میراث جهانی یونسکو عهدنامه ای بین المللی است که موضوع آن حفظ آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی بشر است که اهمیت جهانی دارند و متعلق به تمام انسان های زمین فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص است. بر پایه این کنوانسیون کشورهای عضو یونسکو می توانند آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی کشور خود را نامزد ثبت در میراث جهانی یونسکو کنند. حفاظت از این آثار پس از ثبت، در عین باقی ماندن در حیطه حاکمیت کشور خود، به عهده تمام کشورهای عضو خواهد بود. آثار میراث جهانی ثبت شده در سازمان یونسکو، مکان هایی مانند جنگل، کوه، آبگیر، صحرا، بقعه، ساختمان، مجموعه و یا شهر هستند. ایران که در سال 1975 به این کنوانسیون پیوسته است، 21 اثر ثبت شده در میراث جهانی یونسکو دارد. با این آثار بیشتر آشنا شوید.
زیگورات چغازنبیل (1979)
زیگورات چغازنبیل اولین اثر ثبت شده ایران در میراث جهانی یونسکو است. این زیگورات پرستشگاهی است كه ایلامی ها حدود 1250 سال پیش از میلاد مسیح برای خدایان خود ساخته بودند. این زیگورات در جنوب غربی ایران، در استان خوزستان و در شهرستان شوش واقع شده است.
میدان نقش جهان اصفهان (1979)
این میدان مستطیل شکل که شکل کنونی آن برای اولین بار در دوره صفویه، در زمان شاه عباس ساخته شد، یکی از زیباترین و مهمترین نمادهای پایتخت ایران در زمان صفویه بود که تحسین بیشتر جهانگرادن را در آن زمان برمی انگیخت. در چهار سوی این میدان، چهار بنای تاریخی زیبا قرار دارد.
اگر قصد دیدن این بناهای تاریخی را دارید می توانید با خرید بلیط چارتر ارزان به اصفهان سفر کنید.
تخت جمشید، فارس (1979)
تخت جمشید یا پارسه نام یکی از شهرهای باستانی ایران است که طی سالیان پیوسته، پایتخت باشکوه و تشریفاتیِ پادشاهی ایران در زمان امپراتوری هخامنشیان بودهاست. در این شهر باستانی مجموعه کاخهایی به نام تخت جمشید وجود دارد که در دوران زمامداری داریوش بزرگ، خشایارشا و اردشیر اول بنا شدهاست.
تخت سلیمان، تکاب (2003)
تخت سلیمان یا آتشکده آذرگُشنَسب نام یک محوطه تاریخی بزرگ در نزدیکی تکاب و روستای تخت سلیمان در استان آذربایجان غربی است. تخت سلیمان بزرگترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان در قبل از اسلام به شمار می رفت.
بم و چشمانداز تاریخی آن، کرمان (2004-2007)
ارگ بم در گوشه شمال شرقی و چسبیده به شهر بم در استان کرمان و در مجاورت جاده ابریشم قرار دارد. بنا به روایات متعدد، تاریخ ساخت این بنا به دوران اشکانی و یا هخامنشی برمیگردد. جالب است بدانید که تا اواخر دوره قاجار، ارگ بم همچنان مسکونی بوده است. این بنای تاریخی در زمین لرزه بم در سال 1382 ویران شد.
پاسارگاد، فارس (2004)
مجموعه میراث جهانی پاسارگاد مجموعه ای از سازه های باستانی برجای مانده از دوران هخامنشی است که در شهرستان پاسارگاد در استان فارس جای قرار گرفته است. این مجموعه دارای ساختمان هایی چون آرامگاه کوروش بزرگ، مسجد پاسارگاد، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی، آب نماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه و … است.
برای دیدن مجموعه پاسارگارد می توانید از طریق سایت فلایتیو اقدام به خرید اینترنتی بلیط قطار کنید و به شهر شیراز سفر کنید.
سلطانیه، زنجان (2005)
گنبد سلطانیه در شهر سلطانیه در زنجان، مقبره پادشاه اُلجایتو است که از سال 1302 تا 1312میلادی ساخته شده است. این بنا از آثار مهم معماری ایرانی- اسلامی، از شیوه معماری آذری به شمار می رود.
سنگ نبشته بیستون، کرمانشاه (2006)
این سنگ نبشته بزرگترین سنگ نبشته جهان و نخستین متن شناخته شده ایرانی است که از دوران هخامنشیان به جا مانده است. علاوه بر این، یکی از مهمترین و مشهورترین سندهای تاریخ جهان نیز به حساب می آید. محتوای این سنگ نبشته درباره پیروزی داریوش بزرگ است.
مجموعه کلیساهای آذربايجان (2008)
مجموعه کلیساهای آذربایجان عبارتند از قره کلیسا، کلیسای استفانوس مقدس، کلیسای مریم مقدس دره شام، کلیسای چوپان و کلیسای زور زور. قره کلیسا ویژگی های منحصر به فردی در تکنیک و حجم پردازی دارد. با توجه به ویژگی های معماری در این بنای تاریخی، وجود دیوارهای دفاعی پیرامون کلیسا و ورودی اصلی آن، این بنا حکم قلعه نیز دارد.
سازههای آبی شوشتر (2009)
سازه های آبی شوشتر مجموعه ای از شاهکارهای دوران ساسانيان است که در آن از آب به عنوان محرک آسياب های صنعتی بهره گرفته شده. روش هايي که مهندسين ايرانی برای ساختن اين سازه ها به کار برده اند به گفته کارشناسان جهانی نادر و استثنايي است. اين سازه ها آب رودخانه کارون را بين تمامی نقاط شهر شوشتر و شهرهای اطراف تقسيم می کرده است.
