بازار همیشه قلب تپنده زندگی در خاورمیانه بوده که نهتنها تجارت و خریدوفروش کالا در آن جریان داشته، بلکه بسیاری از اتفاقات بزرگ تاریخی در دل آن رخ داده است. مثل بازاریانی که علیه پادشاه زمان خودشان شورش کردند و حتی حکومت را تغییر دادند یا در مواقع خاص با اعتصابهای طولانیمدت، حکومت را راضی کردند تا به خواستههایشان تن بدهد. قبل از تهیه خرید بلیط استانبول در مورد بازار سرپوشیده این شهر اطلاعات کامل را بدانید.
بازار بزرگ استانبول (Kapalıçarşı) هم از این قائده مستثنی نیست؛ زیرا نه تنها مکانی تجاری و فرصتی برای گشتوگذار است؛ بلکه بهعنوان یکی از قدیمیترین بازارهای سرپوشیده جهان قصههای تاریخی زیادی در دل خودش دارد و بارها شاهد شورشها و اعتصابهایی علیه پادشاهان عثمانی بوده است. به همین خاطر هم شاید پادشاهی مانند «سلطان سلیمان» بهصورت ناشناس به بازار میرفت و پای حرف مردم مینشست تا بداند در شهر واقعاً چه خبر است یا پادشاهی مانند «سلطان مراد» بارها دورهمی در قهوهخانه و نوشیدن قهوه در بازار را ممنوع اعلام کرد؛ چون از شورشهای بازاریان نگران بود.
به دلیل همین پشتوانه فرهنگی و تاریخی است که همیشه به مسافران استانبول پیشنهاد میدهیم در سفر به این شهر زیبا گشتوگذار در بازار بزرگ یا گرند بازار استانبول را از دست ندهند. اگر برنامه سفر به استانبول زیبا را دارید، در این سفر مجازی به بازار با ما همراه باشید تا از تاریخچه، معماری، حجرهها و البته مسیر رفتن به آنجا برایتان بگوییم.
تاریخچه بازار بزرگ استانبول Kapalıçarşı
اول بیایید خیلی مختصر و کوتاه با تاریخچه بازار بزرگ استانبول آشنا شویم. استانبول و حتی قبلتر از آن قسطنطنیه بهعنوان پل بین آسیا و اروپا و البته شهری در مسیر جاده ابریشم همیشه مورد توجه تجار و بازرگانانی بوده که از هند و چین به ایران میرسیدند و بعد گذر از قسطنطنیه، قصد سفر به اروپا را داشتند. این تجار در مسیر حرکتشان کالاهایی را از هند و چین و ایران خریده و در اروپا میفروختند؛ به همین خاطر شهری مانند قسطنطنیه حتی در زمان بیزانس هم مراکز تجاری مخصوص خودش را داشته؛ اما گرند بازار استانبول به شکل امروزی از زمان سلطان محمد دوم شروع به فعالیت کرد.
اولین سنگ بنای این مجموعه در قرن 15 و در زمان سلطان محمد دوم معروف به سلطان محمد فاتح برای فروش ابریشم گذاشته شد که به آن بدستان (bedesten) میگفتند. این بازار منحصر به تجاری بود که قصد خرید و فروش انواع منسوجات و پارچههای ابریشمی را داشتند تا اینکه به مرور تجار دیگری هم برای فروش کالاهایشان به این فضا اضافه شدند و حجرههایی برای خودشان ساختند که امروز اسکلت اصلی بازار بزرگ استانبول را تشکیل داده است. در حال حاضر این بازار شامل 61 گذر اصلی و حدود 3000 حجره یا مغازه میشود که خرید یا اجاره این حجرهها قیمت بسیار بالایی دارد.
معماری بازار بزرگ سرپوشیده استانبول
بازار بزرگ استانبول مثل هر بازار سرپوشیده دیگری در خاورمیانه دارای دالانهایی است که به گذر اصلی بازار میرسند. البته بر خلاف معماری بازار ایرانی در گرند بازار نمیتوانید تیمچههایی با سقف گرد و پنجرههای مشبک ببینید؛ اما دالانهایی که شامل دهها حجره میشوند و به گذر اصلی میرسند، در این بازار هم دیده میشوند.
تمامی دالانها بهصورت قوسی ساخته شده و دیوارها عموما سنگی و آجری و البته مزین به گچبریهای زیبا بودند بهطوریکه در حال حاضر هم میتوانید بخشی از این گچبریها را بهخصوص در ورودی بازار ببینید.
بازار بزرگ بسیار وسیع است و چندین ورودی مختلف هم دارد و از هر سمتی میتوانید وارد آن بشوید. متأسفانه زلزله و آتشسوزیهایی که بارها در طول تاریخ اتفاق افتاده تا حد زیادی به معماری و ساختار اصلی بازار که از قرن 15 باقی مانده، به شدت آسیب رسانده و این بنا بارها بازسازی شده است. در حال حاضر فضای کلی حدود 45 هزار مترمربع است که آخرین بار بعد از زلزله سال 1984 بازسازی شده و تا امروز دیگر تغییری نکرده است.
