ابوالقاسم فردوسی، شاعر حماسه سرای ایرانی که به خاطر سرایش شاهنامه او را بزرگترین سراینده پارسی گو جهان دانسته اند، از شهرت جهانی برخوردار است.
به همین خاطر تندیس هایی از او در سراسر جهان ساخته شده که یادآور کار بزرگ و پر اهمیت او در سرایش این اثر بی نظیر پارسی است.
تندیس های فردوسی در ایران
باغ نگارستان تهران
مجسمه فردوسی در باغ نگارستان را لرنزی، استاد معروف مجسمه ساز فرانسوی ساخته است. داستان این مجسمه به سال 1313 برمیگردد که 410 نفر از دانشجویان ایرانی مقیم فرانسه هر یک با گذاشتن مبلغی حدود 20 تا 100 فرانک، 15 هزار فرانک پول جمع آوری کردند و از لنزی ساختند تا تندیس فردوسی را بسازد.
پس از آن ابراهیم چهرازی، نماینده این دانشجویان، شعرهای فردوسی را برای لرنزی خواند تا او با الهام از آن بتواند تصویری از چهره فردوسی طراحی کند.
میدان فردوسی تهران
دومين مجسمه فردوسي که در ايران نصب شد، قدمتی بيشتر از مجسمه اول داشت که به علت وقوع جنگ جهاني نصب آن با تأخير در سال 1323 انجام شد.
ماجرای ساخت این مجسمه به سال 1305 برمیگردد که که 3 نفر از فارسی زبانان مقیم هندوستان درخواست تهیه و نصب مجسمه فردوسی در تهران را دادند.
ساخت این مجسمه که دو کیلو و نیم وزن آن است و ارتفاع آن به بیش از 2 متر می رسد، در سال 1319 پایان یافت، اما به دلیل وقوع جنگ جهانی، پروانه ترخیص آن از هند صادر نشد و نصب آن به تأخیر افتاد. سرانجام در بهمن ماه سال 1323 این مجسمه در محلی که پس از آن میدان فردوسی نام گرفت نصب شد.
دانشگاه فردوسی مشهد
این مجسمه که از جنس بتون است، دو متر ارتفاع دارد و طی 3 ماه با الهام از تندیس فردوسی در آرامگاه وی در توس ساخته شده است. مجسمه فردوسی در دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1385 در محوطه دانشکده ادبیات نصب شد.
کاخ نیاوران تهران
علی قهاری کرمانی، استاد مجسمه سازی و شاگرد علی اکبر صنعتی که مجسمه های معروفی چون مجسمه باقرخان و ستارخان را نیز ساخته، مجسمه ای از فردوسی نیز ساخته که در برابر کاخ نیاوران تهران نصب شده است.
ساختمان جدید کتابخانه ملی
این تندیس از فردوسی از جنس برنز است و با داشتن 5/7 متر ارتفاع بزرگترین تندیسی است که از این شاعر حماسه سرا ساخته شده است. از مهمترین ویژگی های این تندیس که به دست امیر یاراحمدی ساخته شده، حالتی است که فردوسی در آن قرار دارد.
او در این تندیس دست روی پیشانی برده و سایبان بر چشم گرفته و به افق ادب پارسی که در دوران زندگی این شاعر در حال فراموشی بود نگاه میکند.
تندیس های فردوسی در جهان
رم
تندیس فردوسی ساخته ابوالحسن صدیقی، در سال 1958 در پارک ویلا بورگزه در شهر رم ایتالیا نصب شده است. این تندیس از سنگ مرمر ساخته شده است.
تاجیکستان
تندیسی از فردوسی در شهر دوشنبه تاجیکستان وجود دارد که تاجیک ها پس از فروپاشی شوروی آن را جایگزین تندیس لنین کرده اند.
پاریس
تندیسی از فردوسی به اندازه یک متر و هفتاد و پنج سانتی متر بر سر در ساختمانی قدیمی در شهر پاریس نصب شده است. این ساختمان قدیمی که تندیس بسیاری از مفاخر ایران در آن قرار دارد، در حال حاضر ساختمان اصلی سفارت ایران در فرانسه است. اما علاوه بر این تندیس، تندیس دیگری هم از فردوسی در محوطه یونسکو در پاریس قرار است نصب شود. برای خرید بلیط هواپیما و خرید آنلاین بلیط قطار می توانید به سایت فلایتیو مراجعه کنید.