بازار تبریز (2010)
بازار تبریز از بزرگترین و مهمترین بازارهای سرپوشیده ایران و قاره آسیا است که در شهر تبریز قرار دارد. این بازار حدود یک کیلومتر مربع مساحت دارد و از بازارچه ها، دالان ها، تیمچه ها سراها و کاروانسراهای متعدد تشکیل شده است.
بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی (2011)
بقعه شیخ صفی الدین در اوایل قرن ۱۶تا اواخر قرن ۱۸ساخته شده است. این مکان با استفاده از معماری سنتی ایرانی و به کارگیری حداکثر فضای در دسترس ساخته شده و انواع قسمت ها از قبیل کتابخانه، مسجد، مدرسه، مخزن، بیمارستان، آشپزخانه، نانوایی و چندین دفتر اداری در آن جای داده شده است. آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی بزرگ ترین، کامل ترین و برجسته ترین خانگاه است که آثار بسیار زیبای هنری در رشته های مختلف در آنجا کنار هم قرار گرفته اند.
باغ ایرانی
باغ ایرانی سه ویژگی مهم دارد. اول در مسیر جوی آب قرار داشتن آن است، دوم محصور بودن آن در میان دیوارهای بلند و سوم وجود عمارت تابستانی و استخر آب داخل آن است. باغ ایرانی پاسارگاد را که شکل آن به دستور کوروش کبیر اینگونه ساخته شده بود، ریشه معماری این نوع باغ ها دانسته اند.
گنبد قابوس، استان گلستان (2012)
گنبد کاووس بنایی تاریخی مربوط به سده چهارم هجری است که در شهر گنبد کاووس، شمال ایران در استان گلستان قرار دارد. سبک معماری این بنا به شیوه رازی است و بلندترین برج تمام آجری جهان بهشمار می آید. این بنا 72 متر ارتفاع دارد. اگر قصد سفر به استان گلستان و دیدن این بنای زیبا را دارید می توانید بارزرو بلیط قطار برای سفر خود برنامه ریزی کنید.
مسجد جامع اصفهان (2012)
مسجد جامع اصفهان از مهمترین و قدیمی ترین بناهای مذهبی ایران است. این مسجد مجموعه تاریخی وسیعی را به ابعاد ۱۷۰ در ۱۴۰ متر در شمال شرقی اصفهان و کنار میدان کهنه نشان می دهد و امروز شامل قسمت های مختلفی چون گنبد نظام الملک، گنبد تاج الملک، مدرسه مظفری و … می شود. سبک معماری این مسجد به شیوه رازی است. مسجد جامع اصفهان منعکس کننده هنر بیزانس و کلاسیک در قالب یک بنای سنتی و اسلامی است.
کاخ گلستان، تهران (2013)
کاخ گلستان از کاخ های دوره زندیه و قاجار است که در مرکز شهر تهران قرار دارد. این کاخ 440 سال قدمت دارد و یکی از منحصر به فردترین بناهای تاریخی ایران است. گلستان در میدان ارگ تهران واقع شده است.
شهر سوخته (2014)
شهر سوخته در 56 کیلومتری زابل در استان سیستان و بلوچستان، در حاشیه جاده زابل-زاهدان قرار گرفته است. این شهر که در 3200 سال قبل از میلاد مسیح پایه گذاری شده است،م ردمش در چهار دوره بین سال های 3200 تا 1800 قبل از میلاد در آن سکونت داشته اند. محوطه باستانی شهر سوخته در هزاره دوم و سوم قبل از میلاد، توسط مهاجرانی كه از چهار گوشه به آن مهاجرت كردهاند، بنا شده است.
چشمانداز فرهنگی میمند (2015)
میمند روستایی صخرهای در دهستان میمند از توابع شهرستان شهربابک در استان کرمان در جنوب شرقی ایران است که چند هزار سال قدمت دارد. این بنای باستانی بی گمان از نخستین سکونت گاه های بشری در ایران به شمار می رود. ساکنان این روستا دارای آداب و رسوم خاص هستند و در زبان و گویش آنها هنوز از کلمات پهلوی ساسانی استفاده می شود.
محوطه باستانی شوش (2015)
شهر باستانی شوش واقع در استان خوزستان یکی از قدیمی ترین سکونتگاه های شناخته شده جهان است. قدمت این سکونت گاه احتمالاً 4000 سال پیش از مسیح می رسد. طبق اسناد باستانی، شوش از مهمترین و باشکوهترین شهرهای باستانی ایران و جهان بوده است و فعالیت های باستان شناسی در آن ادامه دارد. شهر باستانی شوش روزگاری مرکز برخورد دو تمدن مهم بوده که هر یک به سهم خود بر دیگری تأثیر گذاشته است.
کویر لوت
کویر لوت نخستین اثر طبیعی ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت می شود. این کویر که به عنوان گرمترین نقطه زمین شناخته می شود، در سال های2005، 2006، 2007 و 2009 به عنوان گرمترین نقطه کره زمین ثبت شد. سابقه تمدنی بیش از پنج هزار سال در حاشیه کویر لوت و کشف حدود 3 هزار اثر تاریخی از این منطقه در نوع خود بی نظیر است.
از طریق سایت فلایتیو می توانید به خرید بلیط آنلاین هواپیما بپردازید.