فروشگاههای بازار بزرگ استانبول
بازار بزرگ جایی فراتر از یک مرکز خرید است و حتی برای بسیاری از گردشگران به محلی برای تفریح و آشنایی بیشتر با فرهنگ مردم ترک تبدیل شده است. بسیاری از اروپاییها در بازدید از این بازار کالاهایی مانند ادویه، انواع چای و دمنوش، باقلوای ترک، قهوه ترک، شیرینی معروف به لوکوم و… را میخرند و برای ما ایرانیها که با عطر و طعم ادویه و چای آشنا هستیم، فروشگاههای جواهر، عتیقه و فرش گرند بازار استانبول جذاب است.
در این بازار هر چیزی که دلتان بخواهد را میتوانید پیدا کنید و مواردی که در ادامه عنوان شدهاند، بخش بزرگی از بازار استانبول را به خودشان اختصاص دادهاند:
- صنایعدستی
- ادویهجات
- انواع چای و قهوه
- ظرف و ظروف به خصوص فنجانِ مخصوص نوشیدن قهوه و استکانهای کمرباریک چای
- فرش
- جواهرات و عتیقه
- صرافی
در قسمتی از بازار هم میتوانید پارچههایی را پیدا کنید که پر زرق و برق و سنتی هستند که شاید چندان هم موردپسند استایل مینیمال و مدرن امروزی نباشد.
چه سوغاتیهایی از بازار بزرگ استانبول بخریم؟
در بازار بزرگ استانبول از کالاهای ارزان تا کالاهایی بسیار گران را میتوانید بهعنوان یادگاری و سوغات سفر استانبول بگیرید. اول از همه یادتان باشد که در صورت نیاز برای چنج کردن پول از دلار یا یورو به لیر ترکیه میتوانید سراغ صرافیهای بازار بروید. معمولا به دلیل کمیسیون بسیار بالا توصیه نمیشود که در مراکز خرید پول چنج کنید؛ اما قضیه بازار فرق دارد و صرافیهایش کمترین میزان کمیسیون را میگیرند.
انواع عتیقه، طلا و البته فرش را میتوانید بهعنوان گرانترین کالاهای بازار بزرگ استانبول بهعنوان یادگاری و سوغات سفر بخرید؛ اما اگر میخواهید کمتر هزینه کنید؛ میتوانید سراغ کالاهای چرمی بروید یا پارچه بخرید. همانطور که گفتیم تعداد زیادی از پارچهفروشیهای بازار، پارچههای نسبتاً خاص و پر زرق و برق دارند و تعداد دیگری از مغازهها فقط مختص به فروش منسوجات و پارچههای نازکِ مخصوص حمام ترکی هستند که میتوانید یک پک کامل را بخرید و بعد هم بلیط حمام ترکی را رزرو کنید تا خستگی گشتوگذار در بازار با ماساژ و اسپا از تنتان برود.
باقلوا، لوکوم، قهوه، چای، ادویه به خصوص پول بیبر معروف به فلفل ترکی، انواع دمنوش، صنایعدستی، فنجان قهوه و استکان کمرباریک چای از دیگر سوغاتیهایی است که با قیمت نسبتاً مناسبتر میتوانید از بازار تهیه کنید. البته برای خرید چای و ادویه میتوانید سری هم به بازار ادویه در نزدیکی اسکله امینونو بزنید که هم بسیار کوچک است و هم اینکه تمام مغازههایش فقط ادویه، چای و دمنوش دارد.
آدرس بازار بزرگ ترکیه کجاست؟
گرند بازار استانبول در منطقه فاتح و نزدیک به بسیاری از دیدنیهای تاریخی شهر واقع شده است. با تاکسی و اوبر (تاکسی اینترنتی) از هر نقطه شهر میتوانید خودتان را به بازار رسانده و از یکی از درهای اصلی وارد شوید؛ اما برای استفاده از وسایل حملونقل عمومی قضیه کمی فرق دارد.
بازار بزرگ استانبول با مترو
اگر در هتلهای منطقه تکسیم ساکن هستید، میتوانید از مترو استانبول استفاده کنید و خودتان را به ایستگاه میدان تکسیم برسانید و از آنجا سوار خط F1 شوید که فقط یک ایستگاه یعنی مسیر تکسیم – کاباتاش و برعکس را دارد. در ایستگاه کاباتاش سوار تراموا خط T1 شده و در ایستگاه بایزید پیاده شوید که نزدیکترین ایستگاه به بازار است. اگر هم خارج از منطقه تکسیم ساکن هستید، باید برای رفتن به بازار خودتان را به خط T1 رسانده و در همین ایستگاه بایزید پیاده شوید. اگر هم با همین تراموا تا مسجد سلطان احمد و ایاصوفیا رفتید، از میدان سلطان احمد و در خیابان اصلی به سمت شمال حرکت کرده تا دقیقاً به اندازه پیادهروی یک ایستگاه تراموا به یکی از درهای ورودی بازار برسید.
