریخچه بنای برج و کاربریهای آن آشنا شده و به روایتها و داستانهایی اشاره کردیم که در طی تاریخ با این برج پیوند خورده است. در ادامه هم اشارهای به دیدنیها، جاذبهها و البته رستورانهای اطراف برج گالاتا داشتیم تا برای سفر پیشرو به استانبول راهنمای سفرتان باشد.
برای سفر به استانبول زیبا میتوانید از قسمت رزرو هتل خارجی و خرید بلیت هواپیمای خارجی فلایتیو استفاده کرده و برنامهریزی سفرتان برای رفتوآمد و محل اقامت را با بهترین قیمت انجام دهید. در صورتی هم که قبلاً به استانبول سفر کردید، خوشحال میشویم تجربیاتتان درباره بازدید از برج و جاذبههای اطراف آن با دوستان ما در مجله فلایتیو در میان گذاشته و در قسمت نظرات برایمان بنویسید.