یادتان باشد که بازار استانبول بینهایت بزرگ و وسیع است و درهای زیادی دارد، پس حتماً از همان دری که وارد شدید، دوباره خارج شده و برای خودتان نشانه بگذارید و حتماً از جیپیاس و مسیریاب گوشی استفاده کنید. در ضمن برای سوار شدن به تراموا هم نیاز به خرید استانبول کارت دارید که از تمامی دستگاههای شبیه ATM که در ایستگاههای مترو و تراموا است، میتوانید کارت جدید گرفته و یا کارتتان را شارژ کنید. با داشتن استانبول کارت بهراحتی میتوانید از تمام وسایل حملونقل عمومی مانند اتوبوس، تراموا، مترو و حتی کشتیهایی که بین قسمت آسیایی و اروپایی در رفتوآمد هستند، استفاده کنید.
دیدنیهای اطراف گرند بازار استانبول
حالا که تا بافت تاریخی استانبول آمدیم، بد نیست که علاوه بر گشتوگذار در بازار سری هم به دیگر دیدنیهای شهر استانبول بزنیم که بینهایت زیبا و شگفتانگیز هستند.
رتبه اول این جاذبهها با شهرت جهانی و البته معماری خاص که واقعاً ارزش دیدن دارند، ایاصوفیا، کاخ توپکاپی و مسجد سلطان احمد معروف به مسجد آبی
هستند. ایاصوفیا قدیمیترین بنای این بافت تاریخی است که در زمان بیزانس کلیسا بوده و سپس با ورود سلطان محمد فاتح به مسجد تغییر کاربری داده است. نقاشیها و تزیینات ایاصوفیا دیدنی است و شهرت جهانی دارد. کاخ توپکاپی هم محل زندگی پادشاهان عثمانی و یکی از وسیعترین کاخموزههای جهان است که با بلیت 450 لیری به ازای هر گردشگر واقعاً ارزش بازدید دارد و شاید حتی قسمتهایی از این کاخ را در سریال حریم سلطان دیده باشید. مسجد آبی هم که توسط سلطان احمد بنا شده، دیگر جاذبه تاریخی نزدیک بازار است که معماری آن بینهایت زیبا و چشمنواز است.
مسجد بایزید، آبانبار یرباتن استانبول، مسجد سلیمانیه محل دفن سلطان سلیمان و همسرش خرم سلطان، ستون کنستانتین در میدان چمبرلی تاش همگی از دیدنیهای اطراف بازار هستند که پیشنهاد میکنیم حتماً برای گشتوگذار در آنها وقت بگذارید.
آیا اطراف بازار بزرگ غذا بخوریم؟
حالا که چند ساعتی میشود در بازار گشتوگذار کردیم، ببینیم که میتوانیم این اطراف رستوران خوبی پیدا کنیم تا غذاهای معروف و خوشمزه استانبول را تست کنیم یا خیر! منطقه سلطان احمد کلاً منطقهای تاریخی است که تا دلتان بخواهد میتوانید رستوران و کافه پیدا کنید و قاعدتاً چون منطقهای توریستی است، غذاهایش از دیگر مناطق شهر گرانتر است، پس اگر هزینه برایتان مهم است، بیخیال رستورانهای توریستی اطراف بازار بشوید.
تعدادی از بهترین رستورانهای نزدیک گرند بازار استانبول به ترتیب ستاره از بهترین تا متوسط به شرح زیر است:
- رستوران Roof Mezze 360
- رستوران Lotiz Lounge & Hookah
- کافه Ehli Keyf Cafe
- رستوران Byzantion Bistro Restaurant
- کافه Durbun Cafe
- رستوران غذای دریایی Adella Seafood Restaurant
بازار بزرگ استانبول، فرصتی برای سفر به تاریخ با عطر و طعم آشنا
تا اینجا با بازار بزرگ و زیبای استانبول آشنا شدیم و پیشنهاد میکنیم که نه صرفاً برای خرید؛ بلکه برای گشتوگذار و آشنایی بیشتر با تاریخچه، فرهنگ و سنتهای مردم کشوری که به آن سفر کردید، سری به گرند بازار بزنید.
این بنای تاریخی یکی از بزرگترین بازارهای سرپوشیده در دنیا است که با پیشینه حداقل هفت قرن کار و فعالیت تجاری در بافت تاریخی استانبول در تمام روزهای هفته از ساعت 9 صبح تا 7 عصر یکسره باز است و میتواند تجربهای خاص از سفر شما به استانبول زیبا باشد. برای خرید بلیط تهران استانبول و رزرو هتل استانبول با بهترین قیمت میتوانید از پلتفرم فلایتیو استفاده کنید.
اگر از این بازار دیدن کردید، خوشحال میشویم تجربیاتتان را با ما و دوستانمان در مجله فلایتیو در میان بگذارید.
بازار بزرگ استانبول چه روزی بسته است؟
بازار بزرگ روزهای عادی از ساعت 9 تا 19 عصر باز است و در روزهای یکشنبه و ایام تعطیل رسمی ترکیه، تعطیل است.
فاصله بازار بزرگ استانبول تا میدان تکسیم چقدر است؟
فاصله بازار بزرگ تا میدان تکسیم 3 کیلومتر است و با تاکسی 5 دقیقه فاصله دارد.
سوالات متداول